Video un foto Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Viens punkts. Zelta punkts

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

​Trešo reizi kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas virslīgas čempionātā futbolā otro vietu no pirmās šķir tikai viens punkts. Šogad pirms pēdējās spēļu kārtas viena punkta pārsvars bija "Riga FC" komandai, bet pēc pēdējās kārtas spēlēm – viena punkta pārsvars un tituls RFS komandai. Kur visas sezonas līderi zaudēja izšķirīgos punktus? Pēdējā spēlē Valmierā? Noteikti. Bet tikpat labi tās varēja būt spēle Daugavpilī (1:1), nesenā spēle ar Salaspils "Super Nova" (1:1) vai zaudējums savā laukumā FS "Jelgava" (3:5). Viens punkts futbola virslīgas čempionātā – tas ir kā viena simtdaļa 100 metru sprinta finālā. Nav iespējams pateikt, kur tieši tā tika zaudēta.

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas pēdējā 36. spēļu kārtā svarīgas katra savā ziņā bija visas spēles, taču pēdējās kārtas svarīgākā spēle bija Jāņa Daliņa stadionā Valmierā – eksčempions "Valmiera FC" pret līderi un pretendentu uz titulu "Riga FC" komandu. Kāpēc ne spēle starp RFS un FK "Metta"?

Tāpēc, ka RFS komandas iespēja atgūt čempiones titulu bija atkarīga no pašas un – ne mazākā mērā – no spēles Valmierā. Ja "rīdzinieki" uzvar, tad pilnīgi vienalga (RFS komandai), kā beidzas spēle LNK Sporta parkā. Spēle Valmierā savā ziņā bija pat simboliska – komanda, kas zaudējusi titulu, pret komandu, kas kāro atgūt titulu, komanda, kas zaudējusi titulu, pati vēl var iegūt "bronzu" (ja pati uzvar un ja FK "Auda" zaudē Daugavpils komandai) un pie reizes var ietekmēt arī titula likteni. Minimālo uzdevumu – iegūt iespēju nākamsezon spēlēt UEFA Konferences līgas kvalifikācijā – valmierieši bija jau izpildījuši, bet iespēja iegūt bronzas medaļas uz viņiem radīja krietni mazāku spiedienu nekā uz "Riga FC" komandu iespēja atgūt titulu vai izlaist to no rokām pēdējā spēļu kārtā.

Protams, neiztika arī bez runām par iespējamo Valmieras komandas stimulēšanu no RFS komandas puses. Un otrādi - "Metta" stimulēšanu no "rīdzinieku" puses.

Tādas runas savulaik bija tajos gadījumos, kad finiša taisnē izšķīrās, vai "Skonto FC" atkal kļūs par čempionu, tādas runas tamlīdzīgos gadījumos dzird arī citu valstu čempionātos. Piemēram, Spānijas La Liga čempionātā, kad turnīra galotnē izšķiras titula liktenis neklātienes duelī starp FC "Barcelona" un Madrides "Real", tad abas puses pārmet viena otrai konkurenta pretinieku finansiālu stimulēšanu.

Kā mēdz teikt – nav dūmu bez uguns... Kā ir šoreiz – nezinu, kaut gan dūmi ir arī šoreiz.

Attieksme pret šādu rīcību – savā galvenā konkurenta pretinieku stimulēšanu – ir dažāda. No vienas puses – tu taču nevienam nemaksā, lai tas tev zaudē, bet gan stimulē konkurenta pretinieku (ja tam turklāt vēl nav pašam savu stimulu turnīra pēdējās kārtās), lai tas spēlē ar pilnu atdevi. No otras puses – morālā ziņā diezin vai tas ir atbilstoši godīgas spēles principiem. Kas attiecas uz tikai sportisko pusi, tad "rīdziniekiem" nebija ne mazākā iemesla braukt uz Valmieru bez satraukuma par mača iznākumu. Atcerēsimies abu šo komandu tikšanos Valmierā otrā riņķa spēlē – valmierieši pirms tam bija nospēlējuši 1:1 ar "Mettu" un ar 0:2 zaudējuši Jelgavā un nebija favorīti, bet uzvarēja ar 1:0. Un 3:0 pērn, kad "rīdziniekiem" vēl bija reāli noķert Valmieras komandu? "Riga FC" pēdējo reizi Valmierā uzvarēja 2020. gada čempionāta otrajā riņķī – turpinājumā četri zaudējumi un viens neizšķirts.

Neuzvarēja arī šoreiz. Vissvarīgākajā no savstarpējām spēlēm. Neizšķirts 1:1 šoreiz bija kā zaudējums.

Viesiem bija paliels pārsvars, taču valmierieši spēlēja gudri un meistarīgi aizsardzībā, viņi bija apņēmības pilni pabeigt sezonu savu skatītāju priekšā godam. Savukārt "Valmiera FC" pretuzbrukums 61. minūtē (īpaši Gauču piespēle Ndojam un senegālieša gūtie vārti) liekams mācību grāmatā. "Rīdziniekiem" līdz tam bija lieliska iespēja gūt vārtus (Černomordijs), taču mājiniekus glāba vārtsargs Olsess. Pēc 15 minūtēm vārtus guva RFS un mačā ar "Mettu" izvirzījās vadībā. Vai "Riga FC" to zināja? Katrā ziņā reālas iespējas gūt vārtus viņiem visā spēlē bija vēl pāris – ne vairāk. 90. minūtē tika panākts 1:1 (Kontrerass), taču tas arī bija viss. RFS spēle ritēja 5-6 minūtes ilgāk, vairāki rīdzinieki vēl negāja uz ģērbtuvēm un skatījās tās pēdējās minūtes. Brīnums nenotika.

Ko RFS? Nav jēgas lauzīt galvu par to, kā beigsies spēle Valmierā, jo vispirms savs darbs jāpaveic pašiem. Vai tas ir vieglāk? Šaubos. Spēle bija smaga, jo tamlīdzīgas spēles nemēdz būt vieglas. RFS futbolistiem bija krietni vairāk iespēju gūt vārtus nekā "Riga FC" komandai Valmierā, taču ilgi neizdevās tās realizēt. Ar 11 m soda sitienu Jānis Ikaunieks guva savus 15. vārtus čempionātā. Vissvarīgākos. 1:0. RFS komanda otro reizi kļuva par čempioni. RFS – svin. Kas tālāk "Riga FC"? Sagaidāms ir viss kas. Jau pirms tam runāja, ka galvenais treneris Tomislavs Stipičs diezin vai paliks komandā. Vai tagad noteikti nepaliks? Vai būs lielas pārmaiņas komandas sastāvā un kluba struktūrā? Jautājumi ir vairāki, un pirmās atbildes būs jau drīz.

Tā kopš 1992. gada čempionāta (toreiz "Skonto FC" un Jelgavas RAF bija vienāds punktu skaits un notika "zelta spēle", kurā ar 3:2 uzvarēja skontieši) bija trešā reize, kad pirmo un otro vietu šķīra viens punkts. Šajā sakarā vispirms jāmin 2001. gads, kad situācija bija ļoti līdzīga – pirms pēdējās kārtas FK "Ventspils" bija 67 punkti un spēle Daugavpilī, bet "Skonto FC" bija 65 punkti un spēle Liepājā. Ventspilnieki zaudēja ar 0:1, bet skontieši uzvarēja ar 2:1 – 68 punkti "Skonto FC" un 67 ventspilniekiem. Nākamajā gadā situācija gandrīz atkātojās – šoreiz abām šīm komandām pirms pēdējās kārtas bija pa 70 punktiem, un atkal ventspilnieki spēlēja Daugavpilī, bet skontieši – Liepājā. Daugavpilī bija neizšķirts 1:1, bet skontieši Liepājā atkal uzvarēja – 3:1.

FK "Auda" ar 1:0 uzvarēja BFC "Daugavpils" un pirmo reizi ieguva bronzas medaļas. Neizšķirti 0:0 spēlēja FK "Tukums 2000/Telms" un FS "Jelgava", kas garantēja tukumniekiem izvairīšanos no 9. vietas, kurā paliek FK "Metta". FK "Liepāja" ar 2:0 pieveica "Super Nova" futbolistus. Vai metieši aizvadīs divas spēles par vietu virslīgās ar savu praktiski fārmklubu "Skanstes SK"? Lielas jēgas nav.

Rezultatīvākais čempionāta spēlētājs – Marko Regža no "Riga FC" ar 19 gūtiem vārtiem. Savukārt daugavpilietis Valerijs Afanasjevs pabeidza sezonu ar 487 spēlēm virslīgā. Līdz 500 spēlēm palikušas tikai 13 spēles. Bet tas būs aktuāli jau 2024. gada sezonā, jo punktu savai spēlētāja karjerai Valerijs vēl neliek... Punkts ir pielikts 2023. gada "Optibet" virslīgas sezonai.

Standings provided by Sofascore
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu