Kurus no Latvijas hokejistiem varētu izvēlēties NHL draftā?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: hk Rīga

Pāris simti jauno hokejistu pēc dažām dienām piedzīvos savu līdz šim lielāko sapni. 26.jūnijā Floridā norisināsies Nacionālas hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju drafts. Laba iespēja tikt aizrunātam pasaules spēcīgākajā līgā varētu pavērties arī kādam no Latvijas spēlētājam. Kuri no latviešiem tie varētu būt, padalīšos savās pārdomās zemāk rakstītajā.

Pēdējo reizi «tukšā» Latvija palika 2011.gadā, kad neviens no mūsu spēlētājiem netika nodraftēts. Nākamajos trijos gados Latvija tika pie veseliem pieciem (Zemgus, Girgensons, Teodors Bļugers, Kristers Gudļevskis, Edgars Kulda un Elvis Merzļikins) izvēlētajiem hokejistiem NHL draftā.

Šogad mums nav ļoti stabilu kandidātu. Tomēr ir daži spēlētāji, kurus noteikti ir vērts pieminēt. Manuprāt, labākās izredzes no Latvijas ir uzbrucējiem Rūdolfam Balceram, Mārtiņam Dzierkalam, Rodrigo Ābolam un aizsargam Kārlim Čukstem. Līdzīgā secībā, tikai apmainot Ābolu un Čuksti vietām, arī sarindotu viņu izredzes tikt aizrunātiem pasaules spēcīgākās hokeja līgas draftā.

Rūdolfs Balcers

Prognožu saraksta 80. pozīcijā no Eiropā spēlējošiem hokejistiem atrodas Balcers. Viņš ikdienā spēlē Norvēģijas augstākās līgas klubā Stavangeras «Oilers». 18 gadus vecais Balcers šīs sezonas 36 spēlēs guva 8 vārtus un izdarīja 13 rezultatīvas piespēles partneriem.

Pasaules U-18 čempionātā elites divīzijā, uz kuru noteikti bija ieradušies daudzi NHL skauti, latvietis sešās spēlēs izcēlās ar 6 (2+4) punktiem. Būdams tikai 17 gadu vecs, Balcers sevi lieliski pieteica gana spēcīgākajā Norvēģijas līgā. To arī apliecina viņa statistika un daži video momenti, spēlējot Norvēģijas augstākajā līgā.

Mārtiņš Dzierkals

Latvietis NHL drafta prognožu sarakstā ieņem 91. vietu. Tomēr pēc izcilā u-18 pasaules čempionāta Mārtiņš savas akcijas pacēla daudz augstākā līmenī. Ar 3 vārtiem un 6 rezultatīvām piespēlēm Dzierkals kļuva par dalīti astoto rezultatīvāko spēlētāju turnīrā. Nevienam no Latvijas hokejistiem šādu rezultativitāti jauniešu čempionāta elites divīzijā nav izdevies sasniegt.

Par Dzierkala sniegumu U-18 čempionātā sajūsminājās arī daudzi ārzemju žurnālisti un hokeja apskatnieki. Pieaugušo pasaules čempionātā Prāgā pie manis pienāca Krievijas žurnālists, kurš klātienē bija redzējis Dzierkalu darbībā, un vaicāja: «Tas ir jūsu jaunais Girgensons? Viņš izskatās ļoti iespaidīgi.»

Ikdienā Dzierkals pārstāv Krievijas jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandu HK «Rīga». 32 čempionāta cīņās viņš izcēlās ar labu statistiku - 10 vārti un 18 rezultatīvas piespēles partneriem.

Rodrigo Ābols

Arta Ābola dēls Rodrigo pēdējo divu sezonu laikā ir ļoti progresējis. Par to mēs varējām pārliecināties aizvadītā gada sezonā, kur Rodžers labi nospēlēja Rīgas «Dinamo» komandā un sagatavošanās posmā pirms pasaules čempionāta bija viens no pamanāmākajiem Latvijas uzbrucējiem. Ābols lielajā čempionātā nedaudz pazuda un nespēja parādīt to sniegumu, kādu no viņa gaidīja.

Augumā raženā Rodrigo drafts gads (dzimis 1996.gadā) bija vienu sezonu iepriekš. Vai tas būs šķērslis, lai NHL komandas viņu neizvēlētos, redzēsim.

Lielāko sezonas daļu Ābols jaunākais pavadīja MHL vienībā HK «Rīga», 35 spēlēs atzīmējoties ar 18 vārtiem un 20 piespēlēm. Tāpat viņa kontā 14 KHL spēles «Dinamo» sastāvā.

Kārlis Čukste

188 centimetru garais un 92 kilogramu smagais aizsargs NHL drafta prognožu sarakstā ieņem 100. pozīciju. Ļoti labi Čukste sevi NHL skautiem parādīja U-18 čempionātā Šveicē. Ar sešiem (2+4) rezultativitātes punktiem Kārlis bija otrs rezultatīvākais aizsargs visā turnīrā - lielisks rādītājs.

Ikdienā Čukste spēlē MHL vienībā HK «Rīga». 56 regulārā čempionāta cīņās viņš atzīmējies ar 7 vārtiem, 8 rezultatīvām piespēlēm un 40 soda minūtēm.

Neviens

Pastāv arī iespēja, ka paliekam bešā - tā tas tiešām varētu notikt. Jo, kā jau minēju, nav mums šogad ļoti spilgtu hokejistu, kas varētu pretendēt uz drafta pirmajām kārtām. Manas prognozes - vienam vai diviem vajadzētu būt. Tomēr, ja NHL draftā šogad attopamies tukšām rokām, NBA draftā mums būs ar ko lepoties - Kristaps Porziņģis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu