Bagatskis: Basketbols, it sevišķi pret Lietuvu, sākas ar agresivitāti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Latvijas vīriešu basketbola izlase sestdien «Arēnā Rīga», kas būs pilna ar līdzjutējiem, pārbaudes spēlē spēkosies ar iepriekšējo divu Eiropas čempionātu sudraba medaļnieci Lietuvu. Labam sniegumam pret principiālo pretinieku nepietiks ar fanu atbalstu, jo basketbols, sevišķi pret kaimiņiem lietuviešiem, sākas ar agresīvu spēli, sarunā ar portālu TVNET uzsvēra valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Baltijas duelis paredzēts sestdien plkst.19.30. Biļetes uz šo spēli jau laicīgi tika izpirktas. Šonedēļ tirdzniecība nonāca vēl 400 stāvvietu biļetes. Līdz ar to gaidāms, ka maču klātienē vēros aptuveni 10 000 skatītāju.

«Man šis mačs noteikti nebūs nekas vairāk par pārbaudes spēli. Latvijai, basketbolam un sabiedrībai kopumā - šis būs īpašs notikums. Jo sevišķi spēlēt tādā atmosfērā [pilnā arēnā], ņemot vērā ažiotāžu, kas izveidojusies ap šo spēli,» sacīja Bagatskis.

Dienu pirms tam Lietuvas izlase Rīgā aizvadīs pārbaudes spēli pret Rumāniju, kas skatītājiem būs slēgta. Savukārt svētdien plkst. 19.30 līdzjutēji varēs apmeklēt Latvijas valstsvienības tikšanos ar rumāņu basketbolistiem.

«Šīs abas spēles būs vienīgā iespēja modelēt situācijas līdzīgi kā būs Eiropas čempionātā, kad mači notiks divas dienas pēc kārtas. Tāpēc mēs mēģināsim iztikt bez eksperimentiem,» piebilda Bagatskis.

Latvijas valstsvienība Eiropas čempionātam gatavojas tieši mēnesi - kopš 17.jūlija. Galvenais treneris atzīmēja, ka komanda pamazām tuvojas optimālajai gatavībai, taču treniņos turpinās smags darbs.

«Spēlēsim maksimāli tuvu tam, kā vajadzētu Eiropas čempionātā. Esam vēl tālu no tā, kā trenēsimies turnīra laikā, kad būs zemāka intensitāte. Šobrīd tā vēl ir ļoti augsta. Gan kvalitātes, gan kvantitātes ziņā treniņi ir savādāki, nekā tie būs nedēļu pirms čempionāta un turnīra laikā,» teica treneris.

Lietuvas izlase, gatavojoties Eiropas čempionātam, piecās pārbaudes spēlēs guvusi divas uzvaras. Pirms došanās uz Rīgu lietuvieši Kauņā otrdien ar rezultātu 96:71 sakāva Franciju, pārtraucot trīs zaudējumu sēriju. Iepriekš pārbaudes turnīrā Francijā lietuvieši piekāpās mājiniekiem ar 77:98 un arī Horvātijas basketbolistiem ar 80:82. Pirms tam pārbaudes turnīrā Klaipēdā mājinieki finālā ar 70:81 zaudēja Gruzijai, bet pusfinālā ar 59:58 pārspēja Poliju.

«Spēlētājiem iedosim maksimāli daudz informācijas par pretiniekiem - uzbrukumu, aizsardzību, stilu, stiprām un vājām pusēm, bet tā ir lirika. Basketbols, it sevišķi pret lietuviešiem, sākas ar agresivitāti un nepiekāpību. Kaut kādā mērā arī ar rupjību. Lietuvieši tieši ar to ir slaveni. Viņi akceptē tikai agresīvu spēli. Ja sāksim domāt, ka pilnā arēnā savās mājās mums būs viegli, ar līdzjutēju atbalstu būs krietni par maz, tāpēc pašiem jābūt [emocionāli] uzvilktiem. Tikai tam sekos jau pieminētā lirika - taktika uzbrukumā un aizsardzībā,» norādīja Bagatskis.

Treneris uzskata, ka šajā nedēļas nogalē gaidāmās pārbaudes spēles būs ļoti vērtīgas. Viņaprāt, Lietuvas un Rumānijas komandas ir līdzīgas Latvijas pretiniecēm Eiropas čempionātā - attiecīgi Serbijai un Beļģijai.

«Lietuvu lieku blakus Serbijai, Rumāniju - Beļģijai. Rumāņi ir ļoti nepatīkami [neparocīgi] pretinieki. Viņiem līdzīgi kā beļģiem un poļiem garie spēlētāji apveltīti ar labu metienu. Nezinu gan, kādā sastāvā rumāni atbrauks, taču nosacīti pirmos 7-8 spēlētājus zinu visu valstu izlasēm. Tā arī būs laba pārbaude,» atzīmēja Bagatskis.

Pagājušajā piektdienā Latvijas izlase aizvadīja šovasar pirmo pārbaudes spēli savu skatītāju priekšā. Valstsvienībā debitējot Kristapam Porziņģim, kurš guva 24 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, izdevās pārsēt Polijas basketbolistus ar rezultātu 77:65. Komandai šis bija pirmais mačs pilnā sastāvā, ieskaitot arī Jāni Strēlnieku un Dāvi Bertānu. Sastāvā ir vairāki spēlētāji, kuri savos klubos galvenokārt izceļas ar punktu gūšanu, tāpēc izlasē loma un uzdevumi laukumā nedaudz mainās.

«Polijas spēle bija labs piemērs, ka bieži vien ne jau tas spēlētājs, kurš iemetis visvairāk punktus, ir produktīvākais. Basketbolā svarīgākais ir katram atrast spēles ritmu un darīt labas lietas komandas interesēs. Vienā brīdī tā ir piespēle, citā varbūt pamatota piezīme vai rupjība aizsardzībā. To sauc par kvalitatīvu basketbolu. Manuprāt, pagājušajā spēlē kopumā kādas 20 minūtes bija tiešām labs basketbols. Mūsu uzdevums šajā īsajā laikā ir panākt, lai mēs pēc iespējas ilgāk spēlētu gudru un kvalitatīvu basketbolu, izejot no tā, ko piedāvā pretinieks. Protams, gribētu, lai tā būtu visas 40 minūtes, bet tas nav iespējams. Ir pacietīgi jāgaida savs brīdis, jo jebkura spēle un jebkurš pretinieks dos iespējas. Jautājums, kā mācēsim tās izmantot,» uzsvēra Bagatskis.

«Tas, ko vienmēr saku spēlētājiem: nav svarīgi, cik minūtes spēlē, bet - kā tu spēlē. Ir spēlētāji, kuriem ir jāspēlē attiecīgas minūtes. Protams, gribētu, lai visi spēlē līdzīgi un visu laiku ir agresīvi un dod komandai pienesumu, bet tā nekad nebūs,» piebilda treneris.

Pēc mačiem pret Lietuvu un Rumāniju valstsvienība pārbaudes spēļu ciklu noslēgs 24. augustā plkst. 19.30, «Arēnā Rīga» tiekoties ar Čehijas izlasi, kuras rindās būs aizvadītās NBA sezonas debitants Tomašs Satoranskis no Vašingtonas «Wizards».

Čehijas izlases pārstāvji otrdien paziņoja, ka 25. augusta vakarā komandai pilnā sastāvā jābūt Prāgā, tāpēc tika atcelta Rīgā plānotā treniņspēle pret Latviju bez skatītāju klātbūtnes.

Eiropas čempionāts risināsies no 31.augusta līdz 17.septembrim. Latvijas izlase grupu turnīra spēles aizvadīs Stambulā, spēkojoties ar Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, Beļģiju un Lielbritāniju. Četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram.

Pārbaudes spēļu grafiks

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā Tamperē ar Somijas izlasi 85:81
  • 4. augustā Klaipēdā ar Gruzijas izlasi 69:73
  • 5. augustā Klaipēdā ar Polijas izlasi 76:80
  • 11. augustā Rīgā ar Polijas izlasi 77:65
  • 19. augustā 19:30 Arēnā ar Lietuvas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 20. augustā 19:30 Arēnā ar Rumānijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 24. augustā 19:30 Arēnā ar Čehijas izlasi (LTV7 tiešraide)
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu