Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Rīgas duets un pārējo koris (2)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Toms Dreiblats

Latvijas Optibet futbola virslīgā pēc 11. spēļu kārtas vēl izteiktāks ir kļuvis līderu dueta – “Riga FC” un RFS – pārsvars un vēl lielāka spriedze ir līderu duetam aiz muguras – tur jau veidojas neliels koris. Seciniet paši – 9. vietu no 3. vietas šķir tikai 6 punkti, bet 6. vietu no 3. vietas šķir tikai 4 punkti. Vēl atliek tikai pietuvoties virslīgas jaunpienācējam FK “Tukums 2000/TSS” (un tas nav neiespējami!), lai kļūtu vēl jautrāk.

Ja kāds nāca uz spēli “Arkādijas” stadionā starp RFS un FK “Valmiera” ar cerību ieraudzīt “kaut ko tādu” (lasi – konfliktu laukumā, varbūt pat kautiņu) starp Vitāliju Jagodinski un valmieriešu tunisieti Mutezu Zademu, tad tam nācās vilties – abi izgāja laukumā savu komandu sākumsastāvos, taču incidents, kas starp viņiem bija vienā no Valmieras komandas treniņiem, jau esot aizmirsts un starp abiem futbolistiem naida nav.

Cita lieta, ka Jagodinska aģents ir iesniedzis Latvijas Futbola federācijā dokumentus izskatīšanai – proti, FK “Valmiera” vienpusīgi pārtrauca līgumu (tikai pēc tā un pēc dokumentu iesniegšanas no kluba puses LFF spēlētājs sāka pārrunas ar RFS un notika pāreja uz šo komandu) un spēlētājam ir pretenzijas par dažiem neizpildītiem līguma punktiem. Runā, ka drīz Latvijā no Šveices varētu ierasties FK “Valmiera” īpašnieks Ralfs Osvalds Insenbergs, un tad tikšot risināts jautājums arī par dažiem tā paša aģenta spēlētājiem, kuri atstādināti no galvenās komandas un kuri trenējas ar dublieriem (un kurš, ja tā tas ir, šajā situācijā ir cietējs, ja ne tikai futbolisti, starp kuriem ir arī izlašu spēlētāji un kandidāti?).

Punkts vēl nav pielikts. Kas attiecas uz spēli “Arkādijas” stadionā, tad tā bija jautra – jau 2. minūtē nigērietis Toluvalase Arokodare izvirzīja vadībā viesus, bet jau pēc vēl 9 minūtēm rezultāts bija 2:1 RFS komandas labā. Vispār jau pirmo puslaiku mājiniekiem vajadzēja uzvarēt ar 4:1… Tik “caurstaigājama” Valmieras komandas aizsardzība šosezon laikam vēl nebija redzēta. 2:2 bija pret jebkādu spēles gaitas loģiku, taču galarezultāts 5:2 RFS labā – šai spēlei jau pilnīgi atbilstošs. Divās spēlēs ar RFS valmierieši šosezon ir zaudējuši 9 vārtus (0:4 un 2:5).

Interesanti, ka RFS komanda šo spēli aizvadīja bez abiem trenerim – galvenajam trenerim Viktoram Morozam (viņam nākamajā dienā bija dzimšanas diena, tā ka dāvanu komanda pasniedza skaistu) pārpildīts brīdinājumu limits, bet viņa asistentam Mariusam Skinderim iepriekšējā spēlē bija noraidījums. Abi spēli vēroja tribīnē, bet komandu spēlē vadīja dublieru treneris Mihails Zemļinskis, kuram vienīgajam no pārējiem treneriem bija tam atbilstoša licence. Sanāca sekmīgi.

Valmieras komanda čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem - čempionam un vicečempionam – un tieši tāpat sāka arī otro riņķi. Turpinājumā būs neizšķirts ar FK “Ventspils”?

Kā izteicās galvenais treneris Tamazs Pertija, Valmierā gaida ierodamies kādu labu spēlētāju alžīrieti - kreili centra pussarga pozīcijā.

Diezin vai viņš būs valmieriešiem nākamajā spēlē savā laukumā ar FK “Ventspils”, tā ka nāksies iztikt ar tiem, kas jau ir (atpakaļ pēc soda izciešanas par brīdinājumiem tieši centra pussarga lomā būs senegālietis Mohameds Diaņs).

Līderis un titula īpašnieks “Riga FC” arī bija spiests atspēlēties (pat divas reizes) un arī beigās guva uzvaru – 4:2 pār Jūrmalas “Spartaku”. Tieši Slokā čempioni šosezon ir cietuši savu vienīgo zaudējumu virslīgas čempionātā, tā ka revanšs izdevās. Ar savu 9. uzvaru pēc kārtas rīdzinieki pārtrauca spartakiešu 5 pēc kārtas nezaudētu un 3 pēc kārtas uzvarētu spēļu sēriju. Taču trešo vietu turnīra tabulā Jūrmalas komanda tik un tā nezaudēja, jo zaudēja ne tikai FK “Valmiera”, bet arī FK “Ventspils”, kam daudzi trīs punktus turnīra tabulā domās jau bija ierakstījuši pirms mača – ventspilnieki taču spēlēja Tukumā… Arī pirms papildspēku ierašanās Tukuma komanda ar katru nākamo spēli kļuva konkurētspējīgāka, bet tagad tā pilnīgi noteikti ir krietni spēcīgāka nekā pirmajā riņķī.

Nevar teikt, ka arī ventspilnieki paši domās jau bija ierakstījuši sev trīs punktus turnīra tabulā, iespēju gūt vārtus viņiem netrūka, taču nevienu no tām izmantot neizdevās. Vecā slimība turpinās… Bija iespējas gūt vārtus arī laukuma saimniekiem, taču šoreiz viņi vēl “tikai” aizvadīja savu pirmo spēli virslīgā bez zaudētiem vārtiem. Interesanti, kura komanda būs pirmā, kas kritīs no tukumnieku rokas? Nākamā spēle tukumniekiem ir Daugavpilī (pirmajā riņķī savā laukumā bija 0:6).

Ir noteikti dzirdēts teiciens par to, ka “slimnieks drīzāk ir dzīvs nekā miris”. Rakstīdams, ka FK “Liepāja” sāk atveseļoties, laikam tomēr kļūdījos. Par “miršanu” runāt nav iemesla, taču arī atveseļošanās pazīmes “slimniekam” izrādījās īslaicīgas – liepājnieki ar 1:2 zaudēja FK “Metta”. Ieraugot metiešu sākumsastāvu, radās iespaids, ka vai nu tā ir kāda viltība, vai arī komanda jau briest nākamajai spēlei ar FK “Jelgava” (sākumsastāvā neizgāja Emīls Birka, Raimonds Krollis, Bensons Fazili, Kgitso Masangane…).

No otras puses – vai tad Liepājas komanda būtu tik ciets rieksts?

Liepājniekiem bija iespējas gūt vārtus spēles sākumā un beigās, spēle varēja beigties gan neizšķirti, gan ar Liepājas komandas uzvaru, taču beidzās ar 2:1 FK “Metta” labā. Un tas nav nekāds pārsteigums. Liepājnieki gan arī sāka bez Mārtiņa Ķigura, bez Deles un bez Kristiana Toresa, taču it kā pārsteigumi komandu sākumsastāvos acīmredzot skaidrojami nevis ar kaut kādām treneru viltībām vai taktiskiem aprēķiniem, bet gan ar parastu nogurumu – tik spraigs spēļu grafiks virslīgā vēl nav bijis un līderiem gluži vienkārši dažreiz nepieciešama neliela atpūta. Tas gan nemaina “diagnozi” attiecībā uz Liepājas komandu – pārfrāzējot rindkopas sākumā minēto frāzi, var teikt, ka “slimnieks nemirst, taču tam steidzami nepieciešamas zāles”…

Ko darīt BFC “Daugavpils” pirms spēlēm ar FK “Jelgava”? Varbūt uz baznīcu aiziet… Tas ir jau kā lāsts – Jelgavas komanda ir vienīgā, kuru BFC “Daugavpils” virslīgā ne reizes nav uzvarējis.

Ne pagājušajā sezonā, ne trijās sezonās, kad šī Daugavpils komanda (nejaukt arī “Dinaburg” un tās pēcteci “Daugavu”!) iepriekšējo reizi spēlēja virslīgā – nu jau tagad 18 (!) neuzvarētas spēles ar FK “Jelgava” (4 neizšķirti un 14 zaudējumi). Šoreiz jelgavniekus no zaudējuma glāba pirmām kārtām … daugavpilietis Vladislavs Kurakins. Jelgavas komandas vārtsargs vismaz četras reizes neļāva mājiniekiem gūt vārtus (vēl reizi jau pašā spēles galotnē bumba trāpīja pa vārtu stabu). Jelgavas komandai bija tikai viena pa īstam reāla iespēja gūt vārtus. Tā ka 0:0 – šoreiz par labu viesiem.

Daugavpiliešiem sev atvēlētajās apmēram 10 minūtēs ar divām labām epizodēm izcēlās tikai 17 gadus vecais Oļģerts Raščevskis, bet jelgavnieku rindās sev atvēlētajās apmēram 15 minūtēs paspēja pozitīvi izcelties beļģis Jentls de Bētss. Pasekosim turpmākajās spēlēs.

Foto: Ekrānšāviņš

Kas mūs gaida nākamajā spēļu kārtā? To nav iespējams paredzēt, un tas ir labākais, kas Optibet virslīgas čempionātā var būt.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu