Latvijas izlases aizsardze Eglīte: Gribu atdot no sevis visu un palīdzēt komandai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase gaidāmajā Pasaules kausa izcīņā darīs visu, lai pretinieces viņas cienītu un laukumā atdotu visus spēkus, pauda valstsvienības aizsardze Baiba Eglīte.

Latvijas izlases sastāvs dalībai Pasaules kausa izcīņā tika nosaukts sestdien pēc pēdējās pārbaudes savā laukumā, kurā latvietes ar rezultātu 94:57 sagrāva Grieķiju.

Pašlaik 29 gadus vecā Eglīte Latvijas sieviešu izlasē debitēja 2008.gadā pārbaudes spēlē pret Baltkrieviju. Pieaugušo izlasē viņa atgriezās vien pēc pieciem gadiem, bet šonedēļ debitēs kādā no lielajiem starptautiskajiem turnīriem.

"Patīkamas sajūtas, jo beidzot ir pienācis laiks un izcīnīta iespēja piedalīties kādā lielā turnīrā," uzsvēra Eglīte.

Viņa pēdējā pārbaudes spēlē laukumā izgāja trešās ceturtdaļas vidū, taču vēlā došanās laukumā nav radījusi bažas, vai izdosies tikt izlases sastāvā Pasaules kausa izcīņā.

"Varbūt mazliet bija nedrošības sajūta, bet tajā brīdī par to nedomāju. Kad biju laukumā, darīju visu, lai palīdzētu komandai. Par tikšanu vai netikšanu uz Pasaules kausu nesatraucos un vairāk centos palīdzēt komandai. Pārējais jau bija treneru lēmumi un izvēlētās taktikas, kā viņi redz spēli," skaidroja Eglīte.

Pārbaudes spēlēs Eglīte iesaistījās no rezervistu soliņa, šajā sagatavošanās posmā lielāko laiku, nepilnas 17 minūtes, nospēlējot pret Ukrainu, kuras grozā viņa sameta desmit punktus.

"Katra spēlētāja, jo sevišķi izlasē, grib sev lielāku lomu. Visas kandidātes esam labas spēlētājas, un bumba laukumā ir tikai viena. Katram ir atvēlēta sava loma un darbs, kas jādara. Arī neesot laukumā, centos palīdzēt un dot enerģiju pārējām meitenēm," atzīmēja basketboliste.

Eglītes debija kādā no lielajiem turnīriem, iespējams, būtu notikusi ātrāk, ja vien netraucētu savainojumi.

"Esmu bijusi tuvu tam, bet pēdējās reizes traumas pabojājušas iespēju pacīnīties par vietu sastāvā. Bija krustenisko saišu plīsums, tāpat arī pērn ceļgala trauma liedza līdz galam cīnīties par divpadsmitnieku," atklāja Eglīte.

Pēdējais sagatavošanās posms pirms Pasaules kausa sākās augustā, bet jau pirms tam bija iespēja strādāt individuāli ar izlases treneriem.

"Vasarā sanāca nedaudz atpūsties no basketbola, bet, zinot grafiku, kad būs spēles, bija arī aktīvāka atpūta, kas saistīta ar sportu. Kādas trīs nedēļas pirms oficiālajiem treniņiem bija arī individuālais darbs ar treneriem. Darbs vasarā tika ieguldīts adekvātā daudzumā, lai neizdegtu un būtu enerģija arī Pasaules kausā," secināja Eglīte.

Jau nākamajā nedēļā pēc Pasaules kausa Eglītes pārstāvētajai "TTT Rīga" komandai būs pirmās sabraukuma spēles Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgā. Vēl pēc nedēļas - divas spēles FIBA Eirolīgas kvalifikācijā. Bez viņas Pasaules kausā piedalīsies vēl sešas "TTT Rīga" basketbolistes.

"Gatavošanās Pasaules kausam palīdzēs sagatavoties sezonai. Varbūt tieši tas mums palīdzēs būt labākā formā. Protams, nogurums no spēlēm būs, bet būsim labi sagatavojušās arī mačiem klubā," teica Eglīte.

Latvijas izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts vienlaicīgi ir "TTT Rīga" komandas stūrmanis, tādējādi basketbolistēm nebūs grūtību uzreiz pārslēgties uz sezonu klubā.

"Augustā un septembrī ir jau gatavas iestrādes, un zinām, ko gaidīt no trenera. Tas palīdz, jo nav jāpāriet no viena trenera sistēmas pie citas," pauda Eglīte.

Pasaules kausa apakšgrupā Latvijas basketbolistes spēkosies ar Ķīnu, Senegālu un planētas titulētāko izlasi ASV.

"Pretinieces ir ļoti labas. Ķīna un Senegāla ir ātras un agresīvas komandas. Arī pret ASV cīnīsimies. Darīsim visu, kas mūsu spēkos, un neko viegli neatdosim, lai viņas cīnās ar visiem spēkiem un respektē mūs," uzsvēra Eglīte.

"Nekādus individuālos mērķus nospēlētajās minūtēs vai statistikā neesmu sev uzstādījusi. Gribu spēlēt, atdot no sevis visu un jebkādā veidā palīdzēt komandai. Pagaidām gatavojamies katrai spēlei atsevišķi, nedomājot par aiznākamajiem mačiem. Pēc pārbaudes spēles ar Kanādu pakāpeniski gatavosimies pārējām spēlēm. Tad tiks izstrādāti konkrēti plāni un būs zināmi arī mani uzdevumi. Lielas nervozitātes pagaidām nav. Tā kā tas ir mans pirmais turnīrs, tad vēl nezinu, ko gaidīt. Ir neliels satraukums, bet tajā pašā laikā arī miers. Spilgtākās sajūtas būs tad, kad būs pirmā spēle," skaidroja Eglīte.

Tāpat kā pārējās izlases spēlētājas, arī viņa cer uz atbalstu no visas Latvijas.

"Kad tiku iekļauta izlases sastāvā, ģimenē visi bija ļoti priecīgi un atbalstīja mani. Teica, ka turēs par mums īkšķus un jutīs līdzi pie televizoru ekrāniem. Domāju, ka arī uz vietas būs pietiekami daudz līdzjutēju. Cik runāju ar komandas biedrenēm un paziņām, daudzi mūs atbalstīs arī klātienē," atklāja Eglīte.

Sieviešu basketbola izlase Pasaules kausam varēja sagatavoties mierīgā gaisotnē bez pastiprinātas mediju un līdzjutēju uzmanības, kā tas ir, piemēram, vīriešu valstsvienībā.

"Sieviešu basketbolā ažiotāža ir mazāka. Vairāk pierādām sevi ar darbiem, nevis skaļiem vārdiem. Visu sasniedzam ar cītīgu darbu un iztiekam bez lielas ažiotāžas. Dažreiz ir žēl, ka tādas nav, bet tas netraucē mums cīnīties. No otras puses - nav papildu spiediena un lielās uzmanības, varam brīvāk gatavoties turnīram," atzīmēja Eglīte.

Pasaules kausa izcīņa no 22. līdz 30. septembrim notiks Kanāriju salās, Spānijā. Tajā piedalīsies planētas 16 spēcīgākās izlases, kas būs sadalītas četrās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu