Bagatskis: Uzvara pār Beļģiju noteikti ļaus nomierināties

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei sestdien Eiropas čempionātā gūtā uzvara pār Beļģijas valstsvienību noteikti ļaus nomierināties, pēc panākuma sacīja komandas galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvijas valstsvienība Stambulā tika pie pirmās uzvaras šī gada Eiropas čempionātā, ar 92:64 (24:25, 23:8, 16:22, 29:9) gūstot panākumu pret Beļģiju.

«Mani priecēja, ka komanda šajā mačā pieļāva tikai deviņas kļūdas. Lai arī vakar pret Serbiju mēs katastrofāli zaudējām bumbas pie sava groza, kļūdas bija galvenais iemesls, kāpēc ielaidām punktus situācijās, kas izšķīra spēles iznākumu. Viens no Latvijas treneru guru man ir norādījis, ka tā nevar teikt, bet laba aizsardzība sākas ar pamatotu metienu uzbrukumā. Brīžiem metiens ir labāks par piespēli, lai gan ekstra piespēle ir svēta lieta,» pēc dueļa žurnālistiem teica Bagatskis. «Sen neesmu redzējis, ka komanda atdod 31 rezultatīvu piespēli un 13 no tām ir Jānim Strēlniekam. Izcilu spēli uzbrukumā parādīja gan Jānis Timma, gan Kristaps Porziņģis, bet otrs Jānis [Strēlnieks] apgādāja vienību ar bumbām.»

«Jebkurā gadījumā vairāk nekā 20 minūtes vārda tiešajā nozīmē mēs aizsardzībā strādājām. Brīžiem meklējām vieglāko ceļu, kas noveda pie nepamatotiem metieniem, un uzreiz Beļģijas izlase mūs sodīja - trešajā ceturtdaļā viņi pietuvojās līdz četriem punktiem,» atzina Bagatskis.

Latvijas izlase čempionāta ievadā piektdien līdzīgā cīņā ar rezultātu 82:92 piekāpās Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempionei Serbijai, kamēr Beļģija ar 103:90 pārspēja Lielbritāniju. Zīmīgi, ka beļģi pirmo reizi komandas vēsturē Eiropas čempionāta finālturnīru sāka ar uzvaru.

«Beļģijas izlase pret britiem izmeta 38 trīspunktu metienus, bet pret mums viņi no 25 pirmajiem punktiem 24 guva ar raidījumiem no distances. Tas parāda viņu spēles stilu. Tāpēc jau tas čempionāts ir interesants - katrai komandai jāgatavo sava taktika tieši aizsardzībā. Svarīgi, vai varam to izpildīt. Šodien spēlētāju priekšā par to noņemu cepuri,» savus basketbolistus uzslavēja Bagatskis.

«Bažas ir pirms katras spēles. Mans palīgs Artūrs Visockis-Rubenis pēc šodienas mača sacīja, ka viņam tagad ir liels atslābums, jo viņš bija ļoti uztraucies. Nevarētu teikt, ka es tāds biju, vienkārši pirms tam mēģināju atrast tās lietas, ko parādīt komandai. Mēs, treneri, vakar bijām nomodā līdz diviem naktī. Artūrs un Arnis [Vecvagars] paveica labu darbu,» priecīgs bija Latvijas izlases galvenais treneris.

Latvijas komandas saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks sestdien pret Beļģiju veica 13 rezultatīvas piespēles, labojot izlases rekordu Eiropas čempionātos. 2001.gadā ar 12 rezultatīvām piespēlēm panākumā pret Slovēniju izcēlās Raimonds Miglinieks.

«Esmu piedalījies abās rekorda spēlēs, turklāt tajās izdevās izcīnīt uzvaru. Ja komandā ir labs saspēles vadītājs, ir jāuzmanās, lai nedabūtu ar bumbu pa pieri. Jānis ir pelnījis, lai viņu noliktu blakus tādiem izciliem saspēles vadītājiem kā Raimonds Miglinieks, Roberts Štelmahers un Valdis Valters,» norādīja Strēlnieks.

Zīmīgi, ka sestdien pret Beļģijas valstsvienību Strēlnieks spēlēja apslimis. «Viņš jau vakar jutās slikti. Bija saaukstējies un nācās lietot zāles, taču viņš teica: «Es spēlēšu!«. Varbūt biežāk jābūt slimam, lai izdalītu 13 piespēles (smejas).»

Latvijas valstsvienībai pirksta traumas dēļ šajā mačā nevarēja palīdzēt Dāvis Bertāns, kura dalība nākamajos mačos ir neskaidra. Līdz ar to starta pieciniekā pret Beļģiju negaidīti devās valstsvienības debitants Andrejs Gražulis.

«Jau naktī uzzinājām, ka Dāvis nevarēs spēlēt. Tagad gaidām Sanantonio «Spurs» pārstāvi, kurš viņu apsekos. Tas ir ļoti iespaidīgi, kā «Spurs» rūpējas par Dāvja veselību. Līdz ar to mums viņa vietā vajadzēja spēlētāju, kurš strādā. Sākumā, protams, Gražuļa spēle izskatījās katastrofāli, jo viņa pretspēlētājs iemeta pirmos septiņus punktus. Mani priecē, ka Andrejs ir mentāli stiprs - viņam ir laba nervu sistēma. Viņš noskurināja no sevis to, ko bija nedaudz piemirsis, un darīja to, ko prot vislabāk, - spēlēja basketbolu,» izteicās Bagatskis.

«Šī uzvara komandai noteikti ļaus nomierināties. Arī šajā Eiropas čempionātā dzīvosim bez brīvdienām - rīt ir treniņš, šovakar jāsagatavo spēlētājiem informācija par Lielbritāniju, kamēr pirmdien nodarbības nebūs, jo mums būs spēle. Uzvaras nevar būt par daudz,» sacīja Bagatskis, kurš uzslavēja arī pieredzējušā Kristapa Janičenoka spēli, lai gan viņš sestdien pret Beļģiju pie punktiem netika. «Viņš paveica lielu darba apjomu. Visas mūsu maiņas strādāja. Spēlētājiem, kuri nāk no maiņas, svarīgākais uzdevums ir nepavājināt spēli un kā minimums noturēt to tādā pašā līmenī. Ar 4-5 spēlētājiem uzvarēsi kauju, bet ne karu. Tikai vienam spēlētajam - Jānim Timmam - bija virs 30 spēlētām minūtēm, diviem (Kristapam Porziņģim un Dairim Bertānam) bija nedaudz zem. Līderiem ir jāsaglabā spēki un enerģija.»

Latvijas izlase turnīru turpinās pirmdien, kad to gaida tikšanās ar Lielbritāniju, bet pēc tam sekos dueļi ar Krieviju un Turciju.

Katras apakšgrupas četras labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā, ko Latvijas izlase kvalificēšanās gadījumā aizvadīs 10.septembrī. Pēc tam ceturtdaļfināli tiks aizvadīti 12. un 13.septembrī, bet pusfināli - 14. un 15.septembrī. Savukārt spēles par vietām notiks 17.septembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu