Jaunzēlandes svarcēlāja kļūs par pirmo transpersonu olimpiskajās spēlēs

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lorela Habarda
Lorela Habarda Foto: AFP/SCANPIX

Jaunzēlandes svarcēlāja Lorela Habarda kļūs par pirmo transpersonu, kas piedalīsies olimpiskajās spēlēs, vēsta CNN.

Pirmdien viņa tika iekļauta Jaunzēlandes delegācijas sastāvā Tokijas olimpiskajās spēlēm. 

Viņa sacentīsies sieviešu konkurencē svara kategorijā virs 87 kilogramiem, teikts Jaunzēlandes Olimpiskās komitejas izplatītajā paziņojumā, kura paziņojusi arī par vēl četru citu svarcēlāju dalību Tokijas olimpiskajās spēlēs. 

Habarda piedzima kā vīrietis. 

43 gadus vecā Habarda maijā pēc noteikumu izmaiņām izpildīja pārcelto Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas normatīvu, kas garantēja dalību supersmagajā svara kategorijā. 

2018. gadā Britu Sadraudzības spēlēs Austrālijā Habarda guva smagu savainojumu. Sacensības Tokijā būs viņas atgriešanās lielajā sportā. 

"Esmu pateicīgs par atbalstu, ko man snieguši tik daudzi jaunzēlandieši," teikts Habardas paziņojumā. "Kad pirms trīs gadiem Britu Sadraudzības spēlēs salauzu roku, man teica, ka manai karjerai, visticamāk, pienākušās beigas. Bet jūsu atbalsts un uzmundrinājums mani izveda cauri tumsai."

"Mēs atzīstam, ka dzimumu identitāte sportā ir ļoti jutīgs un sarežģīts temats, kas spēlēs laukumā prasa līdzsvaru starp cilvēktiesībām un taisnīgumu," izplatītajā paziņojumā norādījusi Jaunzēlandes Olimpiskās komitejas izpilddirektore Kereina Smita.

Dzimuma maiņas operāciju Habarda veica pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas. Pirms tam viņa sacensībās piedalījās kā vīrietis. 

2017. gadā viņa pasaules čempionātā Anaheimā izcīnīja sudraba medaļu. 

Tokijas olimpiskās spēles risināsies no 23. jūlija līdz 8. augustam.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu