RD, suminot sportistus, nemācās no kļūdām (51)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Kultūras un mākslas centrā «Mazā ģilde» trešdien norisinājās gadskārtējais pasākums «Rīgas Sporta laureāts 2012». Tika noskaidroti un sumināti galvaspilsētas labākie sportisti, treneri, sporta komandas, nosaukts gada sporta notikums Rīgā, kā arī pasniegta nominācija «Par mūža ieguldījumu sportā». Pasākumā nepiedalījās viens no laureātiem Aigars Apinis, kurš tika atzīts par labāko paraolimpisko sportistu. Viņam ceremonija gāja secen, jo organizators «Rīgas dome» nenodrošināja pienācīgas vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Nevēlas riskēt ar veselību

«Kad pirmo reizi bijām «Mazajā ģildē», mūs pa stāvajām trepēm nesa augšā Zinājām, ka arī šoreiz pasākums tiks rīkots turpat. Nav tā, ka tur būtu tikai divi, trīs pakāpieni. Tur ir ļoti stāvas trepes. Ar nešanu nav problēmu, bet nedod Dievs kādam paslīdēs roka, kāja vai iesāpēsies mugura. Var nokrist, un tas ir bailīgi,» viņš min iemeslus, kādēļ neapmeklēja pasākumu, kuru organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Viņš nevēlas riskēt ar veselību. «Manas 12 gadu sportista karjeras laikā esmu nests un stiepts visur augšā, lejā.

Ja rīko šādu pasākumu, tad videi vajadzētu būt pielāgotai.

Nav jau tā, ka Rīgā nebūtu kur rīkot šādus pasākumus,» norāda Apinis.

Organizatori sportistam būtu nodrošinājuši nesējus, taču viņš no šāda piedāvājuma atteicies, baidoties no sekām, kādas varētu rasties neveiksmīgas pārvietošanas rezultātā. «Tur ir iespaidīgas trepes,» sacīja Apinis.

Min arī labos piemērus

Arī iepriekš cilvēkiem ar kustību traucējumiem bijušas problēmas apmeklēt dažādus pasākumus. Bet ir tādas iestādes, kas no pieļautajām kļūdām mācījušās. «Kādreiz bija problēmas iekļūt Lielbritānijas vēstniecībā. Cilvēki tāpēc uztaisīja liftiņu. Var arī izvēlēties citas telpas.»

«Visu cieņu, ka tiek rīkoti šādi pasākumi un tiek apsveikti sportisti. Tas no viņu puses ir ļoti pateicīgi - pirms Ziemassvētkiem, gadu mijas,» pauda mešanas disciplīnu sportists, kurš karjeras laikā savā īpašumā ieguvis septiņas godalgas paraolimiskajās spēlēs. Viņš izcīnījis pilnu medaļu komplektu gan diska mešanā, gan lodes grūšanā, vairākkārt labojot pasaules rekordu.

Gadiem ilga problēma visā Latvijā

«Tā ir vides pieejamība, par kuru mēs visu laiku, visā Latvijā cīnāmies. Ja šādi pasākumi ir, tad jānodrošina mierīga iekļūšana un izkļūšanu no telpām,» viņš norādīja, ka cilvēkiem ar pārvietošanās problēmām netiek pievērsta pietiekama uzmanība.

Apinis ieguva labākā paraolimpieša balvu, par ko uzzinājis šodien internetā. Viņš domā, ka balvu saņems ar kurjera starpniecību.

Piektdien kinoteātrī «Splendid Palace» risināsies «Latvijas Gada balva sportā 2012». Apinis šo pasākumu apmeklēs, viņš ir starp trim kandidātiem Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalvai. Sportists norādīja, ka «Splendid Palace» problēmu ar pārvietošanos nebūšot.

Komentāri (51)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu