Artūrs Kurucs: Vēlamies izveidot spēcīgu fundamentu jaunajam Latvijas basketbola spēles stilam (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Artūrs Kurucs
Artūrs Kurucs Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki pēdējos treniņos spēlētāju prātus piepildījies ar lērumu taktisko risinājumu, fizisko sagatavotību pagaidām noliekot otrajā plānā, sarunā ar aģentūru LETA teica basketbolists Artūrs Kurucs.

Šosezon Kurucs Spānijas čempionātā pirmo reizi vienas sezonas laikā laukumā devās 30 spēlēs, kurās vidēji nospēlēja deviņas minūtes un 12 sekundes. Sev atvēlētajā laikā pagājušajā gadā par Latvijas un arī Spānijas čempionu kronētais Kurucs caurmērā guva divus punktus, izcīnīja 0,5 atlēkušās bumbas un 0,6 reizes rezultatīvi piespēlēja.

"Vērtējot paša sniegumu, uzskatu, ka sezona bijusi "okey". Varbūt no malas izskatījās, ka šī sezona man ir "klusāka", bet regulāri piedalījos treniņu procesā. Puiši ir nedaudz pārāki par mani, tāpēc man jātiek viņiem līdzi. Tā man bija sava veida motivācija, tāpat ieguvu daudz jauna," uz aizvadīto sezonu atskatās jaunākais no Kurucu brāļiem.

Pēc sezonas Kurucam arī bija saruna ar Vitorijas "TD Systems Baskonia" galveno treneri Duško Ivanoviču, kurš atklāja, ka ir apmierināts basketbolista sniegumu un izaugsmi.

"Treneris pēc sezonas skaidri pateica, ka ir apmierināts ar manu darbu un progresu spēles ziņā. Viņš teica, ka nākamgad ar mani rēķināsies vairāk, kam es arī ticu, jo uzskatu viņu par augsta līmeņa profesionāli," nelielu daļu no sarunas ar treneri atklāj Kurucs. "Abi esam visu izrunājuši. Domāju, ka nākamgad spēlēšu ar vēl lielāku pārliecību."

Latvijas basketbolistam starpsezonā Vitorijas komandā palicis par vienu konkurentu un arī vienu draugu mazāk. Proti, viens no kluba līderiem Pjerrija Henrijs nolēmis karjeru turpināt Turcijas grandā Stambulas "Fenerbache Beko". ASV dzimušais basketbolists Vitorijas komandā pildīja saspēles vadītāja lomu.

"Ļoti žēl, ka Pjerrija aizgāja prom. Viņš ir lielisks cilvēks. Labprāt savas basketbolista karjeras laikā ceļotu kopā ar viņu," par labajām attiecībām ar dinamisko amerikāni stāsta Kurucs. "Ļoti profesionāls spēlētājs, no kura daudz var iemācīties. Henrijam laukumā piemīt labi instinkti."

Kurucs bija viens no 18 basketbolistiem, kuru Latvijas izlases galvenais treneris Banki pirms Jāņiem bija uzaicinājis uz treniņnometni. Spēlētājs neslēpa, ka līdz šim daudz darba ieguldīts fiziskajā sagatavotībā, bet pēdējā laikā uzmanība tiek pievērsta taktikai.

"Var just, ka komandai ir lielas ambīcijas. Vēlamies izveidot spēcīgu fundamentu jaunajam Latvijas basketbola spēles stilam. Tas ir viens no galvenajiem mērķiem, lai puiši, kas izlasei pievienojas dažādos laikos, zinātu, kāds ir mūsu basketbols," par treniņu procesu Banki vadībā stāsta Kurucs, kurš pieaugušo izlasē aizvadījis vien divas spēles.

"Izlasē ir jauns treneris, tāpēc gribas saprast, kā viņš redz spēli un arī mūs kā basketbolistus. Daudz taktiskas lietas un domāšana laukumā. Šobrīd vairāk strādājam ar galvu, nevis fiziski," norāda Kurucs.

21 gadu vecais basketbolists uzsvēra, ka pagaidām Banki trenēšanas stilu komentēt ir grūti, jo speciālists aizvien vēl "lasa kopā visus lego" un būvē nedaudz citādu Latvijas izlasi. Kurucs arī atklāja, ka Banki vadībā nevairīsies uzņemties savam spēles stilam neraksturīgus uzdevumus, ja to prasīs itāļu speciālists.

"Komandā puiši uzņēma ļoti labi, arī treneri ir pazīstami. Ģērbtuvē jūti, ka Latvija ir maza valsts, tāpēc viens otru pazīstam," par atmosfēru ģērbtuvē teica Kurucs, kurš ļoti novērtē iespēju spēlēt kopā ar tādiem spēlētājiem kā Dairis Bertāns un Jānis Strēlnieks.

"Iepriekš treniņos izlasei bija pievienojies arī Jānis Blūms. Viņš ir "kapātājs" un ideāls piemērs... Atminos, ka pēc viena dubultā treniņa Jānis ar Dairi palika zālē, lai izpildītu metienus. Viņi arī parāda, kādai jābūt attieksmei," uzsver Spānijā spēlējošais basketbolists.

2023.gada Pasaules kausa izcīņas priekškvalifikācijas turnīrā "Arēnā Rīga" Latvijas valstsvienība sacentīsies ar Rumānijas (7. un 11.augustā) un Baltkrievijas izlasi (8. un 12.). Pēc divu apļu turnīra divas labākās komandas novembrī turpinās cīņu par ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.

Gatavošanās posmā paredzētas pa vienai treniņspēlei un pārbaudes spēlei ar Šveices (atklātā pārbaudes spēle 25.jūlijā) un Slovākijas (1.augustā) izlasēm.

Latvijas izlases kandidāti dalībai 2023.gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas turnīrā:

Jānis Strēlnieks, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle, Dairis Bertāns, Dāvis Bertāns, Rihards Lomažs, Artūrs Kurucs, Artis Ate, Artūrs Strautiņš, Ojārs Siliņš, Rolands Šmits, Andrejs Gražulis, Klāvs Čavars, Mārtiņš Meiers, Verners Kohs, Anrijs Miška, Rinalds Mālmanis.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu