Pasaules Top 5 šahists Aronjans pamet Armēniju

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Levons Aronjans
Levons Aronjans Foto: Jānis Vingris

Pasaules TOP 5 šahists Levons Aronjans ir paziņojis, ka pamet dzimto Armēniju un pārceļas uz Ameriku, kur kļūs par Amerikas šaha izlases dalībnieku. 

Savā paziņojumā Aronjans raksta: “Pagājušais gads bija ļoti grūts mums visiem - epidēmija, karš un manā gadījumā arī personīga nelaime, kā arī valsts absolūtā vienaldzība pret Armēnijas šahu. Man bija jāizvēlas - pielikt punktu manam dzīves darbam vai pārcelties uz vietu, kur es būšu novērtēts.” 

Pagājušajā gada aprīlī traģiskā autoavārijā Erevānā bojā gāja Levona sieva, starptautiskā šaha meistare Ariane Kaoili, kad viņas vadītā automašīna ietriecās tilta dzelzsbetona balstos. Iesākoties Kalnu Karabahas karam pagājušajā rudenī, Aronjans atzina, ka uzliesmojušais konflikts starp Armēniju un Karabahu neļauj viņam naktīs gulēt. Par valsts attieksmi pret šahu viņš raksta: “Vairāk nekā gadu gaidot pašreizējās valdības doto solījumu izpildi, es sapratu, ka man jāpieņem smags lēmums - jāpamet sava dzimtene. Katrs gaidīšanas gads cerībā uz pārmaiņām ir izniekots gads sportista karjerā. 

Pēc 2018. gada revolūcijas jaunā valdība solīja turpināt atbalstīt šahu, bet tas izrādījās tikai daļējs atbalsts viena gada garumā, kas pēc tam tika apturēts pilnībā. Armēnijas šaha arēnā ienāca absolūti ignoranti valsts funkcionāri, kuri piesavinājās mūsu sasniegumus. Viņiem ir izdevies izjaukt mūsu pamatīgo šaha ģimeni, un viņi ieveduši to haosā. 

Esmu patiesi lepns par godu piedalīties nozīmīgajā ieguldījumā Armēnijas šaha lielākajos sasniegumos. Trīs olimpiskās zelta medaļas, zelts Pasaules čempionātā, divi Pasaules kausi, daudzas individuālās un komandu uzvaras. Es domāju, ir skaidrs, ka šahā nav iespējams sasniegt virsotnes bez milzīga, smaga darba un valsts finansiāla atbalsta.”

Aronjans stāsta, ka vairāku gadu garumā ir saņēmis pievilcīgus piedāvājumus no dažādām valstīm; Amerikas filantrops un šaha mīļotājs Rekss Sinkfīlds (Rex Sinquefield) vairākkārt Aronjanam ir piedāvājis pārcelties uz Ameriku. 

“Es vienmēr attaisnoju savu atteikumu, sakot, ka mana valsts sniedz nenovērtējamu atbalstu šaha attīstībai un ka nekādi materiālie labumi nav salīdzināmi ar cieņu, kādu bauda šahisti Armēnijā. Vēlos pateikties godājamajam Reksam Sinkfīldam par ticību man. Paldies Fabiano Karuanam, kurš, esot Amerikas stiprākais spēlētājs, atbalsta mani un vēlas, lai es kļūtu par viņa komandas biedru.”

Pašreizējais pasaules numur 2 spēlētājs Fabiano Karuana 2015. gadā līdzīgā veidā ar Reksa Sinkfīlda palīdzību nomainīja Itālijas šaha federāciju pret Amerikas un pārcēlās uz dzīvi ASV. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu