Ārmstronga komandas biedriem piespriež diskvalifikācijas (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Antidopinga aģentūra (USADA) sešiem bijušajiem leģendārā ASV riteņbraucēja Lensa Ārmstronga komandas biedriem piespriedusi sešu mēnešu diskvalifikāciju par dopinga lietošanu.

Diskvalifikācija piespriesta pieciem amerikāņiem Levijam Leifeimeram, kurš šobrīd pārstāv «Omega Pharma-Quickstep» komandu, Kristianam Vandeveldem, Deividam Zabriskijam, Tomam Danielsonam (visi - «Garmin-Sharp») un Džordžam Hinkapijam (BMC), kā arī vienam kanādietim - Maiklam Berijam («Sky»).

Visiem sešiem riteņbraucējiem piespriesta atpakaļejoša sešu mēnešu diskvalifikācija no šī gada 1.septembra.

Iepriekš minētie sportisti atzinās asins pārliešanā un aizliegto vielu lietošanā, kuru skaitā bija arī EPO jeb eritropoetīns, kortizons, testosterons un augšanas hormons.

USADA savā atskaitē par Ārmstrongam piemēroto mūža diskvalifikāciju trešdien uzsvēra, ka viņš piedalījās lielākajā dopinga konspirācijā sporta veida vēsturē.

Pēc tam, kad 40 gadus vecais Ārmstrongs atzina, ka viņam apnicis cīnīties pret izvirzītajām apsūdzībām dopinga lietošanā, USADA viņam augusta beigās piešķīra atpakaļejošu mūža diskvalifikāciju no 1998.gada 1.augusta un anulēja visus sasniegtos rezultātus.

Līdz ar to amerikānim oficiāli atņemtas visas septiņas uzvaras prestižā daudzdienu velobrauciena «Tour de France» kopvērtējumā, kurās viņš triumfēja laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam.

USADA lēmumu par diskvalifikāciju vēl nav apstiprinājusi Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI), kurai pieder gala vārds, taču pilnīgu situācijas izpēti tā līdz šim nevarēja veikt, jo ilgstoši nesaņēma no USADA atskaiti par piemēroto sodu.

Trešdien USADA ilgi gaidīto atskaiti beidzot nodeva UCI un publicēja vairāk nekā 1000 lapaspušu biezu pierādījumu sakopojumu.

«Ārmstrongs ne tikai lietoja sniegumu uzlabojošus preparātus, bet arī piegādāja tos saviem komandas biedriem. Viņš nebija tikai savā komandā valdošās dopinga kultūras sastāvdaļa. Ārmstrongs to vecināja atkal un atkal,» teikts USADA atskaitē.

Pierādījumu klāstā ir ekspertu un bijušo Ārmstronga komandas biedru liecības, kas pierāda sportista vainu.

Tāpat USADA spējusi pierādīt Ārmstronga saikni ar bēdīgi slaveno itāļu sporta ārstu Mikelu Ferari, kuram sportists laika gaitā veicis maksājums vairāk nekā viena miljona dolāru (547 000 latu) apmērā.

Kopumā USADA apkopojusi 11 bijušo Ārmstronga komandas biedru liecības par sportista vainu dopinga lietošanā un tā izplatīšanā.

UCI apstiprinājusi atskaites saņemšanu, kuru sola izskatīt pēc iespējas ātrāk, nākot klajā ar saviem secinājumiem. Ilgākais iespējamais atskaites izskatīšanas termiņš ir 21 diena.

Bez septiņiem tituliem «Tour de France» Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt «Tour de France» velobraucienā tā arī nespēja.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu