NBA starta gatavībā. Arī Biedriņš! (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESPN.com

Šonakt pēc Latvijas laika ar trīs spēlēm sākas Nacionālās basketbola asociācijas 2007./2008. gada sezona, kurā Goldensteitas "Warriors" komandā jau ceturto gadu spēlēs arī latviešu centrs Andris Biedriņš.

Pirmajā jaunās sezonas dienā NBA čempioni Sanantonio "Spurs" savā laukumā tiekas ar Portlendas "Trail Blazers", Losandželosas "Lakers" ar Hjūstonas "Rockets", bet Biedriņa "Warriors" uzņems Jūtas "Jazz". Tieši "Jazz" pieveica "Warriors" komandu pagājušās sezonas NBA ceturtdaļfināla sērijā.

Iepriekšējā NBA sezona bija veiksmīgākā 21 gadu vecā Biedriņa karjerā. Tās laikā viņš piedalījās visās 82 regulārā čempionāta spēlēs, vidēji katrā gūstot 9,5 punktus, izcīnot 9,3 atlēkušās bumbas un bloķējot 1,7 metienus. Latvietis bija vienīgais "Warriors" spēlētājs, kas piedalījās visās regulārā čempionāta spēlēs. 63 spēles Biedriņš sāka "Warriors" pamatsastāvā.

Savukārt "play off" turnīrā Biedriņš vidēji katrā no 11 spēlēm guva 6,4 punktus un izcīnīja 6,7 atlēkušās bumbas.

Biedriņš, kuru 2004. gada draftā "Warriors" izvēlējās ar 11.numuru, NBA aizvadītajās trijās sezonās piedalījies 180 spēlēs regulārajā čempionātā, bet vidēji spēlē guvis 6,4 punktus un izcīnījis 6,5 atlēkušās bumbas.

Pagājušajā sezonā "Warriors" NBA regulāro čempionātu pabeidza ar 42 uzvarām 82 spēlēs, kas ļāva ieņemt astoto vietu Rietumu konferences kopvērtējumā un pirmo reizi 12 gadu laikā iekļūt "play off" turnīrā. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā "Warriors" sensacionāli ar 4-2 uzvarēja vienus no galvenajiem kandidātiem uz NBA čempionu titulu Dalasas "Mavericks", bet pēc tam ar 1-4 piekāpās "Jazz".

Pirms jaunās sezonas "Warriors" aizvadīja septiņas pārbaudes spēles, gūstot piecas uzvaras un piedzīvojot divus zaudējumus. Biedriņš laukumā izgāja divās spēlēs, kopā guva 15 punktus un izcīnīja 15 atlēkušās bumbas.

NBA finālsērijā pagājušajā sezonā "Spurs" ar 4-0 sagrāva Klīvlendas "Cavaliers" un ceturto reizi kluba vēsturē un arī pēdējos deviņos gados kļuva par NBA čempioniem.

Tieši "Spurs", kas saglabājusi komandas pamatsastāvu, tiek uzskatīta par galveno favorīti arī jaunajā sezonā. Tiesa, pēc 1999., 2003. un 2005. gadā izcīnītajiem tituliem nākamajā sezonā "Spurs" allaž nespēja tikt pat līdz finālam.

Lielā mērā tas izskaidrojams ar pēdējos gados novērojamo spēcīgo konkurenci Rietumu konferencē, kurā ir "Spurs". Tieši šajā konferencē ceļš līdz finālam tiek vērtēts kā smagākais, jo par galvenajām favorītēm uz NBA čempionu titulu tiek uzskatītas arī "Mavericks" un Fīniksas "Suns" - vēl divas Rietumu konferences komandas.

"Mavericks" pēc izgāšanās pagājušajā sezonā savu tā jau spēcīgo sastāvu pastiprināja ar veterāniem Ediju Džonsu un Trentonu Haselu. Savukārt "Suns", kurā ir tādas zvaigznes kā Stīvs Nešs un Emairs Studemairs, uzbrukuma līniju pastiprināja ar Grantu Hilu.

Lielajam trijniekam Rietumu konferencē sīvu pretsparu solās izrādīt ne tikai Biedriņa "Warriors", bet arī "Jazz", Alena Aiversona un Karmelo Entonija pārstāvētais Denveras "Nuggets", kā arī Hjūstonas "Rockets", kurā šosezon blakus Jao Minam un Treisijam Makgreidijam būs arī Stīvs Frensiss un argentīnietis Luiss Skola.

Vēl Rietumu konferencē Portlendas "Trail Blazers" rindās, visticamāk, neredzēsim NBA drafta pirmo numuru Gregu Odenu. 19 gadus vecajam talantīgajam basketbolistam ceļš no drafta līdz NBA karjeras sākumam ir ievilcies. Vasarā viņam tika izņemtas mandeles, tādēļ viņam nācās izlaist NBA vasaras līgas spēles. Savukārt septembrī Odenam tika veikta ceļgala operācija, kuras laikā tika atklāts skrimšļa bojājums, kā rezultātā viņš, iespējams, nevarēs spēlēt visu NBA sezonu.

Kā ierasts, liela uzmanība Rietumu konferencē tiks pievērsta Losandželosas "Lakers", kas gan netiek pieskaitīta pie favorītēm, taču tās rindās ir megazvaigzne Kobe Braiants. Tieši Braiants starpsezonā pievērsa lielāko uzmanību "Lakers", jo aicināja komandu pārdot viņu citam klubam.

Kā viens no atrisinājumiem Ziemeļamerikas masu medijos tiek minēta Braianta aizmainīšana uz Čikāgas "Bulls", kas tikai mazinātu līmeņa starpību starp Austrumu un Rietumu konferencēm.

Austrumu konference spēcīgāka jau kļuva starpsezonā, kad ievērojamāko darījumu pēdējos gados veica Minesotas "Timberwolves" un Bostonas "Celtics". Jūlija pēdējās dienās "Timberwolves" uz "Celtics" aizmainīja savu līderi un vienu no lielākajām NBA zvaigznēm Kevinu Gārnetu, bet pretī ieguva Elu Džefersonu, Džeraldu Grīnu, Teo Ratlifu, Raianu Gomesu, Sebastjanu Telfairu, kā arī drafta pirmās kārtas divas izvēles tiesības. NBA vēsturē Gārneta darījums ir ievērojamākais, kurā iesaistīta viena spēlētāja pāreja.

Tādējādi "Celtics" rindās kopā šosezon spēlēs Gārnets un vēl divas NBA zvaigznes Pols Pīrss un Rejs Alens, no kuriem nevienam nav NBA čempiona titula.

"Celtics" komandai lielāko konkurenci Austrumu konferencē, visticamāk, izrādīs "Bulls", pagājušās sezonas fināliste Klīvlendas "Cavaliers" ar NBA zvaigzni Lebronu Džeimsu, kā arī Detroitas "Pistons". Sastāvu ar Rašārdu Lūisu pastiprinājusi Orlando "Magic", kas centīsies iesaistīties cīņā par Austrumu konferences līderpozīcijām. Kā allaž pēdējos gados spēcīga solās būt 2006.gada NBA čempionvienība Maiami "Heat". Ja komandas līderus Šakilu O''Nīlu un Dveinu Veidu nemocīs traumas, tad "Heat" vajadzētu būt vieniem no favorītiem.

Pasaules spēcīgākajai basketbola līgai vasarā uzmanība tika pievērsta arī "ārpus laukuma" - jūlijā sākās nu jau bijušā NBA tiesneša Tima Donagija skandāls. NBA tiesnesis tika apsūdzēts likmju likšanā uz paša tiesātām spēlēm un viņam draud 25 gadus ilgs cietumsods.

Donagijs likmes licis uz paša tiesātām spēlēm 2005./2006.gada un 2006./2007.gada sezonā. Pagājušajā NBA sezonā viņš kā algu nopelnīja 260 000 dolāru (135 200 latu). Viņš NBA tiesāja 13 sezonas.

Tomēr NBA komisārs Deivids Sterns uzskata, ka ar to arī šis skandāls ir beidzies un Donagijam līdzīgu gadījumu NBA nav.

Britu bukmeikeru kantoris "William Hill" pirms jaunās sezonas par galvenajiem favorītiem uzvarai NBA čempionātā uzskata tieši "Spurs", kuras izredzes tiek vērtētas kā 7 pret 2. Kā 4 pret 1 tiek vērtētas "Mavericks" izredzes, bet Fīniksas "Suns" izredzes ir 9 pret 2, uzskata "William Hill".

Biedriņa "Warriors" izredzes kļūt par NBA čempioni pirms jaunās sezonas "William Hill" vērtē kā 40 pret 1. Pirms pagājušās sezonas šī prognoze bija 100 pret 1.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu