Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: "Grobiņa – Liepājas lepnums"

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
"Grobiņa"/LFS futbolisti un komandas atbalstītāji
"Grobiņa"/LFS futbolisti un komandas atbalstītāji Foto: Aiga Veisa ("Tonybet" futbola virslīgas arhīvs)

Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas 7. spēļu kārtā atkal bija vēsturiska spēle – iepriekšējā kārtā pirmo uzvaru virslīgā komandas vēsturē guva Grobiņas SC/LFS, bet šajā kārtā FK "Tukums 2000/TELMS" pirmo reizi virslīgā uzvarēja "Riga FC" komandu. Un tomēr kārtas galvenā spēle notika Liepājā un virsrakstā liktais citāts pieder Grobiņa SC/LFS komandas līdzjutējiem – plakātu ar šādu uzrakstu viņi atnesa uz pārpildīto "Daugavas" stadiona rezerves laukuma tribīni. Viņi ticēja, vētraini atbalstīja, un Grobiņas komanda uzvarēja.

Kārtas spēle

Grobiņas SC/LFS pret FK "Liepāja". 3:2. Liepājas "Daugavas" stadiona rezerves laukuma tribīne pirmo reizi bija tik pārpildīta, un vēl vismaz 300 cilvēku vēroja spēli aiz žoga. Protokolā ierakstīti 932 skatītāji, bet noteikti bija vairāk nekā tūkstotis. Spēle pilnībā attaisnoja kārtas galvenās spēles statusu un attaisnoja gaidas, ar kādām šī spēle tika gaidīta jau kopš dienas, kad Grobiņas komanda iekļuva virslīgā. Kaut gan bažas bija – Grobiņas komandas rindās nevarēja spēlēt ne tikai no FK "Liepāja" aizdotie Roberts Meļķis, Jasuhiro Hanada un Papē Dudu Ndiajē, bet vēl arī centra aizsargs moldāvs Artjoms Rozgoņuks (savainojums) un abi ukraiņi Deniss Galata un vārtsargs Artjoms Mališs. Jau it kā iepriekš esot plānots, kā vārtos būs Ņikita Pinčuks, Rozgoņukam – savainojums, bet vispār jau visi trīs arī esot saistībās ar FK "Liepāja" un arī tāpēc būtu palikuši malā... Tā runā. Kā ir un kā nav – neskaidrosim, bet skaidrs bija tas, ka Grobiņas komanda būs bez sešiem svarīgiem spēlētājiem. Tas arī radīja bažas – proti, vai spēle attaisnos cerības? Attaisnoja, un tas ir tieši Grobiņas komandas nopelns. Protams, komandā ir arī virslīgā zināmi spēlētāji, taču, ja saliek abu komandu futbolistus viens pret vienu, tad favorīte ir FK "Liepāja". Laukumā saturīgāku futbolu demonstrēja Grobiņas komanda, un tas vispirms izpaudās komandas spēlē. Laukuma saimnieki – tie pēc protokola bija Grobiņas spēlētāji – pirmajā puslaikā varēja panākt arī 2:0, taču puslaiks beidzās neizšķirti – 1:1.

Pirmajā puslaikā Liepājas komandai bija tikai divas reālas iespējas gūt vārtus - pirmajā reizē pēc Mohameda Rasula Bā sitiena ar galvu no tuvas distances glāba vārtsargs Pinčuks, bet otrajā reizē Grobiņas spēlētāji zaudēja bumbu pie sava soda laukuma un tika par to sodīti – savu otro iespēju Bā izmantoja. Pēc pārtraukuma nekas kardināli nemainījās. Grobiņas komanda vispirms ar 11 m soda sitienu panāca 2:1, bet tad – 3:1! Līdz spēles beigām atlika 14 minūtes (plus kompensācijas laiks). Tajās Liepājas komandai bija pārsvars un vienus vārtus izdevās atgūt. 3:2.

Bija diskutabla situācija par iespējamo 11 m soda sitienu uz Grobiņas komandas vārtiem, spēles galvenais tiesnesis Edgars Maļcevs pēc videoasistenta ieteikuma pat devās pats skatīties video un – nenozīmēja 11 m soda sitienu.

Tas izraisīja sašutumu Liepājas komandas rindās, arī kluba prezidents Oļegs Hramovs ieteica noskatīties to epizodi un uzrakstīt. Noskatījos. Un rakstu – ļoti labi saprotu Hramova kunga emocijas, tomēr neuzskatu, ka tas bija neapstrīdams 11 m soda sitiens.

Jā, situācija strīdīga, bet – ne neapstrīdama. Liepājas komandai daudz vairāk jāuztraucas par pašas sniegumu kā tādu, un tad viena epizode nebūs tik strīdīga. Divi no liepājnieku līdzjutējiem, iedami prom, kad rezultāts bija vēl 1:3 viņu komandai par sliktu, noteica: "Ne viņiem brazīliešu, ne viņiem citu ārzemnieku laukumā, bet viņi mūs ņem un apspēlē..." Ko te vēl piebilst... Liepājas komandā ir labi spēlētāji, bet spēle...

Savukārt Grobiņas komanda turpina iekarot līdzjutēju simpātijas. Pēc spēles prieki bija tik lieli, ka laukumā saskrēja daudz līdzjutēju (pārsvarā bērni) un sākās lielas svinības. Ceru, ka Grobiņas komandai par to nebūs liels sods – tās nebija nekārtības, tas bija patiess futbola prieks. Jau tagad ar nepacietību jāgaida abu komandu otrā tikšanās, kas būs jau "Daugavas" stadiona galvenajā futbola arēnā. Cik skatītāju atnāks tad?

FK "Tukums 2000/TELMS" bija zaudējis "Riga FC" komandai visās līdzšinējās 11 savstarpējās spēlēs virslīgā, turklāt pagājušajā sezonā ar kopējo rezultātu 1:17 (!). Tāpēc pilnīgi noteikti tukumnieku uzvara savā laukumā pār "rīdziniekiem" ar 2:1 ir lielākais šīs spēļu kārtas pārsteigums. Turklāt vēl Tukuma komandas rindās šajā mačā savainojuma dēļ nevarēja piedalīties viens no tās līderiem Bogdans Samoilovs. Ja nebūtu tik spilgtas jau iepriekš pieteiktās spēles Liepājā, tad šī noteikti būtu kārtas spēle. Viesiem bija diezgan liels pārsvars, taču viņi nekādi nespēja uzlauzt labi sakārtoto tukumnieku aizsardzību. Arī tāpēc, ka pārāk paredzami bija viesu uzbrukumi. Savā kreisajā malā mājinieku aizsardzību plosīja Eduards Dašķevičs, viņš galu galā arī guva vienīgos vārtus "Riga FC" labā, bet tad rezultāts jau bija 2:0 par labu mājiniekiem. Nemitīgas piespēles soda laukumā Marko Regžas virzienā – tas bija paredzams, un tukumnieku centra aizsargi Marione Mihubi un Rūdolfs Reingolcs (pirmajā puslaikā, pēc pārtraukuma viņu nomainīja uzbrucējs Valerijs Lizunovs, bet par centra aizsargu kļuva Martins Štāls un arī spēlēja sekmīgi) ar pārējo un vārtsarga Sergeja Vilkova palīdzību pārliecinoši nepieļāva, lai viesiem būtu reālas vārtu gūšanas iespējas. Pēc vārtsarga Vilkova tālas piespēles Kenrojs Kempbels uzvarēja duelī ar Hrvoje Babecu, tad neļāva sevi apturēt arī Babam Musā un guva vārtus. Pēc 15 minūtēm Džudi Stīvensons panāca 2:0. Atlika spēlēt 20 minūtes plus kompensācijas laiku, un visā šajā laikā bez Dašķeviča gūtiem vārtiem "rīdziniekiem" bija vēl tikai viena patiešām izcila iespēja gūt vārtus un panākt kaut vai neizšķirtu, taču Lukass Moreira netrāpīja vārtos.

"Rīdzinieki" laikam cerēja uzvarēt Tukuma komandu tikai uz sava teorētiskā pārākuma rēķina, taču sastapās ar labi organizētu un pašaizliedzīgu pretinieku.

Vēl vairāk – tukumnieki pretuzbrukumos varēja gūt vēl divus vārtus (vienreiz bumba trāpīja pa vārtu stabu)!. Ne mazāk par vēsturiskajiem trim punktiem spēlē ar "Riga FC" jāizceļ vēl kāda varbūt pat svarīgāka lieta – proti, Tukuma komandas sākumsastāvā izgāja pieci pašu futbola akadēmijas audzēkņi - Atis Ozols, jau minētie Reingolcs un Štāls, Kaspars Anmanis un Dāvis Bormanis. Izņemot Reingolcu, kurš kādu laiku (7 mēnešus) bija arī Itālijas kluba "Ternana" U19 komandā Primavera līgā, pārējie četri ir spēlējuši tikai Tukuma komandā. "Šie ir tie mirkļi, kad saproti, ka tam, ko mēs darām, varbūt tomēr ir kāda jēga," secināja kluba prezidents Verners Akimovs. Nepiekrītu! Nevis varbūt, bet noteikti ir, un nevis kaut kāda, bet liela jēga.

"Valmiera FC" spēlēja Jelgavā, un šoreiz uztrauca ne tikai rezultāts, bet gan tas, ka par to runāja jau kopš sezonas sākuma, taču tagad tas nācis gaismā – proti, spēlētāji jau vairāk nekā trīs mēnešus nesaņemot algu... Algas izmaksas kavēšanās valmieriešiem bija arī pērn, taču tik ilga tās aizkavēšanās vēl nav bijusi. Spēlētāji jau nepiedalījās vienā treniņā un draud neiziet laukumā arī nākamajā mājas spēlēs ar Daugavpils komandu... Redzot Valmieras spēli, nevar ienākt prātā, ka tā patiešām ir, – neviens neizvairās no divcīņām, neviens neslinko un nedara kaut ko laukumā pa roku galam. Futbolistiem šajā ziņā neko nevar pārmest, un cerams, ka tamlīdzīgi rīkosies arī tie, pie kā ir komandas naudas maks. Pie kluba prezidenta Ulda Pūcīša tā nav...

Jau pērn rakstīju, ka pēc čempionu titula iegūšanas (pirmā kluba vēsturē) un iekļūšanas UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā komandai vajadzētu kļūt spēcīgākai un turīgākai, taču ar "Valmiera FC" pērn notika pretējais.

Jau rakstīju par šveicieti Ralfu Osvaldu Izenegeru, kurš savulaik iegādājās Valmieras futbola klubu, un viņa attieksmi pret to pagājušajā sezonā, tāpēc neatkārtošos. Skaidrs, ka viņam un viņa kompanjoniem interesantāks ir Polijas klubs Gdaņskas "Lechia" (tajā spēlē arī bijušie Valmieras futbolisti ukrainis Ivans Žeļizko un kolumbietis Karmelo Mena), kas pašreiz cīnās par atgriešanos Ekstraklasa čempionātā. Komanda ir līdere 1. līgā, pēdējās 8 spēlēs tai ir 7 uzvaras, un tuvāko sekotāju 7 kārtas pirms finiša tā apsteidz par punktu, bet vēl četras komandas par 4 punktiem (Ekstraklasa turnīrā pa taisno iekļūst pirmās divas komandas, bet četras nākamās piedalās pārspēļu turnīrā).

"Valmiera FC" kļuvusi par "apnikušu rotaļlietu"?

Cerams, ka tā nav. Var daudz ko rakstīt un meklēt par Izenegeru un viņa darbošanos jurista profesijā, taču neliekuļosim – bez Izenegera valmierieši, iespējams, ne Eiropas kausu izcīņā debitētu, ne par čempioniem kļūtu. Bet no otras puses... Otru pusi mēs redzam. Jelgavā valmierieši uzvarēja pārliecinoši – 3:0 – un visus trīs vārtus guva brazīlietis Leonardu Gaušu. Spēlētāji atkal apliecināja savu attieksmi. Pirmdien spēle savā laukumā ar Daugavpils komandu...

FK "Auda" ar 1:0 pārspēja BFC "Daugavpils", un daugavpilieši joprojām "Audu" virslīgā ne reizes nav uzvarējuši (viens neizšķirts un 8 zaudējumi). RFS ar 2:0 pārspēja FK "Metta" un kļuva par līderi.

Latvijas meistars

Jau pieminēju vairākus Tukuma komandas futbolistus, bet šeit tomēr izcelšu Grobiņas SC/LFS futbolistus. Tas varētu būt 20 gadus vecais vārtsargs Ņikita Pinčuks, kuram šī bija tikai ceturtā spēle virslīgā. Tas varētu būt komandas kapteinis Andris Krušatins (2015. gada Latvijas čempions ar FK "Liepāja"), kurš bija viena no redzamākajām figūrām laukuma vidusdaļā. Tas varētu būt Devids Dobrecovs, kurš nopelnīja 11 m soda sitienu, bet tad guva trešos vārtus. Tas varētu būt 21 gadu vecais Ivo Gaučis (pirmajā puslaikā tieši viņš varēja panākt 2:0, bet netrāpīja tukšos vārtos...), kurš veica filigrānu piespēli Dobrecovam. Varētu minēt vēl divus trīs spēlētājus, bet tas būs 19 gadus vecais Rūdolfs Meļķis, un ne tikai tāpēc, ka viņš guva pirmos vārtus šajā spēlē. Viņu jau pieminēju kopā ar vecāko brāli Robertu iepriekšējā reizē, un tagad jāpiemin vēlreiz. Rūdolfs ir labās malas aizsargs, viņš paspēja gan uzbrukumos piedalīties, gan aizsardzībā atgriezties. Veica lielu darba apjomu, uzvarēja lielākajā daļā no divcīņām. Rūdolfam šī bija tikai 7 spēle virslīgā (šosezon tikai debitēja), viņš nav bijis neviena vecuma Latvijas jaunatnes izlasēs, bet, ja viņš tā turpinās, tad viņu noteikti pamanīs.

Kura būs nākamās kārtas centrālā spēle? Pēc uzvaras pār "Riga FC" visa uzmanība ir tukumniekiem – nākamā spēle viņiem visos ar "Audu", pret kuru pērn tukumnieki divas reizes atspēlējās no 0:2 (abas reizes – 2:2). Kā Tukuma komanda nospēlēs pēc tik pārsteidzošas uzvaras? "Valmiera FC" savā laukumā tiksies ar BFC "Daugavpils", un tam jābūt spraigam mačam, jo daugavpilieši sezonu sākuši labāk nekā gaidīts. Liepājas komanda savā laukumā spēlēs ar FS "Jelgava"... Pēc zaudējuma principiālā spēlē Grobiņas komandai. Jau tas vien rada par spēli interesi. Savukārt Grobiņas komanda tiksies ar RFS. Virslīgas debitants pret čempionu. Čempionam tā nebūs pastaiga. FK "Metta" tiksies ar "Riga FC".

Standings provided by Sofascore
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu