Hokejs pret basketbolu – bukmeikeri prognozē spraigu cīņu "Trīs Zvaigžņu balvā"

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas hokeja izlase ar pasaules čempionātā izcīnītajām bronzas medaļām
Latvijas hokeja izlase ar pasaules čempionātā izcīnītajām bronzas medaļām Foto: AFP/Scanpix

Straujiem soļiem tuvojas "Trīs Zvaigžņu balva" apbalvošanas ceremonija, kurā tiks sveikti 2023. gada Latvijas labākie sportisti un treneri. Bukmeikeri prognozē spraigu cīņu starp diviem sporta veidiem – basketbolu un hokeju.

Šoreiz kaut ko prognozēt ir visnotaļ grūti, un nevis tādēļ, ka uzvaru būtu trūcis, bet gan tādēļ, ka viena gada laikā pieredzēti uzreiz divi vēsturiski sasniegumi divu ļoti populāru Latvijas komandu izpildījumā. Kurš iegūs gada labākā sportista vai sporta komandas titulu un kuri plūks uzvaras laurus arī citās kategorijās – tas tiks paziņots 17.janvārī.

Hokejs pret basketbolu

Kad maija beigās Latvijas hokeja izlase fantastiskā atmosfērā izcīnīja vēsturiskās bronzas medaļas, šķita, ka šī gada komanda, treneris un gada sportists Latvijā jau ir noskaidroti, bet ar to sporta notikumi vēl nebūt nebeidzās. Uz spēles laukuma devās Pasaules kausa basketbolā debitante Latvijas izlase, no kuras nekāda uguņošana nemaz netika gaidīta, jo turnīrā nācās startēt bez Kristapa Porziņģa. Daudziem par pārsteigumu Latvijas izlase ar lieliskiem sasniegumiem ieņēma augsto piekto vietu pasaulē.

Lai gan piektā vieta nav medaļa, hokejs globālajā mērogā nav tik populārs kā basketbols, līdz ar to veidojas diskusijas – vai augstāk liekama hokeja vai basketbola izlase? Kurš treneris paveica labāku darbu – Luka Banki vai Harijs Vītoliņš? Vai augstākā plauktā liekams vārtsarga Artūra Šilova vērtīgākā spēlētāja jeb MVP balva vai saspēles vadītāja Artūra Žagara vieta otrajā simboliskajā izlasē un rezultatīvo piespēļu rekords?

Bukmeikeru vērtējumā priekšroka tiek dota basketbolam. "Banki tiek novērtēts kā krietni drošāks favorīts uz gada trenera titulu. Viņa izredzes tiek prognozētas ar 71,4% iespējamību, taču Vītoliņa izredzes bukmeikeri novērtē ar 36,35 iespējamību. Savukārt basketbola izlases favorītes statuss pret hokeja valstsvienību ir krietni mazākas. Protams, jāatceras, ka šīs ir prognozes par to, kurš iegūs "Trīs zvaigžņu balvu", nevis par to, kurš vairāk to pelnījis, tāpēc jāņem vērā balvas piešķiršanas procedūra," komentē "Betsafe" pārstāvis.

Gada sportists un sportiste

Protams, runāt par Gada sportistu titulu Latvijā būtu pilnīgi negodīgi, ja netiktu piesaukts Kristaps Porziņģis. Ja viņš būtu spēlējis izlasē, šeit nekādu jautājumu vispār nebūtu, bet tagad viņš nav galvenais favorīts uz balvu. No basketbola izlases gan ir tikai viens kandidāts – Artūrs Žagars, kurš papildus savam lieliskajam izrāvienam Pasaules kausā aizvadīja solīdu sezonu Lietuvā. Žagara triumfs tiek prognozēts ar 40% iespējamību, kamēr Šilova izredzes tiek vērtētas nedaudz augstāk ar 44% iespējamību.

Gada sportista titulam nominēts arī hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš un svarcēlājs Ritvars Suharevs, taču viņu uzvara šajā nominācijā būtu liels pārsteigums. Mazliet savādāka situācija valda dāmu konkurencē, kur gada sportistes balvas noteikšana solās būt vēl sīvāka. Četrām sportistēm tiek paredzētas labas izredzes uz balvas iegūšanu - Aļona Ostapenko ir galvenā favorīte ar 40% iespējamību, taču turpat blakus tiek likta jaunā skrējēja Agate Caune ar 33,3%, tālu nav arī slēpotāja Patrīcija Eiduka ar 16,7% un šāvēja Agate Rašmane ar 14,2%, kamēr mazākas izredzes tiek piedēvētas Anetei Sietiņai – 6,2%.

Esporta triumfs

Šis ir īpašs gads, jo Latvijas Olimpiskās komitejas organizētajā gada balvā nominēto laureātu vidū parādījies arī esportista vārds. Jautājums, vai esports ir klasificējams kā sports, joprojām izraisa diskusijas, un, protams, grūti salīdzināt dažādas sacensības, it īpaši, ja mēs vienā teikumā piesaucam ralliju, motosportu un esportu. Nominācijā "Gada sportists tehniskajos sporta veidos" papildus rallistiem Jānim Baumanim un Mārtiņa Seska/Renāra Franča ekipāžai, kā arī motobraucējiem Danielam un Bruno Lielbāržiem un Jānim Reišulim ir arī esportista Helvija "broky" Saukanta vārds.

"broky" jau vairākus gadus pārstāv datorspēles "Counter Strike" komandu "FaZe", ar kuru guva lieliskus panākumus 2022. gada pirmajā pusē. Helvijs tika atzīts par 2022. gada sesto labāko spēlētāju pasaulē, un puslīdz droši, ka arī 2023. gadā populārās CS2 spēles sabiedrībā viņš būs ļoti augstu novērtēts.

Bukmeikeru vērtējumā "broky" izlikts kā favorīts ar 50% iespējamību iegūt titulu. Tas skaidrojams ar to, ka konkurentu vidū nav patiešām spēcīgu brendu, ņemot vērā Paula Jonasa traumām sabojāto sezonu, kā arī autosporta un motosporta fanu viedokļi par saviem favorītiem pārklājas, kamēr esporta atbalstītājiem ir viens konkrēts favorīts, kam atdot savu balsi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu