Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Duets – atjaunots, četrinieks – atraujas?

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

Latvijas "Tonybet" futbola virslīgā pēc pavisam īsa starplaika (viena spēļu kārta) atjaunojies līderu un galveno titula pretendentu duets – RFS un "Riga FC" atkal ir pirmajās divās vietās. Vai tagad līdz čempionāta beigām? Laiks rādīs. Pašreiz daudz aktuālāks ir jautājums par to, vai sāk iezīmēties jau pirmais četrinieks un vai līdz sezonas beigām tajā noturēsies komanda, kuru pirms sezonas līderu kvartetā neviens negaidīja, – BFC "Daugavpils". Arī – laiks rādīs.

Kārtas spēle

Ja spēle beidzas ar rezultātu 5:0, tad to var uzskatīt par kārtas spēli? Laikam jau tomēr var, jo tikās tajā brīdī turnīra līderi un arī galarezultāts šoreiz ne gluži atbilst spēku samēram laukumā. Runa, protams, ir par spēli starp čempioni RFS komandu un BFC "Daugavpils". Pirmā riņķa spēlē Daugavpilī bija neizšķirts 1:1 un mājinieki pat varēja izraut uzvaru (pirmo pār RFS komandu kopš 2016. gada čempionāta pirmā riņķa spēles), pirms tikšanās ar RFS viesos daugavpilieši bija guvuši četras uzvaras pēc kārtas un bija uzvarējuši piecās no sešām pēdējām spēlēm. Jā, viesu rindās nevarēja spēlēt no RFS aizdotie vārtsargs Frenks Orols, pussargs Jevgeņijs Miņins un uzbrucējs Aleksejs Golijanins, taču viņu nebija laukumā arī abu komandu pirmajā spēlē Daugavpilī. RFS futbolisti diezgan ātri (17. minūtē) pirmie guva vārtus, un tas arī ietekmēja spēles gaitu, taču vēl vairāk to ietekmēja tikai 17 gadus vecā Ņikitas Barkovska noraidījums 43. minūtē. Ja līdz puslaika beigām tas vēl nepaspēja īpaši izpausties, tad pēc pārtraukuma izpaudās pilnā mērā. Droši vien RFS komanda tik un tā būtu uzvarējusi, taču diezin vai būtu 5:0.

Laukuma saimnieki triju minūšu laikā (60. un 63. minūte) guva vēl divus vārtus, un mača liktenis bija izšķirts. Daugavpiliešu galvenais treneris Kirils Kurbatovs sāka veikt spēlētāju maiņas un sūtīja laukumā komandas gados jaunos spēlētājus – 16 gadus veco ukraini Artjomu Hanžu, viņa vienaudzi Aleksandru Molotkovu, 18 gadus veco Ervīnu Piņaskinu un 19 gadus veco centra aizsargu (augums 193 cm) Raineru Urujevu, kuram tā bija debija virslīgā. Bija skaidrs – daugavpilieši jau sāk domāt par nākamo spēli… Tas tagad arī ir interesanti – kā komanda spēs atgūties pēc 0:5 zaudējuma un aizvadīs spēli savā laukumā ar citu pretendenti uz titulu "Riga FC" komandu (pirmajā riņķī Rīgā – 0:2). Iespējams, ka tieši šāds trenera solis – spēlētāju maiņas ar nolūku sākt domāt jau par nākamo maču – palīdzēs vieglāk pārdzīvot 0:5 zaudējumu.

Kā nākamās divas šajā spēļu kārtā jāizceļ spēles starp FK "Auda" un FK "Liepāja", kā arī FK "Metta" un FK "Tukums 2000/TELMS" komandām. Abas beidzās ar rezultātu 1:1, bet abām bija stipri atšķirīga gaita un galotne. "Audas" futbolistiem arī šoreiz spēlē ar Liepājas komandu bija pārsvars, viņiem bija vairākas labas vai pat ļoti labas iespējas gūt vārtus, taču atkal liepājniekus uzvarēt neizdevās – šoreiz vismaz 1:1 nevis 0:1, kā bija līdzīga rakstura pirmā riņķa spēlē viesos. "Auda" liepājniekus virslīgā joprojām vēl ne reizes nav uzvarējusi – pieci neizšķirti (četras reizes 1:1 pēdējās sešās spēlēs) un pieci zaudējumi. Kad jau likās, ka "Metta" gūs uzvaru, tad uz mājinieku soda laukumu devās Tukuma komandas vārtsargs Sergejs Vilkovs, un ar vistiešāko viņa piedalīšanos kompensācijas laika 7. minūtē tukumnieki izrāva neizšķirtu – 1:1. Neizšķirti ir beigušās pēdējās četras spēles starp abām šīm komandām.

"Valmiera FC" ar 2:0 uzvarēja viesos Grobiņas SC/LFS komandu. Likumsakarīgi, jo viesiem bija vairākas iespējas gūt vārtus un viss bija atkarīgs tikai no tā, kad un cik no tām valmierieši izmantos. Ja mājinieki pirmie būtu guvuši vārtus, tad varēja sākt atkārtoties pirmā riņķa spēles scenārijs… "Riga FC" ar 5:1 viesos pārspēja FS "Jelgava".

Vai pirmais četrinieks jau sāk atrauties? Piekto vietu no ceturtās šķir seši punkti, sesto vietu – astoņi punkti. Savukārt līderi RFS futbolisti apsteidz tuvākos sekotājus "rīdziniekus" par pieciem punktiem. Daugavpilieši ir trešie, ceturto vietu (Valmieru) viņi apsteidz par trim punktiem, bet piekto un sesto vietu – attiecīgi par 9 un 11 punktiem. Tas jau nav maz. Daugavpils komandā bez trim minētajiem no RFS izīrētajiem spēlētājiem ir vēl divi izīrētie – Traorē no "Audas" un Oļģerts Raščevskis (daugavpiliešu audzēknis – tāpat kā Miņins) no "Valmieras". Traorē pašreiz ir viens no labākajiem ne tikai Daugavpils komandā, viņš guvis sešus vārtus, un kas zina, ka tik pāreju "logā" viņu "Auda" nepaņem atpakaļ. Līdzvērtīgu rezervju soliņš Daugavpils komandā nav garš, tā ka pāris izīrēto spēlētāju aiziešana varētu būtiski ietekmēt komandas līdz šim sabalansēto sniegumu un tāpēc pašreiz nav iespējams atbildēt, cik ilgi BFC "Daugavpils" būs tik stabili līderu kvartetā. Ja sastāvs paliek neskarts, plus vēl sezonas gaitā arvien pārliecinošāk sāk spēlēt vietējie jaunie futbolisti, tad tuvāk rudenim, iespējams, būs jāsāk apsvērt iespēju piedalīties Eiropas kausu izcīņā. Priekšā vēl 22 spēļu kārtas…

Latvijas meistars

Lai cik minimāli tukumnieku vārtsargs Sergejs Vilkovs pēc stūra sitiena arī skāra bumbu, tik un tā tieši viņš lielā mērā un vistiešākajā veidā sekmēja izglābšanos spēlē ar "Mettu". 21 gadu vecais vārtsargs aizdots Tukuma komandai no RFS un tukumnieku vārtus sargā trešo sezonu. Epizode mača galotnē (kompensācijas laika 7. minūtē!), izrādās, nebija nejaušība, jo tukumnieku galvenais treneris Kristaps Dišlers pēc mača atzina, ka Sergejs piedalās komandas tā saukto standartsituāciju treniņos. Sergeja loma komandā ir būtiska, un tā īpaši izpaudās mačos, kad komandas spēle nesekmējās, bet tomēr izdevās nepalikt bez punktiem. Mums pašreiz virslīgā ir virkne jaunu un perspektīvu vārtsargu, Vilkovs ir viens no viņiem, un vispirms jau no viņu pašu mērķtiecības un turpmākā darba būs atkarīgs, cik ilgi un kādā kontekstā viņus pieminēsim. Vilkovam virslīgā vēl nemaz nav tik daudz spēļu (58), tā ka viņam vēl ir, kur sevi apliecināt.

Vēl gribētos izcelt Renāru Varslavānu no "Valmiera FC". Varbūt pat ne tik daudz par sniegumu spēlē ar Grobiņas komandu, cik par arvien pārliecinošāku atgriešanos pēc ilgas pauzes savainojuma dēļ. Renārs jau ir piedalījies sešās spēlēs Latvijas izlases rindās, viņu jau ir ievērojis arī izlases jaunais galvenais treneris itālis Paolo Nikolato, taču Renāram pagaidām vēl atgriešanās process. Pagājušajā sezonā viņš savainojuma dēļ izkrita no ierindas pēc pirmajām piecām virslīgas spēlēm un piesardzīgi atgriezās tikai šajā sezonā, tad atkal bija neliels savainojums un izlaistas piecas spēles. Šosezon Varslavāns vēl nav aizvadījis virslīgā nevienu pilnu spēli, taču pēdējās piecās no septiņām spēlēm viņš pavadīja laukumā jau mazākais 63 minūtes. Soli pa solim.

Nākamajā spēļu kārtā izceļama jau pieminētā spēle starp BFC "Daugavpils" un "Riga FC" komandām, valmierieši alkst gūt revanšu spēlē viesos ar FK "Liepāja", "Auda" cer uzlabot savu situāciju turnīra tabulā spēlē ar "Jelgavu", savukārt jelgavnieki paši grib pamest 10. vietu turnīra tabulā. Ne mazāk spraiga solās būs "Mettas" spēle ar Grobiņas komandu – it īpaši vēl pēc izlaistas uzvaras mačā ar tukumniekiem. Čempione un līdere RFS komanda ciemosies Tukumā, kur nevienu negaida pastaiga pēc trim punktiem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu