Parīzes olimpisko spēļu orgkomitejas vadītājam draud izmeklēšana par atalgojuma jautājumiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Toni Estangē
Toni Estangē Foto: AFP/SCANPIX

Francijas tiesa ir sākusi izmeklēšanu par Parīzes olimpisko spēļu organizācijas komitejas vadītāja Toni Estangē atalgojumu, otrdien ziņu aģentūrai AFP paziņoja lietā iesaistīts jurists.

Izmeklēšanā, ko veica finanšu noziegumos specializējošies tiesneši un kas sākās "pagājušajā nedēļā", tiks noskaidrots, kādā veidā Estangē saņem atalgojumu organizācijas komitejas vadītāja amatā, atklāja informācijas avots, kurš vēlējās palikt anonīms.

Trīskārtējais olimpisko spēļu uzvarētājs kanoe slalomā līdz šim bija pasargāts no juridiskajām problēmām, kas skārušas citus Parīzes olimpisko spēļu organizatoru komandas dalībniekus.

45 gadus vecā Estangē gada atalgojums 270 000 eiro pirms nodokļu nomaksas un prēmijām tika publiskots 2018. gadā, iepriekš ziņojot, ka viņš varētu saņemt gandrīz divreiz vairāk.

Taču saskaņā ar laikrakstā "Le Canard Enchaine" publicēto informāciju pagājušā gada oktobrī Estangē izmanto savu uzņēmumu, ik mēnesi iesniedzot rēķinus organizācijas komitejai, nevis saņemot algu.

Tas palīdz izvairīties no algu griestiem, kas tiek noteikti labdarības organizācijām ar tādu pašu statusu kā organizācijas komitejai.

Organizācijas komitejas pārstāvis pauda pārsteigumu par izmeklēšanu, ņemot vērā, ka šo modeli ir apstiprinājušas arī Ekonomikas ministrijas amatpersonas.

Parīzes spēļu organizācijas komitejā jau ir veiktas trīs atsevišķas izmeklēšanas par iespējamu valsts naudas ļaunprātīgu izmantošanu un favorītismu, piešķirot līgumus.

Policija ir pārmeklējusi komitejas un spēļu infrastruktūras grupas "Solideo" birojus, kā arī divu citu organizācijas komitejas vadošo darbinieku Etjēna Tobuā un Eduāra Donelija mājas.

Šīs lietas daļēji ir saistītas ar sporta menedžmenta vai pasākumu organizēšanas uzņēmumiem, kurus spēļu organizācijas darbinieki dibināja, pirms viņi sāka strādāt Parīzes spēļu organizācijas komitejā.

Tiek pētīti aptuveni 20 dažādi līgumi, kuru kopējā summa ir desmitiem miljonu eiro, aģentūrai AFP pavēstīja anonīms informācijas avots tiesu sistēmā.

Francijas Pretkorupcijas aģentūra 2021. gada ziņojumā jau bija norādījusi uz iespējamām problēmām Estangē atalgojuma kārtībā, jo organizācijas komitejai ir labdarības organizācijas statuss.

Organizācijas komitejas preses pārstāvis norāda, ka Estangē atalgojumu ir apstiprinājusi spēļu organizācijas atalgojuma komiteja, kuras sastāvā ir neatkarīgi eksperti, un ir apstiprinājis Ekonomikas ministrijas galvenais ekonomikas un finanšu kontrolieris.

Ņemot vērā, ka Estangē parasti vada valdes sēdes, apspriežot viņa atalgojumu, tā sanāca bez viņa līdzdalības, norādīja organizācijas komitejas pārstāvis.

Neņemot vērā juridiskās problēmas, Parīzes spēļu sagatavošanās darbi rit uz priekšu, un gandrīz visi galvenie celtniecības darbi ir pabeigti. Turklāt budžeta pārtēriņš ir salīdzinoši neliels, salīdzinot ar iepriekšējām spēlēm.

Nedēļas nogalē paredzēta sacensību arēnas, kurā notiks basketbola un ritmiskās vingrošanas sacensības, atvēršana.

Olimpisko ciematu 29. februārī plāno atklāt prezidents Emanuels Makrons.

Parīzes spēles notiks no 26. jūlija līdz 11. augustam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu