Ir sācies pavasaris, un tas nozīmē, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) izslēgšanas spēļu turnīrs vairs nav aiz kalniem. Latvijas basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas "Celtics" kļuvusi par pirmo komandu, kas garantējusi dalību "play-off". Sezonas lielāko daļu "Celtics" ir bijusi līgas līdere. Arī šobrīd Bostonas vienība ir vismaz sešu uzvaru tiesu priekšā tuvākajām sāncensēm. Lai gan "Celtics" šosezon joprojām uzskatāma par vienu no galvenajām NBA čempiona titula pretendentēm, Ziemeļamerikas medijos pēdējā laikā izskan bažas par Bostonas komandas spēju izcīnīt uzvaras saspringtās spēļu galotnēs. Vai šādam naratīvam ir pamatojums?

NBA statistiķi par "clutch" brīžiem uzskata spēļu galotnes, kad pēdējās piecās minūtēs komandas šķir ne vairāk kā pieci punkti. "Celtics" šosezon līdz šim aizvadījušas 66 no 82 regulārā čempionāta spēlēm, 29 no tām bijušas ar "clutch" galotni. Bostonas komanda saspringtajos dueļos izcīnījusi 19 uzvaras un piedzīvojusi 10 zaudējumus. Uzvaru izdevies izcīnīt 65,5% gadījumu, kas ir piektais labākais rādītājs līgā.

Līgas līdere (statistika apkopota 14. martā) patlaban ir Losandželosas "Lakers", kas uzvaru izcīnījusi 70,4% gadījumu (bilance 19-8). Tālāk seko Dalasas "Mavericks" (69,2%, 18-8), iepriekšējās sezonas NBA čempione Denveras "Nuggets" (67,6%, 23-11) un "Celtics" konkurente Austrumu konferencē ceļā līdz līgas finālam – Milvoki "Bucks" (66,7%, 22-11).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp