Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Cik interesanta turnīra tabula...

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera FC" futbolisti
"Valmiera FC" futbolisti Foto: Valmiera FC/Twitter (X)

Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas čempionātā aizvadītas tikai trīs spēļu kārtas un tālejošus secinājumus izdarīt ir pāragri, taču ... Turnīra tabula ir ļoti interesanta. Vai pirms čempionāta sākuma varēja iedomāties, ka Liepājas komandai pēc trim spēlēm nebūs punktu un arī gūtu vārtu (vienīgajai virslīgā)? Vai varēja iedomāties, ka otrajā vietā būs BFC "Daugavpils", bet turpretī tikai viens punkts būs FK "Auda"? Vispār jau arī trīs uzvaras trijās spēlēs Valmierai diezin vai daudzi paredzēja...

Kārtas spēle

"Valmiera FC" pret "Rīga FC". Zemteksts šai spēlei bija rakstīts lieliem burtiem – pagājusājā gadā pēdējās kārtas spēlē "rīdziniekiem" neizdevās uzvarēt Valmierā (1:1) un līdz ar to atgūt titulu. Abām komandām pirms šīs spēles bija pa 6 punktiem un viena no tām varēja kļūt par vienīgo līderi. Tik daudz skatītāju (protokolā ierakstīts – 930) Valmieras olimpiskā centrā futbola stadionā tribīnē iepriekš nebiju pieredzējis, turklāt vēl vismaz pāris simti bija ap stadionu. Abu komandu līdzjutēju radīja īstu futbola svētku sajūtu. Futbolisti nepievīla. Ja ne labākā, tad viena no labākajām šīs sezonas spēlēm tā bija noteikti – gan satura, gan emociju, gan intrigas ziņā. Pēc pirmā puslaika "Riga FC" bija vadībā ar 1:0, taču iekšējā balss teica, ka pēc pārtraukuma kaut kam jānotiek....

Puslaika beigās laba iespēja gūt vārtus bija Marko Regžam, taču sitiens bija neprecīzs un tāpēc pilnīgi lieki ir minējumi par to, kas būtu bijis, ja būtu 0:2. Priekšnosacījumi pārmaiņām spēles gaitā bija, jo valmieriešiem pirmajā puslaikā bija vismaz trīs ļoti labas iespējas gūt vārtus, taču divreiz glāba Rihards Matrevics (Latvijas čempions Valmieras komandas rindās un tās pamatvārtsargs 2022. gadā), bet vienreiz tā trāpīja pa vārtu pārliktni. Jau 47. minūtē Leonadro dos Santoss panāca 1:1, bet vēl pēc 7 minūtēm Daniels Balodis – 2:1. Viesiem bija pietiekami daudz laika, lai kaut vai nezaudētu, taču bija pārāk maz reālu iespēju, lai izvairītos no zaudējuma. Ietekmēja arī Mohameda Ngoma noraidījums, taču tas bija jau 83. minūtē, bet līdz tam bija tikai 2-3 patiešām bīstami draudi mājinieku vārtiem. Valmieras komanda savukārt varēja izveidot vismaz 2-3 pretuzbrukumus un gūt trešos vārtus, ja vien tik tālu būtu nonācis – nedaudz pārturēta bumba, neprecīza piespēle, nelaikā paklupts... Valmieras komanda pirms izlašu pauzes uzvarēja čempioni RFS (1:0 viesos), bet pēc izlašu pauzes – vicečempioni "Riga FC". 9 punkti pirmajās trijās spēlēs – tā "Valmiera FC" komanda nav sākusi nevienu sezonu (titula iegūšanas sezonā – 2022. gadā – pirmajās trijās spēlēs bija 4 punkti). Tas nenozīmē, ka mums nekavējoties jāpieskaita Valmieras komandu pretendentiem uz čempionu titulu, bet tajā pašā laikā nav arī iemesla to nedarīt – trīs spēļu kārtas ir pārāk īsa distance, lai izdarītu secinājumus. Starp citu, nākamā spēle valmieriešiem būs ar pagājušā gada bronzas medaļu ieguvēju FK "Auda" viesos. Vai kritīs arī trešā komanda no pagājušā gada pjedestāla?

FK "Liepāja" pēc trim spēļu kārtām ir vienīgā komanda bez punktiem un vienīgā, kas vēl nav guvusi nevienus vārtus. Tagad – bezcerīgs 0:3 zaudējums savā laukumā no RFS. Apbrīnojams ir komandas galvenā trenera Tamaza Pertijas miers – sak, mums virslīgā ir spēcīgas komandas, zaudēt var jebkurai utt. It kā jau nevar nepiekrist, bet... Šaubos, ka tamlīdzīgu sākumu liepājnieki paredzēja, pirmās divas spēles viņiem tomēr bija ar FK "Tukums 2000/TELMS" un FK "Metta" jeb ar komandām pret kurām punktus (uzvaras) jāņem, bet – ne punktu, ne gūtu vārtu. Pirmajās trijās spēlēs liepājnieki vareni aizvadīja pirmās 20-25 minūtes otrajā puslaikā pret "Mettu", var teikt, ka tajā spēlē arī viņiem arī nepaveicās, taču vai nav stipri par maz labas spēles trijās spēlēs, lai cerētu uz kaut ko daudz vairāk par nulli turnīra tabulā? Bet varbūt tas jau ir tikai stereotips, ka FK "Liepāja" joprojām ir viena no pretendentēm uz vietu trijniekā? Secinājumiem laiks vēl nav pienācis, taču tikai Liepājas komandas pašas rokās (kājās, galvās) ir iespēja apliecināt, ka tā nav taisnība. Turklāt tagad Liepājas komandai priekšā spēle viesos ar "ievainotu zvēru" - ar "Riga FC", kas nupat zaudēja Valmierā...

BFC "Daugavpils" 7 punktus pirmajās trijās spēlēs iepriekšējo un līdz šim vienīgo rezi ieguva 2021. gada sezonā. Uzvara savā laukumā ar 3:1 pār Tukuma komandu, kas sāka turnīru ar divām uzvarām un bija viena no trim līderēm, ļāva atkārtot komandas labāko startu virslīgā un tagad ir iespēja to labot – nākamā spēle viesos ar FK "Metta". Arī šoreiz daugavpiliešus vismaz trīs reizes glāba vārtsargs Frenks Dāvids Orols, jo pretēja gadījumā... Otro spēli pēc kārtas daugavpileiši uzvar lielā mērā teicamas vārtsarga spēles dēļ. Izskatās, ka pašreiz lielākā problēma ir aizsardzība, kur ir gandrīz pilnīgi cits spēlētāju sastāvs nekā bija pērn.

Pirmo vēsturisko punktu un pirmos vārtus virslīgā guva "Grobiņas SC"/LFS – 1:1 ar FK "Auda". Pirmos vārtus Grobiņas komandas vēsturē virslīgā guva Pape Ndiaije – 87. minūtē viņš panāca neizšķirtu. Pirmais punkts arī "Audai". Tā esot bijusi jautra spēle ar vairākām iespējām gūt vārtus abām komandām, arī uzvaras vārtus varēja gūt abas komandas, kas liecina tikai par vienu – ar virslīgas janpienācējiem būs jārēķinās. Pašreiz četrām komandām ir pa 6 punktiem un viena tām ir FK "Metta" - uzvara ar 1:0 Jelgavā. Jelgavas komanda ir viena no četrām komandām, kurām nav uzvaru, taču ir vismaz punkts.

Latvijas meistars

Izvēlējos divus "Valmiera FC" spēlētājus – Danielu Balodi un Lūkasu Vapni. Komandas kapteinis Balodis ne tikai guva uzvaras vārtus, bet arī – un tas bija ne mazāk svarīgi – pārliecinoši spēlēja aizsardzības centrā. Viņš gandrīz pilnībā neitralizēja pagājušās sezonas labāko vārtu guvēju virslīgā Marko Regžu (gandrīz pilnībā tāpēc, ka viena iespēja gūt vārtus Regžam tomēr bija) un apliecināja, ka ir viens no labākajiem centra aizsargiem virslīgā. Tikai 20 gadus vecais Vapne jau spēlēja Valmieras komandā sezonas otrajā pusē 2022. gada sezonā un kļuva tās rindās par Latvijas čempionu (toreiz viņam 10 spēlēs virslīgā bija 3 vārti un viena rezultatīva piespēle), bet tagad viņš veidojas par vienu no komandas balstiem. Tieši Vapne ar savlaicīgu un pretiniekiem negaidītu piespēli nogādāja bumbu Džibrilam Geijam, sekoja piespēle Leonardo dos Santosam un rezultāts kļuva 1:1. Bija vēl vismaz 6-7 teicamas piespēles ar pirmo pieskārienu un sākās labs uzbrukums, bija labas epizodes aizsardzībā. Skaidrs, ka vēl daudz jākrāj gan meistarību, gan pieredzi, taču "spēles lasīšana" un prasme ātri rīkoties jaunajam futbolistam jau tagad ir pienācīgā līmenī. Gaidām debiju Latvijas izlasē.

Pirms ceturtās kārtas spēlēm līdere ar 9 punktiem ir "Valmiera FC" komanda, 7 punkti ir Daugavpils komandai, bet tad četrām komandām ir pa 6 punktiem. Jau trešdien sāksies 4. kārtas spēles un pašreiz ir grūti izvēlēties, kura tad būs kārtas spēle. "Riga FC" un FK "Liepāja"? Kaut kā nevelk tieši liepājnieku sliktā sezonas sākuma dēļ... FK "Metta" un BFC "Daugavpils", kas būs kārtas pirmā spēle? Tas der. Daugavpilieši atkārtojuši labāko startu virslīgā, viņi ir vicelīderi, bet metieši atpaliek tikai par punktu un pagājušajā sezonā abas komandas sadalīja punktus uz pusēm (pa vienai uzvarai un divi neizšķirti). Kā par kārtas spēli var nebūt FK "Auda" un "Valmiera FC" tikšanās piektdien? Un tas nekas, ka "Audai" pašreiz ir tikai viens punkts, bet valmieriešiem – 9 no 9 iespējamajiem. Pērn abas komandas spēkojās par trešo vietu un lielā mērā uzvara ar 2:1 Valmierā pēdējā riņķa spēlē ļāva "Audai" pirmo reizi iegūt bronzas medaļas. Paliekam pie šīs spēles kā pie 4. kārtas spēles.

Vēl 4. kārtā RFS tiksies ar FS "Jelgava", bet FK "Tukums 2000/TELMS" uzņems Grobiņas komandu un šī spēle arī nevar neizraisīt interesi.

Standings provided by Sofascore
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu