LFF: Atbalsta neesamība amata kandidātiem nav trūkums, ko ir atļauts novērst

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Vēlēšanu komiteja nav devusi iespējas novērst konstatētos trūkumus LFF amatu kandidātiem, ja trūkums ir bijis pietiekama skaita LFF biedru atbalsta nesavākšana, ceturtdien informēja LFF.

LFF Vēlēšanu komiteja, izskatot kandidātu pieteikumus uz LFF prezidenta, viceprezidenta un valdes locekļu amatiem, konstatēja, ka daļai kandidātu nav vismaz 10% federācijas biedru (14 no 137 biedriem) atbalsts, kas ir nepieciešams kandidēšanai atbilstoši LFF statūtiem.

"Kandidātu pieteikumi, kuriem netika konstatēts atbilstošs biedru atbalsts, tika noraidīti", informē LFF Vēlēšanu komiteja.

"Izskatot pieteikumus, tika konstatētas dažādas neatbilstības biedru atbalsta jautājumā. Piemēram, atbalstu sniedz persona, kura nav LFF biedrs, biedri izteikuši atbalstu vairākiem viena amata kandidātiem (tāpēc šī biedra atbalsts netiek ņemts vērā), kā arī biedru vārdā parakstījušās personas, kurām nav tādu tiesību," skaidro komiteja.

"Vēlēšanu komitejas ieskatā 10% biedru atbalsta neesamība nevar būt par trūkumu, kuru iespējams novērst, piemēram, iesniedzot vēl kāda biedra atbalstu apliecinošu dokumentu, kas izteikts pēc pieteikumu iesniegšanas termiņa. Šādā gadījumā veidotos nevienlīdzīga attieksme pret tiem kandidātiem, kuriem bija savlaicīgs nepieciešamo 10% biedru atbalsta apliecinājums ," turpina LFF Vēlēšanu komiteja.

Vēlēšanu komiteja norāda, ka kandidāti, kuri uzskata, ka ir pamats apstrīdēt komitejas lēmumu, ir tiesīgi to darīt LFF statūtos noteiktajā kārtībā, trīs darba dienu laikā pārsūdzot lēmumu.

"Šis ir jauns process, kuram pirmoreiz cauri iet gan LFF, gan mūsu biedri un paši kandidāti," komentē LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks. "Pērn veiktās izmaiņas LFF statūtos paredz stingrāku vēlēšanu dalībnieku izvērtēšanas kārtību, un tas rada izaicinājumiem bagātu kopējo procesu, kuram visi ir pakļauti pirmoreiz. Atgādināšu, ka pērnajā decembrī, kad tika apstiprināti jaunie LFF statūti, neslēpām, ka par daudzām statūtu niansēm iebildumi ir gan LFF administrācijai, gan biedriem, tomēr mūsu starptautisko partneru skatījumā šīs statūtu redakcijas pēc iespējas drīzāka apstiprināšana bija būtiski svarīga, lai LFF toreizējā krīzes situācijā nezaudētu savu starptautisko uzticamību."

Pukinsks saka, ka jau tolaik tika komunicēts ar futbola sabiedrību, akcentējot, ka tad, kad pierādīsies, kuri statūtu punkti nav piemērojami, tos drīkstēs koriģēt, ja tam būs pamatota argumentācija. Pašreizējā situācija ieskicē nākotnē nepieciešamo statūtu pilnveides procesu.

"Statūti nosaka striktu procesu, un pret to Vēlēšanu komiteja attiecas profesionāli - tikpat strikti ievēro statūtus un visu izvērtē maksimāli atbildīgi. Ja prasībām atbilst, tātad atbilst. Bez interpretācijām," piebilst LFF ģenerālsekretārs. "Cilvēciski saprotu, ka šādā procesā ir jārēķinās ar cilvēku emocijām un ka katrs, ja vien to mācēs, atradīs veidus, kā statūtos saskatīt savai situācijai izdevīgu atrunu vai trūkumu."

LFF Vēlēšanu komiteja pašreizējā sastāvā tika ievēlēta 2019.gada 12.decembra ārkārtas kongresā. 

Ceturtdien LFF Vēlēšanu komiteja apstiprināja vēl četras kandidatūras uz amatiem LFF.

LFF Vēlēšanu komiteja, konstatējot trūkumu novēršanu, par atbilstošiem LFF statūtu prasībām atzinusi arī LFF prezidenta amatam Vadima Ļašenko, viceprezidenta amatam - Olafa Pulka un Sergeja Kovaļova kandidatūras, bet valdes locekļa amatam - Naura Mackeviča kandidatūru.

Kā ziņots, LFF Vēlēšanu komiteja par neatbilstošu tika atzinusi iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) pieteikumu uz federācijas prezidenta amatu. Lēmums attiecībā uz Ģirģenu nav mainīts.

Kā savā mājaslapā skaidroja federācija, lai izpildītu LFF statūtu noteikumus, kandidātam, piesakot kandidatūru uz kādu no valdes amatiem, jāiesniedz dokumenti, kuri apliecina, ka vismaz 10% biedru jeb vismaz 14 biedri ir atbalstījuši kandidāta virzīšanu uz attiecīgo valdes amatu. Pēc atbalsta dokumentu izpētes par derīgiem atzīti 13 atbalsta pieteikumi, līdz ar to Ģirģenam neesot bijis nepieciešamais atbalsts izvirzīšanai uz attiecīgo amatu.

Vēlēšanu komiteja par atbilstošiem LFF statūtu prasībām iepriekš bija atzinusi valdes locekļa kandidātu Anda Rozīša, Emīla Latkovska un Viktorijas Mihaļčukas pieteikumus. Vēl septiņu personu pieteikumus LFF Vēlēšanu komiteja atzina par neatbilstošiem LFF statūtiem. Šos lēmumus bija iespējams pārsūdzēt LFF statūtos noteiktajā kārtībā, vēršoties LFF Apelāciju komisijā.

Sākotnēji 24.aprīlī plānotais LFF kongress, kurā paredzētas LFF valdes un juridisko institūciju locekļu vēlēšanas, saistībā ar valstī noteikto ārkārtējo stāvokli un ar attiecīgu LFF valdes 3.aprīļa lēmumu pārcelts uz pašlaik nenoteiktu laiku.

Vēlēšanās tiks ievēlēts LFF prezidents, divi viceprezidenti un seši valdes locekļi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu