Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Duets un pārējie

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Aleksandrs Solovjovs
Aleksandrs Solovjovs Foto: Toms Dreiblats/RFS

Latvijas "Optibet" futbola virslīgā tuvojas vēl tikai pirmā riņķa (pirmās trešdaļas) finišs, bet jau ir izveidojies izteikts līderu duets. Tas gan nenozīmē, ka titula liktenis izšķirsies tikai abās atlikušajās spēlēs starp "Riga FC" un RFS, taču skaidrs, ka tieši šīs spēles abām komandām būs īpašas.

Pārējie? Tie nav domāti, kā liekie, jo katrs no līderu dueta var zaudēt punktus spēlēs pret citām komandām un virslīgas vēsturē nemaz nav tālu jāmeklē piemērus, kad čempiones titulu iegūst komanda, kas tieši spēlēs ar tā sauktajiem pārējiem zaudē mazāk punktu.

Pirmais līderu un favorītu duelis "Arkādijā" beidzās ar 2:1 titula īpašnieku "Riga FC" futbolistu labā. RFS komandai neizdevās sasniegt kluba rekordu - proti, uzvarēt pirmajās astoņās spēlēs. RFS rindās šajā spēlē neliela savainojuma dēļ nebija Artūra Zjuzina. Pietrūka viņa gudro un asprātīgo piespēļu un līdz ar to mazāka bija komandas snieguma daudzveidība uzbrukumā. Vai tas izšķīra spēles likteni? Ietekmēja - noteikti un droši vien pat būtiski, taču vēl būtiskāk spēles likteni ietekmēja "nelaimes gadījums" 58.minūtē, kad Tomislavs Šaričs neveiksmīgi atspēlēja bumbu savam vārtsargam Danilo Kučeram un ieraidīja to savos vārtos.

"Riga FC" kopumā spēlēja pārliecinošāk, taču tik un tā līderu spēle vilka uz neizšķirtu, bet tad pēkšņi... Atbildēt RFS nespēja. Pietrūka jaudas. Izskatās, ka "Riga FC" ir garāks (kvalitatīvāks) rezervistu soliņš, kas ļauj drošāk veikt vairākas spēlētāju maiņas, neietekmējot snieguma kvalitāti, un tas spēles beigu daļā arī izpaudās. Būtu RFS komanda pirmā guvusi vārtus (un tāda iespēja bija, piemēram, pirmā puslaika beigās Kuadio), tad spēles gaita un, iespējams, galaiznākums būtu pavisam citāds. Tamlīdzīgās spēlēs starp līderiem un galvenajiem favorītiem visu vai daudz ko var izšķirt tieši viena epizode - kāda kļūda (kā šoreiz), kāda nejaušība, viens sitiens...

Abās iepriekšējās sezonās, kad "Riga FC" kļuva par čempioni, katra no komandām savstarpējās spēlēs uzvarēja vismaz pa reizei (kopā - 4 uzvaras bija "Riga FC", 3 uzvaras RFS un viens neizšķirts), tā ka tagad "atbildes runa" jāsaka RFS. Pēc līderu spēles daudzi atcerējās šīs komandas klupienus pēc lieliska starta abās iepriekšējās sezonās. Vai atkal sekos tas pats? Atbilde uz šo jautājumu ir vēl viena intriga šā gada turnīrā. Nākamā spēle RFS komandai ir Tukumā.

FK "Valmiera" nezaudē jau sešās spēlēs pēc kārtas, turklāt četrās no tām ir uzvarēts un komanda pelnīti atrodas 3.vietā turnīra tabulā. Pelnīti gan punktu skaita ziņā, gan snieguma ziņā. Tiesa, uzvara ar 3:0 pār BFC "Daugavpils" nedrīkst radīt maldīgu priekšstatu (vispirms jau pašiem Valmieras futbolistiem), ka viss ir pilnīgā kārtībā, jo tomēr vairākas iespējas gūt vārtus bija arī daugavpiliešiem un 3:0 šoreiz nebūt nenozīmē, ka viena no komandām pilnībā dominēja laukumā un guva vieglu uzvaru.

Transfermarkt.com dati liecina, ka kopš 20.jūlija Valmieras komandā vairs nebūs Vitālija Jagodinska. Latvijas izlases centra aizsargs, kura pārēja no RFS uz Valmieras komandu likumsakarīgi tika nosaukta par skaļāko un nozīmīgāko starp Latvijas klubiem, karjeru turpinās citur. Iespējams - ārpus Latvijas. Kāpēc tā notika - tā ir, kā mēdz teikt, komandas iekšējā lieta (ar Jagodinska sniegumu laukumā tam nav sakara un to saka arī treneris Tamazs Pertija). Līdz ar tā sauktā spēlētāju pāreju loga atvēršanos mūs gaida vairāki interesanti jaunumi...

Tādi jau ir un tuvākajā laikā būs vēl, piemēram, FK "Liepāja" un FK "Tukums 2000/TSS" komandās, kuru savstarpējā spēle Liepājā beidzās neizšķirti 2:2. Tukumnieku rindās vairs nebija lietuviešu centra aizsarga Edgara Žarska un pussarga Romana Mickeviča, kuri pievienosies Jūrmalas "Spartakam" (runā, ka daži Jūrmalas komandas spēlētāji dosies uz Tukuma komandu), taču tieši tukumnieki Liepājā bija tuvāk uzvarai, kad pēc Raivja Vītolnieka sitiena 76.minūtē izvirzījās vadībā ar 2:1. Tukuma komanda kādu laiku pat dominēja laukumā, tā ne ar ko neatpalika no laukuma saimniekiem arī funkcionālā ziņā un tas jau diezin vai ir kompliments Liepājas komandai.

Liepājnieku rindās vairs nav bijušā Tunisijas izlases aizsarga (spēlēja 2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā) Rami Beduī, savukārt Melnkalnes izlases centra aizsargs Marko Simičs nekādi netiek līdz Liepājai. Pagājušajā sezonā liepājnieku rindās parādījās daudzsološi vietējie jaunie spēlētāji (Artūrs Smetanovs, Raivis Viļumsons, Roberts Krists Jaunarājs-Janvāris), taču šosezon tie vairs nav vajadzīgi. Labi, lai tā būtu kluba vadības lieta (kas maksā - tas pasūta mūziku), kuru paturēt un kāpēc paturēt vai nepaturēt komandā, taču liepājniekiem tik un tā vispirms viss ir jāsakārto savā mājā. Komandas sastāvs "uz papīra" ir viens no labākajiem virslīgā, bet sniegums... Pēdējā laikā viens no sliktākajiem un tā nav nejaušība, ka Liepājas komanda neuzvar jau piecas spēles pēc kārtas (četras no tām ir zaudējusi).

Jāuzteic jaunā trenera Jurģa Kalna vadītā Tukuma komanda - virslīgas jaunpienācēji ar katru spēli rāda arvien pārliecinošāku sniegumu, pirmās neveiksmes un arī graujoši zaudējumi komandu nesatrieca, tas komandu tikai norūdīja. Turnīra turpinājumā, pastiprinājuši sastāvu, tukumnieki būs vēl nopietnāks spēks.

Pirmais bezvārtu jeb 0:0 neizšķirts šā gada čempionātā tika fiksēts Ventspilī - spēlē, kurā tam nevajadzēja būt. Mājinieki nospēlēja 0:0 ar FK "Metta", taču abām komandām bija vairākas iespējas gūt vārtus, turklāt viesi neizmantoja 11 m soda sitienu (bumbu atvairīja vārtsargs Konstantīns Mahnovskis), bet mājiniekiem bija lieliska iespēja izraut uzvaru jau spēles kompensācijas laikā (Villelas sitienu atvairīja viesu vārtsargs Helmuts Saulītis). Ventspilniekiem pirmajā puslaikā bija vismaz četras iespējas gūt vārtus, bet pēc Giorgija Rehviašvili noraidīšanas (divi brīdinājumi) mājinieki palika mazākumā un metiešiem bija labas iespējas gūt vārtus (jau 10.minūtē cīņā par bumbu uzaci pārsita "Metta" labākajam vārtu guvējam Raimondam Krollim un viņš bija spiests pamest laukumu). "Metta" kārtējo reizi apliecināja, ka jaunība nav netikums un turnīra jaunākā komanda kārtējo reizi cienīgi nospēlēja pret vienu no līderiem, savukārt ventspilniekus atkal pievīla vārtu gūšanas iespēju neizmantošana. Pēdējās trijās spēlēs FK "Ventspils" ir guvis tikai vienus vārtus un nākamā spēle ir viesos ar čempionu "Riga FC".

Pārliecinošu uzvaru ar 4:1 pār FK "Jelgava" guva Jūrmalas "Spartaks". Kamēr "pieklusis" ir RFS brazīlietis Emersons, tikmēr par labāko vārtu guvēju virslīgā kļuvis serbs Nemanja Belakovičs - mačā ar jelgavniekiem viņš guva divus vārtus un tagad viņa rēķinā ir 7 vārti (Emersonam - 6).

Abas komandas pēdējās piecās spēlēs bija guvuši tikai pa vienai uzvarai un pirmie bilanci uzlaboja jūrmalnieki. Jelgavas komanda ir guvusi tikai 6 vārtus (tik maz ir tikai tukumniekiem), turklāt vienreiz bumbu savos vārtos ieraidīja pretinieki. Ar tik pieticīgu "ražu" uz augstu vietu turnīra tabulā cerēt nav iespējams.

Pirmajā riņķī komandām ir atlicis aizvadīt vienu spēļu kārtu (izņemot Liepājas un Jūrmalas komandas, kuru pirmā riņķa spēle pārcelta uz 16.septembri) un pašreiz spriedzes smaguma centrs ir līderu duelis, kā arī spēkošanās par 3.vietu, uz kuru pašreiz cer vismaz piecas komandas. Tā tas ir pašreiz...

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu