Atmiņu pilsēta Sofija (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā šovakar pulksten 18.15 pēc vietējā un arī Latvijas laika ULEB kausa spēlē vietējais "Lukoil Academic" tiksies ar mūsu čempioniem "BK Ventspils". Trešdien pulksten 17.00 pēc Latvijas laika šo spēli ierakstā būs iespējams noskatīties Eurosport otrajā kanālā.

Nafta atdzīvina bulgāru basketbola leģendu

Sofijas "Lukoil Academic" patiešām ir leģendārs klubs, kas kopš savas dibināšanas 1947. gadā 15 (!) reižu ir izcīnījis Bulgārijas čempiontitulu un piecreiz uzvarējis arī kausa izcīņā.

Tomēr vairums šo titulu tika izcīnīti laika posmā līdz 1976. gadam, kas ilgu laiku palika pēdējais "Lukoil Academic" izcīnītais Bulgārijas tituls. Lai atgūtu bijušo slavu, kopš tā laika vajadzēja gaidīt tieši ceturtdaļgadsimtu.

Un beidzot tas notika - "ledus laikmets" atkāpās 2001. gadā, kad par komandas sponsoru kļuva naftas uzņēmums "Lukoil", un jau pirmajā sezonā "Lukoil Academic" tika līdz Bulgārijas čempionāta finālam un izcīnīja valsts kausu.

Jau no 2002./2003. gada sezonas šī komanda atkal ir kļuvusi par dominējošu vērtību Bulgārijā un, kā izrādās, - ne tikai...

Atgūtā varenība un pārsteigums Eiropai

Tagad "Lukoil Academic" jau var lepoties ar trīs pēc kārtas izcīnītiem Bulgārijas čempionu tituliem un arī šajā sezonā ar deviņām uzvarām deviņās spēlēs ir pārliecinoši pašmāju turnīra līderi (skat. grafiku).

Par pārsteigumu daudziem, izrādījās, ka šīs ne-basketbola zemes pārstāvji var gāzt kalnus arī Eiropā. 2003./2004. gada sezonā vienlaicīgi ar "BK Ventspili" debitējot ULEB kausā, "akadēmiķi" uzreiz tika līdz "play off" spēlēm, kur astotdaļfinālā gan atzina "Lietuvos Rytas" pārākumu.

Pagājušajā sezonā grupu turnīrā Bulgārijas komanda izcīnīja septiņas uzvaras, ieņēma otro vietu, un atkal astotdaļfināls, kurā kāju priekšā aizlika Armanda Šķēles tagadējais klubs "Charleroi".

Rīga rādās murgos, latvieši ir uzvarēti

Latviju ar Bulgārijas galvaspilsētu Sofiju saista divas būtiskas lietas. Pirmā ļoti patīkama mums, jo tālajā 1959. gadā Eiropas kausa (Eirolīgas priekštecis) finālā leģendārais Rīgas ASK tikās ar nevienu citu kā "Akademik" komandu un uzvarēja abās spēlēs - ar 84:71 Sofijā un ar 86:81 arī Rīgā.

Abas komandas turpat finālā tikās arī nākamajā sezonā, un ar Jāni Krūmiņu nesasniedzamā 2,18 metru augstumā rīdzinieki atkal uzvarēja abās spēlēs, bet Rīgas maču, ko ASK uzvarēja ar 79:58, noskatījās tam laikam neticams līdzjutēju skaits - 20 tūkstoši!

Otra Latvijas saskare ar Sofiju notika jau nacionālo izlašu līkmenī un patīkamā atmiņā palikusi jau bulgāriem. 2005. gada Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijā abas komandas bija ielozētas vienā grupā. Pirmā spēle notika Sofijā, un laukuma saimnieki triumfēja ar 96:85. Atbildes mačā, kas, starp citu, notika Ventspilī, latvieši guva iespaidīgu revanšu ar 102:79.

Stojkovs, Lamonts un citi amerikāņi

Pret Latvijas izlasi abus mačus toreiz nospēlēja divi no šābrīža "Lukoil Academic" pamatsastāva vīriem - Todors Stojkovs un Boiko Mladenovs, bet rezervē bija Georgijs Davidovs.

Stojkovs ir gan Bulgārijas izlases, gan arī "akadēmiķu" līderis un ULEB kausa jaunajā sezonā ar 18,7 punktiem vidēji spēlē šobrīd ir otrs rezultatīvākais komandā. Šis gandrīz divus metrus garais aizsargs vidēji spēlē izdara arī 5,7 rezultatīvas piespēles.

Lamonts Džounss ne tikai organizē saspēli, bet ir labākais gan punktu gūšanā, gan piespēļu dalīšanā. partneriem.
Lamonts Džounss ne tikai organizē saspēli, bet ir labākais gan punktu gūšanā, gan piespēļu dalīšanā. partneriem. Foto: euroleague basketball

2,12 metrus garais centrs Mladenovs pagaidām vēl tikai top par nozīmīgu komandas spēlētāju, bet līderis šobrīd nenoliedzami ir amerikāņu saspēles vadītājs Lamonts Džounss, kurš ir pietiekami universāls, jo vidēji sezonas pirmajos trīs mačos ir guvis 24,3 punktus un atdevis 7,3 rezultatīvas piespēles...

Labi palīgi viņiem ir vēl divi amerikāņi - uzbrucējs Kenjans Vīks (12,3 p.) un centrs Deivids Saimons, kurš vidēji spēlē ir izcīnījis 8,7 atlēkušās bumbas.

Šobrīd ULEB kausā "Lukoil Academic" kopā ar "Euphony Bree", "BK Ventspils" un "Aris" dala pirmo vietu A grupā, un šī būs abu komandu vēsturē pirmā tikšanās.

Lukoil Academic iespējamais starta piecnieks: Lamonts Džounss, Todors Stojkovs, Kenjans Vīkss, Gjorgijs Čekovskis (Maķedonija), Boiko Mladenovs.

Ko liks pretim latvieši?

Vispirms jau to lielisko "Muižnieka komandas stila" spēli, kas komandai atnesa veiksmi pagājušajā sezonā un, šķiet, neatkarīgi no sastāva būs panākumu ķīla arī tagad. Dinamiskā un ciešā aizsardzība ļauj ventspilniekiem ātri pāriet pretuzbrukumos, un, ja arī tālmetienu speci ir formā, tad problēmas ir pat tādiem augsta līmeņa klubiem kā "Estudiantes" un "Aris".

Atšķirībā no iepriekšējās sezonas ar Raita Grafa un Mariona Petrāviča iekļaušanos sastāvā spēcīgāks ir kļuvis arī spiediens uz groza apakšu un Ventspils komandas uzbrukums ir kļuvis vēl daudzveidīgāks.

Foto: AFI

Turklāt Brenta Raita kā punktu gūšanas līdera lomu uzņēmies ir Ivars Timermanis (att.), kura lieliskais sniegums izraisījis interesi arī Eiropā. Interviju ar "Ventspils" snaiperi jūs varat lasīt ULEB kausa oficiālajā mājaslapā "ulebcup.com".

Vidēji spēlē viņš ir guvis 14,7 punktus, bet otrs rezultatīvākais ir Jānis Blūms ar 11,7 punktiem.

Maikls Džordans
Maikls Džordans Foto: AFI

Un vēl, protams, acīmredzamais visu četru amerikāņu progress, kuri vēl nesen par savu sniegumu lika pasmīkņāt daudziem. Galu galā, ir ventspilniekiem arī savs Džordans, kurš vidēji mačā izdara 5,3 rezultatīvas piespēles, bet Raita Grafa ieguldījums zem groziem nav apstrīdams - 6,7 atlēkušās bumbas.

Un tomēr šovakar Sofijā Latvijas čempionus gaida ļoti smags mačs. Nez vai bulgāri gribēs atriebties par 1959. un 1960. gadu, taču viens ir skaidrs - komanda, kas "Estudinates" spēja uzvarēt viesos, bet savā laukumā sagrāva Berlīnes ALBA, ir ciets rieksts ar "naftas glazūru".

Lai izdodas pārkost!

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu