Bez pozīciju Dalasas "Mavericks" (1)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis (no kreisās) un Dario Saričs
Kristaps Porziņģis (no kreisās) un Dario Saričs Foto: AFP/SCANPIX

Mūsdienās basketbolā liela vērtība slēpjas tādos basketbolistos, kas var spēlēt un segt dažādu pozīciju spēlētājus. Viena no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandām, kas seko šim modes trendam ir latviešu faniem tuvā Dalasas "Mavericks". Sporta medija "The Athletic" apskatnieks Sāds Jusefs (Saad Yousef) sniedz ieskatu par Teksasas klubu, kurā spēlētāju pozīcijām nav nozīmes. 

Dalasas vienība 2018.gadā ieguva slovēņu brīnumbērnu Luku Dončiču. Komandas galvenais treneris Riks Kārlails par jaunās superzvaigznes pozīciju laukumā izteicās šādi: "Es nezinu, kurā pozīcijā viņš spēlēs. Domāju, ka viņa pozīcija ir laukumā." 

"Mavericks" treneru korpuss pauda, ka Dončičs saspēli komandai var veidot no jebkuras pozīcijas.

Kārlailam patīk talantīgi basketbolisti, kuri var darboties vairākās pozīcijās. Par to liecina pašreizējais sastāvs. Izņemot Bobanu Marjanoviču, kurš ir izteiks centra spēlētājs, pārējie spēlētāji var spēlēt vismaz divās dažādās pozīcijās.

"Tā līgā ir realitāte. Ja spēlētājs nespēj darboties vairākās pozīcijās, tad klāsies grūti. Mūsdienu basketbolā pēc "pick and roll" sadarbības, bieži sanāk mainīties un ir jāspēj segt dažādu pozīciju basketbolisti," savulaik 2018. gada preses konferencē atzina Kārlails.

Pērn medijs "The Ringer" publicēja sarakstu, kurā Kristapam Porziņģim piedēvēja pozīciju "Pasaules garākais uzbrūkošais aizsargs". Daudzās basketbola atsaucēs mājaslapās latvietim tiek piešķirta spēka uzbrucēja pozīcija, bet kopš NBA maču atsākšanās Orlando liepājnieks visas spēles ir aizvadījis centra pozīcijā.

Luka Dončičs (no kreisās)
Luka Dončičs (no kreisās) Foto: AFP/SCANPIX

"Es domāju, ka spēle tagad ir ļoti atvērtāka," izteicās Porzinģis. "Basketbolā spēlētājiem vairs nav noteiktas pozīcijas kā tas bija agrāk. Es daudz spēlēju perimetrā. Dažos brīžos pat darbojos kā saspēles vadītājs."

Vienradzis ir viens no labākajiem piemēriem bez pozīciju basketbolam, ne tikai "Maverikcs" komandā, bet visā līgā. Viņš abos laukuma galos var spēlēt vairākās pozīcijās. Šosezon Dalasas komanda Porziņģi galvenokārt ir izmantojusi divās - spēka uzbrucējs un centra spēlētājs. Kopš Dvaita Pauela traumas latvietis darbojas kā centrs.

"Es gribu būt iesaistīts spēlē," neslēpa Porzņģis. "Treneris Kārlails ir atradis veidus kā efektīvi izmantot mani uzbrukumā. Viņš zina, ka es varu būt bīstams." 

Bieži vien Porziņģis ir vienīgais garais spēlētājs laukumā. Epizodiski sezonas gaitā, viņš spēles laiku dala ar Maksimilianu Kleberu un Villiju Koliju-Stainu.

“Šie abi puiši (Porzinģis un Klebers) ir augumā gari (stretch five). Šāda kombinācija jebkurai aizsardzībai sagādā problēmas," izteicās Kārlails. Klebers pārsvarā spēlē kā centrs, bet pateicoties viņa ātrumam, vācietis ir spējīgs segt vairāku pozīciju basketbolistus. Viņš Dalasas kluba organizācijā ir trīs gadus, bet jau no pirmās dienas galvenais treneris slavē viņa spēju segt dažādu pozīciju basketbolistus.

Kārlaila komandas spēlētāji, kuri laukumā var darboties vairākās pozīcijās, palīdz apiet savainojumus, kas komandai radās sezonas gaitā. Šāds sastāvs vienības uzbrukumam šosezon ir ļoti palīdzējis.

Luka Dončičs (no kreisās) un Kristaps Porziņģis
Luka Dončičs (no kreisās) un Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/ScanPix

"Tas ļauj spēlei plūst daudz ātrāk," izteicās Dalasas treneris. "Kad lēni nav jāuzsāk uzbrukums, spēlēs temps ir daudz labāks. Spēlējot ar pieciem basketbolistiem perimetrā, tas padara laukumu daudz brīvāku."

Viens no Kārlaila lielākiem plusiem trenera karjeras laikā ir, ka viņš spēj pielāgot sastāvu konkrētam pretiniekam. Dalasas komanda šīs sezonas pirmās deviņas spēles sāka ar septiņiem dažādiem starta piecniekiem.

Tas, ka Teksasas kluba spēlētāji var iekļauties dažādās pozīcijās, NBA "burbulī" ir tikai liels pluss. "Kad mums nevar palīdzēt tādi spēlētāji kā Pauels un Kolijs-Stains, mums jābūt radošiem," atzīst "Maverikcs" vadītājs. "Mums bijušas situācijas, kad Dorians Finijs Smits spēlē centra pozīcijā. Viņš arī turpmāk būs ļoti svarīgs spēlētājs."

Tradicionālās basketbola pozīcijas ir tikai tehniskas lietas, ko tagad iekļaut protokolos. "Mavericks" organizācijai interesē spēlētāja prasmes nevis pozīcija.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu