Baiba Bendika par 30 kilometriem Olimpiādē, Covid-19 izslimošanu, šaušanu... (1)

Baiba Bendika Foto: AFP/SCANPIX
Gatis Kreceris
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvijas labākā biatloniste Baiba Bendika Pasaules kausa izcīņas turpinājumā kādā no disciplīnām grib pacīnīties par vietu uz pjedestāla. Pašlaik viņa ir labā fiziskajā kondīcijā, enerģija vēl ir, lai to īstenotu. Skatās arī savas iespējas 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, kur varētu piedalīties 30 kilometru distanču slēpošanas sacensībās. 

Neilgi pirms Pasaules kausa izcīņas sezonas starta Bendika treniņnometnē Zviedrijā saslima ar Covid-19. Slimības gaita gan viņai nebija smaga, simptomi nebija sevišķi izteikti, ja neskaita pusotru dienu paaugstinātu ķermeņa temperatūru. Nepazuda ne garša, ne oža. Jau pēc dažām dienām varēja atgriezties uz slēpēm un turpināt gatavošanos sezonai. Tiesa, pirmos divus PK posmus, kuri risinājās Kontiolahti, Somijā nācās izlaist.

"Pirms saslimšanas es biju ļoti labā formā. Un, kad saslimu, treniņus izlaidu tikai divas dienas. Izgāju stundu garā pastaigā un pēc tam gandrīz pilnā režīmā turpināju trenēties. Mani paglāba, ka iepriekš biju labā gatavībā, ļoti labā formā. Formas kritums man bija, bet tas nebija tik būtisks kā pārējiem," sarunā ar TVNET pastāstīja Bendika, kura atrodas Čehijā, lai gatavotos sezonas priekšpēdējam Pasaules kausa posmam. "Man bija nedaudz jutīga auss, arī kakls nedaudz dīvains. Kādu laiku kakls nedaudz krēpojās, bet tas man netraucēja trenēties. Teiksim tā: sīkumiem uzmanību nepievērsu un turpināju trenēties, un tas šajā gadījumā nostrādāja veiksmīgi."

Savā pirmajā sezonas startā Austrijas Hohfilcenes trasē Latvijas labākā biatloniste izcīnīja 20. vietu 7,5 kilometru sprinta disciplīnā. 

Baiba Bendika
Baiba Bendika Foto: AP/Scanpix

Vēlāk sezonas turpinājumā Bendika pirmo reizi karjerā uzvarēja Eiropas čempionāta sprintā, tādējādi garantējot sev vietu Latvijas Olimpiskā vienības (LOV) A sastāvā. 

"Nebija tā, ka Eiropas čempionātā piedalījos, lai izpildītu LOV kritērijus. Tos varētu izpildīt arī pasaules čempionātā, un šogad tam biju ļoti tuvu. Medaļa bija ļoti tuvu. Pasaules čempionātā par kapeiku man forma bija pat labāka. Arī Oberhofas posmā bija laba forma, bet iegāza šaušana, tāpēc arī ieņemtās vietas nebija tik labas kā gribētos," sacīja Bendika. 

Rudenī Bendika nomainīja šautenes laidi un nācās pielāgoties, meklēt pareizos regulējumus. Viņa nebija apmierināta ar guļus šaušanas rezultātiem. 

"Sākumā viss izskatījās labi, bet pēc tam pazaudēju pareizās sajūtas stāvus šaušanā," teica Bendika. "Meklējot un mainot regulējumus, kaut kur pilnībā aizmaldījāmies. Ja guļus man veicās labi, stāvus bija katastrofāli. Bija ļoti grūti saprast un atrast galveno problēmu. Kaut ko samainot, pirmās sajūtas bija ļoti labas, īpaši treniņos, bet, kā pienāca sacensības, tā attapos ar diviem trim sodiem. Tas vilkās līdzi, līdz beidzot atradām pareizo regulējumu, un tagad beidzot ir sajūtas tādas pašas, kā man bija ar veco šauteni.

Likās, ka, nomainot šauteni, nekas nevar notikt, jo pagājušajā sezonā stāvus šaušana man gāja ļoti labi. Domājām, problēmu nebūs, bet izrādījās negaidīts, nepatīkams pārsteigums."

Šaušanu viņa trenēja arī pa virtuāliem mērķiem un tagad cer uz veiksmīgu sezonas turpinājumu. Pasaules kausa izcīņas priekšpēdējais posms šonedēļ risināsies turpat Nove Mesto Čehijā, bet sezona noslēgsies marta otrajā pusē Zviedrijas pilsētā Estešundā. 

Baiba Bendika (priekšplānā)
Baiba Bendika (priekšplānā) Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules čempionātā Pokļukā 12,5 kilometru sacensībās ar kopēju startu Bendika vēl pirms pēdējās šaušanas pretendēja uz vietu godalgoto trijniekā. Noslēdzošajā ugunslīnijā viņa neaizvēra divus mērķus un galarezultātā ieguva 9. vietu, kas ir atkārtots Latvijas dāmu biatlona labākais sasniegums pasaules čempionātos. 

"Nebija nekāds prieks par šiem diviem soda apļiem. Kamēr tos slēpoju, cerēju, ka palikšu vismaz sešiniekā, bet konkurentes šāva salīdzinoši labi un diemžēl sanāca atkāpties diezgan tālu, bet jebkurā gadījumā prieks, ka izdevās noturēties ar līderi. Domāju, ka izdarīju visu pareizi, bet sanāca, ka Hauzere bija stiprāka un ceturtajā aplī viņa mani diezgan samocīja. Kaut kādos brīžos iedomājos par medaļu, bet fiziski biju par daudz samocīta un galva šautuvē netika līdzi," atceroties masu startu Pokļukā, pastāstīja Bendika. "Šausmīgi uztraukusies nebiju. Tā man būs laba pieredze priekšdienām. Būtu bijis forši izcīnīt medaļu, bet, ņemot vērā, kā man šosezon ar šaušanu ir gājis... Kad tas notiek pēdējā šautuvē, tas ir daudz sāpīgāk."

"Ceru, ka man vēl būs saglabājusies enerģija un būšu labā formā. Gribas noslēgt sezonu ar labiem rezultātiem. Ar šaušanu tagad viss ir kārtībā, un ceru, ka man izdosies vēl pacīnīties par pjedestālu."

Bendika šogad piedalījās arī distanču slēpošanas pasaules čempionātā Oberstdorfā, kur izcīnīja 35. vietu desmit kilometru sacensībās brīvajā stilā ar intervālu startu. Viņa bija labākā no latvietēm, apsteidzot Patrīciju Eiduku, Kitiju Auziņu un Samantu Krampi.

"Piedalīties distanču slēpošanas sacensībās bija mums plānā no vasaras. Sākotnēji bija paredzēts biatlona Pasaules kausa posms Ķīnā, bet mēs negribējām uz to braukt, lai vienas nedēļas dēļ mainītu laika zonas un samocītu organismu. Bijām jau izdomājuši, ka tajā laikā varētu palikt Eiropā un startēt slēpošanā. Bija arī ideja ar Patrīciju nobraukt komandu sprintu," norādīja Bendika.

Pekinas olimpiskajās spēlēs varētu piedalīties slēpošanas sacensībās

Viņa atklāja, ka veiksmīgas apstākļu sakritības gadījumā 2022. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs varētu piedalīties 30 kilometru slēpošanas sacensībās. Jāsakrīt gan vairākiem nosacījumiem. 

"Protams, jāskatās pēc situācijas, bet tīri teorētiski varbūt, ja datumi un grafiks atļaus un izdosies atlasīties, varētu slēpošanā Olimpiādē mēģināt 30 kilometru distanci slēpot," norādīja Bendika. "Pagaidām tāds teorētisks plāns mums ir, bet pagaidām uz to iespringuši neesam. Pašlaik nav sacensību plāna, vai mēs to varēsim īstenot, bet, ja es izpildītu savu individuālo kvotu, tad jā. Tāds scenārijs pastāv, bet tad jau redzēs..."

Līdz šim viņa ne reizi sacensību režīmā, tempā tik garas distances nav slēpojusi, bet vēlas izmēģināt savus spēkus. Bendika prot labi sadalīt spēkus distancē un uzskata, ka tas viņai varētu būt viens no plusiem. 

Ja pēc Pasaules kausa izcīņas biatlonā sportistei būs atlicis spēks un enerģija, tad, iespējams, piedalīsies Somijas čempionātā 30 kilometru disciplīnā. Šobrīd vēl par to skaidrības nav. 

Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā biatlonā Bendika ar iekrātiem 127 punktiem pašlaik ieņem 42. vietu. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu