Neiespējamā misija? Latvijas dāmu basketbola izlasei sarežģīts uzdevums

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas sieviešu basketbola izlase
Latvijas sieviešu basketbola izlase Foto: FIBA.com

Latvijas sieviešu basketbola izlasei sestdien gaidāms sarežģīts uzdevums, lai izdotos izcīnīt tiesības piedalīties Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Horvātijas izlase ceturtdien Rīgā pārspēja Vāciju, tādējādi dzēšot Latvijas valstsvienības izredzes uz uzvaru I apakšgrupā un automātisku kvalificēšanos Eiropas čempionāta finālturnīram.

Šajā apakšgrupā iepriekš spēlēja arī Ziemeļmaķedonijas izlase, kurā pirms došanās uz Rīgu tika konstatēts Covid-19 uzliesmojums. Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) nolēma diskvalificēt Ziemeļmaķedoniju.

Tomēr diskvalifikācija neko būtiski neietekmēja, jo turnīra tabulā Ziemeļmaķedonija bija pēdējā vietā ar četriem zaudējumiem četrās spēlēs, tostarp arī pret Latviju ar rezultātu 39:98.

Ceturtdien Rīgā mājiniecēm bija paredzēta spēle pret Ziemeļmaķedoniju, taču šī cīņa tika atcelta, līdz ar to Latvijas izlasei gatavojas izšķirīgajai spēlei pret Vāciju.

Horvātija, ceturtdien Rīgā uzveicot Vāciju, nodrošināja ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Kvalificēties kontinenta meistarsacīkstēm teorētiski vēl var arī Latvijas izlase, kurai sestdien obligāti jāuzveic Vācija.

Tomēr panākums pret vācietēm Latvijas basketbolistēm vēl neko negarantēs. Uzvara ir jāizcīna ar pēc iespējas lielāku pārsvaru. Izšķirīgais mačs sestdien sāksies plkst. 19.45, un to tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7. kanālā.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) vēsta, ka valstsvienībai spēlē pret Vācijas izlasi labvēlīgs būtu 18 punktu pārsvars, lai deviņu apakšgrupu otro vietu ieguvušo komandu konkurencē iekļūtu pirmajā piecniekā, kas jūnijā piedalīsies Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Tiesa, pastāv dažādi scenāriji, un teorētiski Latvijas izlasei var nepietikt ar 18 punktu pārsvaru uzvarā pret Vāciju. Izšķirīgs var būt Grieķijas izlases varējums mačā ar Bulgāriju, kas sāksies stundu un 15 minūtes vēlāk nekā mačs Rīgā.

Salīdzinot otro vietu ieguvēju bilances dažādās grupās, pirmais kritērijs būs uzvaru skaits, otrais kritērijs - gūto un zaudēto punktu starpība (vērā tiks ņemti tikai rezultāti spēlēs ar pirmās un trešās vietas ieguvējām).

Pirms pēdējās spēļu kārtas Latvijai gūto un zaudēto punktu attiecība ir -10, bet Vācijai -15. Novembrī savstarpējā mačā Rīgā latvietes ar 67:73 piekāpās vācietēm.

Sagaidāms, ka B, C un D apakšgrupās otrās vietas ieguvējas būs izcīnījušas vairāk uzvaru nekā Latvijas izlase, kurai labākajā gadījumā būs divi panākumi, tāpēc atliks vairs tikai divas ceļazīmes.

A apakšgrupā Slovēnija izcīnījusi piecas uzvaras piecās spēlēs un nodrošinājusi ceļazīmi, kamēr cīņu turpina Grieķija, kurai pēdējā kārtā jātiekas ar Bulgāriju.

Grieķietēm pirmā trijnieka konkurencē pagaidām bilance ir 1-2 un -6. Pēdējā mačā vajadzīga iespējami pārliecinošāka uzvara. Bulgārijai ir trīs zaudējumi, un viņu uzvaras gadījumā otrās vietas ieguvējām būs bilance 1-3, tātad bez izredzēm kvalificēties.

Tātad teorētiski Latvijas izlase var apsteigt A apakšgrupas otrās vietas ieguvēju. 

E grupā, kurā pirmo vietu jau nodrošinājusi Serbijas izlase (3-0), otro ieguvusi Turcija, kas ar 67:55 pieveica Lietuvu (0-3). Turcietēm bilance ir 2-2 un +25, bet lietuvietes nespēja kvalificēties Eiropas čempionātam trešo reizi pēc kārtas.

Ceturtdien svarīgu spēli F grupā aizvadīja Baltkrievijas un Lielbritānijas izlases. Baltkrievietes ar uzvaru (67:57) nostiprināja izredzes izcīnīt pirmo vietu (bilance 2-1, +29 un sestdien spēle ar Poliju).

Lielbritānijai bilance ir 2-2 un -1. Visticamāk, otro vietu ieguvēju konkurencē piedalīsies Lielbritānijas izlase, kuras bilance būs orientieris Latvijas un Vācijas komandām.

G grupā cīņā par otro vietu Ukraina sagrāva Portugāli (87:58), tomēr bilance 2-2 un +1 atstāj tikai simboliskas izredzes iekļūt starp piecām labākajām otro vietu ieguvējām.

H grupā Ungārijas izlase ar uzvaru pār Slovākiju (65:57) turnīru pabeidza ar bilanci 2-2 un +7. Vietu kārtība šajā grupā noskaidrosies sestdien spēlē Slovākija (bilance 1-2; -2) - Nīderlande (bilance 2-1; -5).

Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīros piedalījusies astoņas reizes pēc kārtas kopš 2005. gada.

2021. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs no 17. līdz 27. jūnijam notiks Francijā (Strasbūrā) un Spānijā (Valensijā).

Šobrīd turnīram kvalificējušās astoņas komandas no 16 dalībniecēm - mājinieces Spānija un Francija (abas automātiski), kā arī Beļģija, Serbija, Zviedrija, Horvātija, Slovēnija, Bosnija un Hercegovina.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu