Bagatskis: Parādījām, ka mākam piecelties, nevis domāt par tiesnešiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdienas mačā pret Krieviju apliecināja savu aukstasinību un, spītējot daudzām strīdīgām piezīmēm, spēja atgūties no smagnēja pirmā puslaika, pēc uzvaras atzina valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas izlase otrdien svarīgā cīņā ar rezultātu 84:69 (12:15, 22:29, 18:8, 32:17) pārspēja līdzšinējo apakšgrupas līderi Krieviju, iegūstot iespēju pacīnīties par pirmo vietu apakšgrupā, kas nozīmētu potenciāli vājāku pretinieku astotdaļfinālā.

«Pirms katras spēles izrunājam tos punktus, kas ir jāievēro gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Pats galvenais punkts bija neko neizdomāt un spēlēt disciplinēti. Spēlēt savu spēli. Varbūt nelielas izmaiņas bija tās, ka nedaudz lielāku akcentu likām uz Alekseju Švedu, ņemot vērā, ka viņš ļoti daudz spēlē ar bumbu, ir ļoti rezultatīvs un aktīvs. No paša sākuma tas viss strādāja. Lielu darba apjomu veica Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, kuri ierobežoja Švedu. Viņam bija slikts metienu procents, kas nozīmēja, ka aizsardzība šoreiz bija labāka par viņu,» pēc spēles stāstīja Bagatskis.

Treneris pirms spēles saviem basketbolistiem atgādinājis, ka Krievijas izlase nav tikai Šveds un Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošais centrs Timofejs Mozgovs.

«Viņi zina, kā spēlēt basketbolu. Tā ir pieredzējusi un rupja komanda. Jūs taču redzējāt, kādas brīžiem bija viņu piezīmes. Mums bija jāmāk «turēt sitienu«. Spēles sākums bija vairāk tāda mīcīšanās, fiziska cīņa. Galvenais bija saglabāt to līdz beigām, jo uzskatu, ka fiziski esam labāki. Tomēr bija situācijas, kad nespējām paātrināt spēli. Kad netikām līdzi aizsardzībā un nevarējām iemest, sākām raustīties. Pats galvenais bija nomierināties un izdarīt secinājumus. Tie laiki, kad treneris spēlētājiem «dod iekšās», ir garām. Basketbolisti nav mazi bērni, viņi zina, kāpēc atrodas šeit un kāpēc spēlē basketbolu,» skaidroja Bagatskis.

Mača pirmajā puslaikā pret Mozgovu vairāk bija jāspēlē Kristapam Porziņģim, bet otrajā puslaikā pret NBA centru tika nolikti Mārtiņš Meiers un Rolands Šmits.

«Kamēr Mozgovs bija svaigs, bija svarīgi spēlēt caur viņu, kā arī nelaist groza tuvumā. Tas bija nestandarta gājiens, jo parasti pret viņu tā neviens nespēlē. Vairāk vai mazāk tas arī nostrādāja, turklāt izdevās paātrināt spēli. Ceturtās ceturtdaļas sākumā mēs izturējām krievu spiedienu un pārsvaru nedaudz palielināt. Otrās ceturtdaļas beigās spēlētajiem teicu, ka ir svarīgi krāt labās epizodes. Mēs tās sakrājām, un otrajā puslaikā, visi, kas nāca uz maiņu, spēli pastiprināja,» stāstīja Bagatskis.

Meiers un Strēlnieks nedēļas nogalē bija saķēruši infekciju. Ja Strēlnieks līdz pirmdienas mačam ar Lielbritāniju bija atpakaļ ierindā, tad Meiers iepriekšējo cīņu izlaida.

«Meieru nebiju redzējis divas dienas. No rīta viņš ēda, bija priecīgs. Meiers divas dienas ir tikai gulējis. Negribu teikt, kā fiziski jūtas Strēlnieks, līdzīgi ir ar Dairi un Dāvi, bet Kristapam ir milzīga slodze. Mēs izdarījām to, ko protam vislabāk, spēlējām basketbolu. Meiers pēc slimības nevarēja būt ilgstoši laukumā, bet tajās minūtēs viņš nospēlēja lieliski,» atzīmēja Bagatskis, stāstot, ka pirmo reizi trenera karjerā pie 15 punktu pārsvara ņēmis minūtes pārtraukumu sekundi pirms cīņas beigām, jo Latvija vēlējusies iegūt vismaz 18 punktu vadību, kas ļoti atviegloti cīņu par pirmo vietu apakšgrupā.

Tiesnešiem daudz svilpjot pārkāpumus, pirmais puslaiks izvērtās smagnējā un saraustītā cīņā.

«Paši zināt, kā spēlē Eiropas augstākā līmeņa basketbolu - mīcīšanās, fiziska cīņa, provocēšana, rupjības. Tas dara stipru. Vienā brīdī gan salūzām, bet pēc tam parādījām, ka esam veči un mākam piecelties. Nevis domāt par tiesnešiem. Viņus es neapskaužu, tas ir tik grūts darbs. Vienmēr zālē ir pieci «lohi» - abi galvenie treneri un trīs tiesneši, kas neko nesaprot,» citējot līdzjutēju viedokli par tiesnešiem, uzsvēra Bagatskis.

Porziņģis otrajā ceturtdaļā īsā laika sprīdī tika pie savas trešās un ceturtās piezīmes. Tiesa, līdz pat ceturtajam ceturksnim viņš noturējās nepārkāpis noteikumus.

«Negribēju Porziņģi pēc trešās piezīmes ņemt nost. Ne pirmo reizi viņš nonācis šādā situācijā. Kristaps ir pieredzējis spēlētājs, kurš atsevišķās situācijās zina, ko darīt. Tāpēc arī neņēmu viņu nost,» teica Bagatskis.

Apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā latvieši ceturtdien tiksies ar mājinieci Turciju.

Apakšgrupu turnīru noslēdzot ar vienādu uzvaru bilanci, augstāko pozīciju ieņems izlase, kurai būs labāki rezultāti savstarpējās spēlēs. Ja Latvija, Serbija un Krievija turnīru noslēgs ar vienādu bilanci, grupā uzvarēs Serbija, kas šo komandu savstarpējos dueļos iekrājusi plus septiņus punktus, plus pieci punkti ir Latvijai, bet Krievija tika pie mīnus 12 punktiem.

Katras apakšgrupas četras labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā, ko Latvijas izlase aizvadīs 10.septembrī, tiekoties ar kādu no C apakšgrupas vienībām, kur divas izteiktas līderes ir Spānija un Horvātija, bet pārējās divas ceļazīmes uz nākamo posmu, visticamāk, sadalīs Melnkalne un Ungārija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu