Kā skan "Komandas mūzika"?

Saruna ar Mārtiņu Zībartu
Foto: FIBA.com
Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Mārtiņš Zībarts ir viens no pēdējā laika panākumiem bagātākajiem treneriem Latvijas basketbolā kopumā. Lai arī viņa vadībā "TTT Rīga" uzrādīja vērā ņemamus rezultātus, kluba jaunā vadība nolēma speciālistu nepaturēt... Treneris ir arī viens no galvenajiem varoņiem Ata Klimoviča veidotajā filmā "Komandas mūzika", kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā". Filma ataino viņa attiecības ar valstsvienības dalībniecēm. Ko pats treneris domā par filmu, kādi viņa nākotnes plāni - lasi šajā intervijā! 

TVNET: Kāda šobrīd ir tava ikdiena kā trenerim? Jau kādu laiku tavs vārds plašāk saistībā ar kādu konkrētu basketbola komandu nav izskanējis.

Mārtiņš Zībarts: Šobrīd palīdzu savam pirmajam basketbola klubam "Kolibri", kurā sāku strādāt par treneri. Piedalos treniņu procesā A grupā, palīdzot Mudītei Gūtmanei. Darbojos arī ar "Latvijas Universitātes" meitenēm, kuras piedalās "Douglas" Baltijas basketbola līgā. 

TVNET: Esi strādājis ar Latvijas sieviešu nacionālo komandu un Eiropas mērogā spēcīgām komandām, tostarp "TTT Rīga". Tev pēdējā laikā ir bijuši piedāvājumi no kādiem augsta līmeņa klubiem, kurus esi izsvēris? 

M. Zībarts: Šajā sezonā vilciens ir aizgājis. Sieviešu basketbolā komandas sāk komplektēties pavasarī, kas notiek pat ātrāk nekā vīriešu basketbolā. Pavasarī bija kaut kādi piedāvājumi no ārzemēm, kurus varētu izskatīt, bet tajā brīdī domāju, ka turpināšu strādāt ar "TTT Rīga", ja tā komanda pastāvēs. Jūlijā, kad uzzināju, ka vairs nebūšu "TTT Rīga", gandrīz visos sieviešu klubos visas vietas bija aizņemtas. Līdz ar to šī sezona, kuru ietekmējusi arī Covid-19, jāpavada vairāk mājās. 

TVNET: Skatoties no vienas puses, droši vien ir labi, jo vari vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni, kas tev iepriekš aktīvās sezonas laikā tik daudz nesanāca.

M. Zībarts: Jā, noteikti, katrai lietai ir savi plusi un mīnusi. Šobrīd tiešam varu vairāk laika veltīt ģimenei. Tas ir liels pluss. 

TVNET: Domāju, ka ne man vienam negaidīti nāca ziņa, ka vairs nebūsi "TTT Rīga" treneris. Tev pašam arī tas bija pārsteigums, ka ar tevi neturpināja darba attiecības, jo komanda tavā vadībā spēlēja tiešām labi un bija vērā ņemams spēks ikvienam sāncensim.

M. Zībarts: Ja "TTT Rīga" menedžments būtu saglabājies... Ar Egīlu Lūsi mums bija runas par nākotni, par to, kā attīstīties, kā veidot tālāk komandu. Tas viss bija mūsu plānos. Tajā brīdī, kad no darba tika atbrīvots Egīls, varēja saprast, ka pārmaiņas būs un manā vietā jaunā kluba vadība izvēlēsies kādu citu. Divu gadu līgums man bija beidzies. Profesionālajā sportā tā notiek - nāk citi cilvēki ar savu redzējumu un mēģina ar šiem cilvēkiem sasniegt citus mērķus.  

Mārtiņš Zībarts
Mārtiņš Zībarts Foto: FIBA.com

TVNET: Šķiršanās no "TTT Rīga" tev palikusi ar rūgtu piegaršu?

M. Zībarts: Domāju, ka īpaši jau pirmās divas sezonas mums bija izcilas. Un pēc visām pārmaiņām - nomainījās septiņas spēlētājas, bija arī finanšu problēmas - arī pagājusī sezona nebija slikta. Mērķtiecīgi gājām uz mērķi spēlēt Eirokausu "play off", un tajās spēlēs, kurās viss izšķīrās, parādījām ļoti labu spēli un izcīnījām pārliecinošas uzvaras. Ar kluba iepriekšējo vadību viss bija vislabākajā kārtībā, un atceros pēdējās trīs sezonas ar vislabākajām atmiņām. 

TVNET: Man gan šķiet dīvaini, ka aizvien esi bez darba augstā līmenī, ņemot vērā tavus panākumus un kur esi bijis iepriekš. Pieļauju, ka esi izsalcis pēc darba profesionālā plāksnē. 

M. Zībarts: Izskatīju iespējas Polijā, bet arī tur vasarā situācija bija neskaidra. Viena bija Polijas līgas Top 6 komanda un Krakovas "Visla", kas ir klubs ar vairāk nekā 100 gadu vēsturi un regulāri spēlējis Eirolīgā, vairāk vispār nespēlē Polijas līgā. Daudzās valstīs situācija ietekmējusi klubu rocību un to, ko varēs izdarīt sezonā. Tikai šobrīd ir sākušies nacionālie čempionāti. Varbūt notiks kādas izmaiņas sezonas vidū, bet sieviešu basketbolā tas notiek daudz retāk nekā vīriešu basketbolā, kad mainās treneri. Šajā sezonā man jācenšas uzkrāt jaunas zināšanas un iedot jaunas lietas jaunajai paaudzei, kas to vēlas un strādā ar pozitīvu attieksmi. Sezona nevienam nebūs viegla, ir jāizmanto tās iespējas, kādas ir. 

TVNET: Augustā nejauši uz ielas Rīgā satiku Rolandu Freimani, kurš teica, ka Vloclavekas "Anwil" klubam par aptuveni 30-40% samazinājies budžets. Līdz ar to viņam būtu bijis jāpiekāpjas algas jautājumā, nomainījās arī galvenais treneris. Jā, arī Polijā situācija nav viegla. 

M. Zībarts: Augustā man bija sarunas, bet tagad īsti nezinu, vai "Torun" spēlē Polijas čempionātā. Aģents man teica par šo variantu, vai var izvirzīt manu kandidatūru... Ja sezonas laikā mainās treneris, tad brauc kā ugunsdzēsējs, jo tā nebūs komanda, kuru esi komplektējis un veidojis. Skaidrāka situācija un piedāvājumi varētu būt pavasarī. 

TVNET: Vai būtu gatavs atgriezties vīriešu basketbolā?

M. Zībarts: Nekad nesaki nekad. Bet šobrīd prioritāte ir sieviešu basketbols. Latvijā gan šobrīd augstā līmenī ir viena komanda. Pirmās iespējas gan noteikti izskatīšu sieviešu basketbolā. Bet neizslēdzu kaut kādas izmaiņas. 

Foto: FIBA.com

TVNET: Droši vien plašs jautājums, bet pastāsti par galvenajām atšķirībām darbā ar sievietēm un vīriešiem. Esi bijis abās pusēs. 

M. Zībarts: Tas noteikti ir ātrums, atlētisms. Sieviešu basketbolā ar komandas spēli un bumbas kustības ātrumu var gūt labus rezultātus. Teiksim, vīriešu basketbolā ir vēl daudz vairāk lietu, tas pats atlētisms dominē. Pašā augstākajā līmenī motivācija sievietēm un vīriešiem ir puslīdz vienāda, bet vidējā līmenī vīriešiem motivācija ir lielāka. Sieviešu basketbolā motivētu spēlētāju ir mazāk nekā vīriešu basketbolā. 

TVNET: Ata Klimoviča veidotā filma "Komandas mūzika" par Latvijas sieviešu izlases gatavošanos Eiropas čempionātam Rīgā. Esi viens no tās galvenajiem varoņiem. Droši vien esi to noskatījies.

M. Zībarts: Pirms filma nonāca kinoteātros, mums visai izlasei bija kopīgs seanss. Esmu to redzējis. 

TVNET: Kā patika filma? 

M. Zībarts: Šķiet, pats Atis jau kaut kur izteicās, ka filmas tapšanas laikā nācās mainīt konceptu. Viņš brauca mums līdzi uz turnīru Prāgā, un bija daudz tādu lietu, kuras varēja iekļaut filmā, lai vairāk parādītu skatītājiem komandas iekšieni. Man pašam bija piesprausts mikrofons treniņos, arī autobusā, ar kuru braucām. Visas sarunas, kādas ir treniņu un gatavošanās procesā, varēja parādīt vēl dzīvākas. Daudzas lietas, kuras pateica pašas meitenes, var veicināt basketbola popularitāti un jaunām meitenēm vairot apņemšanos nodarboties ar basketbolu. 

TVNET: Tavuprāt nosaukums "Komandas mūzika" atainoja to, kā filma izskatās? 

M. Zībarts: Kā jau teicu, aizkulišu lietas varēja parādīt vairāk, tas vairāk atainotu pašu komandu. Noteikti vadmotīvs vijas cauri, ka panākumus var gūt ar saliedētu komandu. 

TVNET: Kā izjuti to, ka par Latvijas sieviešu izlases gaitām Eiropas čempionātā tiek uzņemta filma? Vai tas kaut kā traucēja vai tieši otrādi - palīdzēja?

M. Zībarts: Zemapziņā noteikti kaut kur piedomājām, ka tiek uzņemta filma. Bija redzams, ka mērķi mums neizdevās sasniegt, kāds mums visiem kopā bija, sākot gatavošanos. Zemapziņā kaut kur nosēdās tas, vai izdosies attaisnot cerības. Citādā ziņā netraucēja. Galvenajās spēlēs noteikti netraucēja, pārbaudes turnīros, kur filmēšanas komanda bija līdzi, devām jaunas iespējas, un meitenēm bija sajūta, ka par viņām interesējas, ka viņas novērtē. Prāgas turnīrā mēs uzvarējām visās spēlēs un gatavošanās posmā aizvadījām labāko turnīru.  

Filmas "Komandas mūzika" režisors Atis Klimovičs
Filmas "Komandas mūzika" režisors Atis Klimovičs Foto: LETA

TVNET: Pieļauju, ka kāds stingrāks treneris uz ko tādu nebūtu parakstījies, uzskatot, ka tas varētu traucēt gatavošanās posmā. Tu gan pieņēmi, ka tāda lieta notiks un viss. 

M. Zībarts: Tā Latvijas Basketbola savienībai bija vienošanās ar filmas idejas virzītāju, autoru Ati Klimoviču. Un mēs reāli satikāmies lidostā, kad devāmies uz Prāgu. Tad arī par šo projektu uzzinājām. Nebija jautājumu - jā vai nē; mēs vienkārši piedalījāmies. 

TVNET: Nobeigumā jautāšu tev, vai esi noilgojies pēc basketbola sacensību emocijām, ko sniedz šis sporta veids?

M. Zībarts: Noteikti. Aprāvās iepriekšējā sezona, un vēl aizvien ir neziņa par tālāko. Pavasarī bija ļoti grūti, jo nevarēja pat doties uz āra laukumiem. Gandrīz visas vietas bija aizslēgtas, un nevarēja padarboties arī ar bērniem. Tādu periodu izturēt ir ļoti grūti psiholoģiskā ziņā. Tāpēc bija liels prieks atgriezties septembrī, kad "Kolibri" komanda piedalījās "Olybet" līgā. 

TVNET: Paldies par sarunu. No savas puses novēlēšu pēc iespējas ātri  atgriezties augstā līmenī, jo tomēr esi labs speciālists. 

M. Zībarts: Liels paldies par interesi un labiem novēlējumiem. 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu