Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Vēsturiska uzvara un Pertijas "lāsts" Valmierā

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
FK "Liepāja" futbolists Luka Silagadze (pie bumbas)
FK "Liepāja" futbolists Luka Silagadze (pie bumbas) Foto: FK Liepāja/Facebook

​Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas 6. spēļu kārta vispirms būs īpaša ar to, ka tieši tajā pirmo uzvaru virslīgā komandas vēsturē guva Grobiņas SC/LFS komanda. Turnīra tabulā arvien blīvāka situācija kļūst tās vidusdaļā, bet pirmās divas vietas tagad ieņem aizvadītās sezonas labākās komandas. Cik ilgi? Vai jau uz palikšanu?

Kārtas spēle

"Valmiera FC" pret FK "Liepāja". Divās iepriekšējās sezonās FK "Liepāja" Valmieras komandu ir pārspējusi tikai divas reizes, un abas uzvaras gūtas viesos ar 1:0. Abu komandu pirmā tikšanās šajā sezonā bija Valmierā, un atkal notika tas pats – ar 1:0 uzvarēja Liepājas komanda. Visās trijās minētajās spēlēs Liepājas komandas galvenais treneris bija Tamazs Pertija, kurš 2022. gada jūnijā pārcēlās uz Liepāju tieši no Valmieras. Pertijas "lāsts" Valmierā? Pagaidīsim trešā riņķa spēli, kad abas komandas atkal tiksies Valmierā, tikai tad jau Jāņa Daliņa stadionā. Savukārt minētajā šīs kārtas spēlē Valmieras komanda spēlēja labāk, nevar apšaubīt, ka valmieriešiem bija pārsvars, taču tas neko nedeva, jo mājinieki neguva nevienus vārtus. Viesi spēlēja samērā vienkārši – tāla piespēle uz priekšu, kur Dodo vai Mohameds Rasuls Bā varbūt kaut ko izdarīs. Pirmo apmēram 15 minūšu pārsvaru valmieriešiem neizdevās pārvērst gūtos vārtos un reālu iespēju to izdarīt gandrīz nebija. Nevar teikt, ka Valmieras futbolisti atkal "palīdzēja" pretiniekiem gūt vārtus, taču tieši pēc Nika Sliedes neveiksmīgas epizodes pie sava soda laukuma tika nozīmēts soda sitiens no apmēram 18-20 metriem un bijušais Valmieras komandas spēlētājs Luka Silagadze atgādināja, cik meistarīgi viņš prot izpildīt soda sitienus – 1:0 FK "Liepāja" labā pašā pirmā puslaika izskaņā. Valmieras komanda (Džibrils Gejs) pirmajā puslaikā vienreiz trāpīja pa vārtu stabu. Otrajā puslaikā liepājnieki meistarīgi lietoja minimālā pārsvara noturēšanas taktiku un "slāpēja" spēli, paši tikai paretam atbildēdami ar pretuzbrukumiem. Vai tāds tagad ir Liepājas komandas spēles modelis? Kaut kas tamlīdzīgs bija redzams arī iepriekš uzvarētajā (arī ar 1:0) spēlē ar FK "Auda". Valmieras komandai bija iespējas gūt vārtus, taču trīs reizes viesus glāba vārtsargs Vladislavs Lazarevs (īpaši pirmajā reizē pēc Džeisona Bahambulas sitiena) – vēl viens bijušais Valmieras komandas spēlētājs. Vienreiz bumba viesu vārtos pabija, taču tika fiksēta aizmugure. Un tas laikam arī viss. Francijā dzimušais Kongo izlases kandidāts Bahambula (bija Kānas kluba sistēmā, bet pirms ierašanās Valmierā – Portugāles kluba "Guimaraes" sistēmā) izgāja uz maiņu 85. minūtē, un tas ātri vien radīja lielāku asumu viesu soda laukumā. Atliek tikai minēt, vai nevajadzēja viņu laist laukumā agrāk.

FK "Liepāja" guva otro uzvaru pēc kārtas, bet "Valmiera FC" pēc uzvarām pirmajās trijās spēlēs nākamajās trijās spēlēs ieguva tikai vienu punktu.

Pirmo vēsturisko uzvaru guva Grobiņas SC/LFS, kas ar 3:0 pārspēja FK "Metta". Metiešiem arī bija iespējas gūt vārtus un spēles gaita varēja iegriezties arī citādi, taču virslīgas jaunpienācēju uzvara nebija nejauša – kaut vai tāpēc, viņi jau iepriekšējās spēlēs lika sevi cienīt. "Riga FC" ar 2:0 pārspēja BFC "Daugavpils" komandu, un arī šeit spēles varēja izvērsties citādāk, ja daugavpilieši būtu realizējuši 11 m soda sitienu (tad rezultāts būtu kļuvis 1:1), kaut gan "rīdzinieku" pārsvars bija neapstrīdams. Toties RFS ar 5:0 pārspēja FK "Tukums 2000/TELM" futbolistus. Bez gūtiem vārtiem – 0:0 – beidzās spēles starp FS "Jelgava" un FK "Auda". Spēlēs ar "Audu" virslīgā jelgavnieki joprojām nav ne reizes uzvarējuši un nav guvuši vārtus (pērn – 0:0, 0:1, 0:3 un 0:2).

Latvijas meistars

Ko darīt, ja viena vai divu izteiktu kandidātu nav? Tad laikam jāpiemin vairāki vai daži. Tā arī šoreiz. Vispirms – jau pieminētais liepājnieku vārtsargs Lazarevs, kurš savulaik jau bija aicināts uz Latvijas izlases treniņiem (šķiet, ka tas notika laikā, kad viņš spēlēja tieši Valmierā – 14 "sausās" spēles no 43 spēlēm). Tieši spēles galotnē Valmierā Vladislavs "pavilka", un tas būtiski ietekmēja galarezultātu. Patika tikai 20 gadu vecā liepājnieku aizsarga Rūdolfa Ziemeļa sniegums. Virslīgā viņš debitēja pērn (9 spēles), bet šosezon četrās spēlēs viņš ir pavadījis laukumā 335 no 360 minūtēm. Valmierā – pārliecinošs sniegums. Pēc zaudējumiem RFS un "Riga FC" komandām ar 0:3 un 0:4 treneris Pertija turpināja viņam uzticēties (pilna spēle ar "Audu" un tagad Valmierā), un tas attaisnojās.

Grobiņas komandas vēsturiskajā uzvarā vārtus guva abi brāļi Meļķi – vispirms izcēlās 19 gadus vecais Rūdolfs, bet tad arī 21 gadu vecais Roberts. Tāda spēle viņam bija pirmā, un citādi nevarēja būt, jo Rūdolfs šosezon tikai debitēja virslīgā un ir piedalījies visās sešās spēlēs. Robertu jau zinām, viņš pērn spēlēja gan Liepājas, gan Tukuma komandās (attiecīgi 2 un 4 vārti visos turnīros) un sezonas sākumā vairāki brīnījās, kāpēc Roberts no FK "Liepāja" aizdots Grobiņas komandai, ja reiz liepājniekiem pašiem pietrūkst spēka uzbrukumā.

Jelgavas komandā pārliecinošu spēli aizvadīja vārtsargs Vjačeslavs Kudrjavcevs, kas lielā mērā sekmēja punkta iegūšanu. Varētu un droši vien vajadzētu pieminēt vēl dažus pašmāju futbolistus, taču šoreiz pietiks. Laika izcelties vēl pietiks. Priekšā vēl 30 spēļu kārtas.

Nākamajā spēļu kārtā būs spēle, par kuru runā jau kopš Grobiņas komandas iekļūšanas virslīgā, – proti, Grobiņas SC/LFS pret FK "Liepāja". Taču ir kāda būtiska nianse – pret Liepājas komandu nevarēs spēlēt no tās aizdotie Roberts Meļķis, japāņu centra pussargs Jasuhiro Hanada un senegāliešu ātrais pussargs Papē Diufs Ndiajē. Tie noteikti būs robi Grobiņas komandas sastāvā, taču tas nemazina interesi par gaidāmo dueli un tas nemazinās spriedzi laukumā spēles laikā. Atcerēsimies 2022. gada Latvijas kausa izcīņas astotdaļfinālu, kurā tikās abas šīs komandas – toreiz, 2022. gada 10. jūlijā, ar 2:1 uzvarēja Grobiņas komanda un toreiz vismaz "uz papīra" komandu spēku samērs bija krietni izteiktāks par labu FK "Liepāja" (Grobiņas komanda toreiz aizkļuva līdz pusfinālam, kurā ar 0:5 zaudēja RFS). Abas komandas pirmo savstarpējo spēli virslīgā aizvadīs pēc uzvaras iepriekšējā mačā. Arī tas nav mazsvarīgi. Interesanti būs pavērot, kurai komandai būs vairāk līdzjutēju.

Noteikti spraigai jābūt spēlei starp FK "Auda" un BFC "Daugavpils". Daugavpiliešiem padevās labākais starts virslīgā komandas vēsturē, varbūt tagad izdosies pirmo reizi virslīgā pārspēt "Audu"?

Valmieras komandai uz uzvaru takas būs jāmēģina atgriezties Jelgavā un tā nebūs nekāda pastaiga. Līderi "Riga FC" futbolisti tiksies ar Tukuma komandu, bet čempione un vicelīdere RFS komanda – ar FK "Metta". Vai abiem līderiem būs pārliecinošas uzvaras?

Standings provided by Sofascore
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu