Dakāras rallijreida 5.posms izretina līderus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ir aizvadīts piektais Dakāras rallijreida posms, un pēc tā atstatumi starp līderiem kopvērtējumā kļuvuši ievērojami lielāki.

Ceturtdien pilnīgi visiem Dakāras rallijreida dalībniekiem bija jāveic identiska distance – 384 kilometrus garš pārbrauciens un 527 kilometri sacensību režīmā. Tie izrādījās lielāks pārbaudījums nekā iepriekšējās četrās dienās mērotā distance, jo atkal ir notikušas izmaiņas līderu tabulā un laika intervāli starp braucējiem jau kļuvuši ievērojami lielāki.

Tā motociklistu ieskaitē pirmo uzvaru šā gada rallijreida posmos izcīnīja trīskārtējais Dakāras rallijreida uzvarētājs Marks Koma (Spānija, KTM). Viņam 12:54 minūtes zaudēja tautietis Džordi Viladoms (KTM), bet 25:23 minūtes – portugāļu sportists Helders Rodrigess.

Līdzšinējais kopvērtējuma līderis un divu posmu uzvarētājs, spānis Žoans Barreda Borts (Honda) piekto posmu noslēdza vien 13.pozīcijā un ar līderim zaudētām 44:20 minūtēm kopvērtējumā ir atkritis uz otro pozīciju. Pirmais tikmēr ir Koma, kurš Barredu Bortu apsteidz par 41:10 minūtēm. Trešo pozīciju sacensību kopvērtējumā patlaban ieņem čīlietis Francisko Lopess Kontardo (KTM). Tiesa, viņa atstatums līdz Komam nu jau sasniedz 53:41 minūtes.

Ar panākumiem šogad nevar lepoties pieckārtējais Dakāras sacensību uzvarētājs Sirils Desprē. Francūzis šogad no KTM motocikla ir pārkāpis uz Yamaha, taču gaidīto rezultātu nav. 5.posmu viņš noslēdza vien 33.pozīcijā, bet kopvērtējumā šobrīd ir divpadsmitais.

Kvadriciklistu konkurencē ātrākais ceturtdien bija Urugvajas pārstāvis Serdžio Lafuente, bet viņam sekoja Čīles braucējs Ignasio Kasals un Argentīnas pārstāvis Pablo Kopeti. Kopvērtējumā intriga saglabājas, jo Lafuente tuvāko sekotāju Kasalu apsteidz par 16:52 minūtēm, bet trešajā pozīcijā braucošais polis Rafals Soniks līderim zaudē 23:12 minūtes.

Spraigi notikumi ceturtdien norisinājušies automobiļu ieskaitē. Visātrāk 527 kilometrus garā ātrumposma finišu sasniedza spānis Nani Roma (ALL4 Racing MINI). Par 4:20 minūtēm vairāk laika distances mērošanai vajadzēja Žinelam Deviljēram no Dienvidāfrikas (Toyota Hilux). Trešajā vietā ierindojās argentīnietis Orlando Teranova (ALL4 Racing MINI).

Neveiksme ceturtdien piemeklēja iepriekšējās dienas uzvarētāju un līdzšinējo kopvērtējuma līderi Karlosu Sainsu (SMG). 163 kilometrus pēc ātrumposma starta Sainsa bagijs apstājās elektrosistēmas problēmu dēļ. Sportistam gan izdevās automobili atdzīvināt, taču ātrumposma finišā vien 26.rezultāts. Turklāt, tā kā Sainsam ir piešķirts soda laiks stundas apmērā, Dakāras rallijreida kopvērtējumā viņš nu jau ir atkritis uz 8.vietu un jaunajam līderim – Nani Romam – zaudē 1:59:43 stundas.

Otro vietu kopvērtējumā pēc pieciem posmiem ieņem Orlando Teranova, kurš Romam zaudē 31:46 minūtes, bet trešais ar 8:13 minūšu deficītu līdz priekšā braucošajam argentīnietim ir Stefans Peterhansels (ALL4 Racing MINI).

Foto: AP/ScanPix

Ar Dienvidamerikas kontinenta tuksnešu sagādātajām grūtībām turpina cīnīties arī Ogrē konstruētie OSCar. Ceturtdien labāk sekmējās automobilim ar Antonu Grigorovu pie stūres un Māri Saukānu stūrmaņa krēslā. Viņi ātrumposmu noslēdza 51.pozīcijā un kopvērtējumā šobrīd ieņem 48.pozīciju, līderiem zaudējot gandrīz 12 ar pusi stundas. Par otru OSCar ekipāžu ar lietuvieti Benediktu Vanagu pilota lomā šobrīd informācijas nav, jo viņa vārds nav atrodams nedz rezultātu tabulā, nedz arī starp tiem Dakāras rallijreida dalībniekiem, kas oficiāli izstājušies.

Kravas automobiļu konkurencē dubultuzvaru ceturtdien svinēja Krievijas KAMAZ vienība. Ātrākā šoreiz izrādījās ekipāža ar Dmitriju Sotņikovu pie stūres. 2:56 minūtes viņiem zaudēja Andrejs Karginovs, bet trešo vietu ar 12:07 minūtes sliktāku rezultātu izcīnīja nīderlandietis Žerārs Derojs (Iveco). Viņam gan ir izdevies saglabāt kopvērtējuma līdera godu. Otrais patlaban ir Karginovs (+32:00 minūtes), bet trešais – cits KAMAZ braucējs Eduards Nikolajevs (+1:09:41 stundas).

Foto: AP/ScanPix

Šodien rallijreida dalībniekus sagaida brauciens no Tukumanas uz Saltu. Motocikliem un kvadricikliem jāveic 64 km pārbrauciens un 400 km garš ātrumposms, automobiļiem - 270 km pārbrauciens un 424 km ātrumposms, bet smagajai tehnikai - 394 km pārbrauciens un tikai 156 km sacensību režīmā.

Saltā Dakāras sacensību dalībnieki varēs atpūsties, jo sestdiena oficiāli ir brīvdiena.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu