"VEF Rīga" izcīna trešo uzvaru Vienotajā līgā un pamet pēdējo pozīciju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kristaps Janičenoks
Kristaps Janičenoks Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas vicečempione basketbolā "VEF Rīga" svētdien VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar rezultātu 83:57 (18:16, 19:17, 23:12, 23:12) sagrāva Polijas klubu Zelona Guras "Stelmet".

"VEF Rīga" izcīnīja savu trešo uzvaru šosezon aizvadītajās 14 spēlēs, kas turnīra tabulā ļāvis pakāpties par divām vietām no pēdējās uz 12.pozīciju.

Rīdziniekiem ar 18 punktiem un trim bloķētiem metieniem izcēlās Andrejs Gražulis 14 punktus guva Artūrs Ausējs, bet 13 punkti, sešas atlēkušās bumbas, piecas rezultatīvas piespēles un trīs bloķēti metieni bija Marekam Mejerim.

Viesiem 15 punktus iemeta Pšemislavs Zajomskis.

Pirmajā ceturtdaļā rīdziniekiem pēc Mareka Mejera un Endrū Endrūsa precīzajiem metieniem izdevās iekrāt četru punktu pārsvaru (13:9), un, mačam ritot līdzīgā cīņā, pirmā desmitminūte tika noslēgta ar 18:16 savā labā.

Otro ceturtdaļu ar precīzu tālmetienu ievadīja Kristaps Janičenoks (21:16), bet vēlāk viesi ātri sadeldēja piecu punktu pārsvaru un izvirzījās vadībā, taču "Stelmet" izrāvienu apturēja Andrejs Gražulis, kurš ar pāris nekļūdīgiem metieniem panāca 28:24. Arī šoreiz viesi atspēlējās, taču puslaika nogali labāka aizvadīja rīdzinieki, kuri spēles pirmās 20 minūtes uzvarēja ar 37:33.

Pēc Stīvena Zeka precīzā metiena komandas trešajā ceturtdaļā šķīra desmit punkti (47:37), bet pusminūti vēlāk Endrūss ar "trejaci" panāca jau 50:37. Ceturtdaļas beigās vēl pāris reizes pretinieku grozu iekaroja Gražulis, kamēr "VEF Rīga" pirms pēdējām desmit minūtēm atradās vadībā ar 60:45. Ceturtajā ceturtdaļā rīdzinieki turpināja dominēt un svinēja graujošu uzvaru ar 83:57.

Šīs vienības savā starpā tikās pirmo reizi vēsturē, jo "Stelmet" komanda ir Vienotās līgas debitante. Pirmajās 11 spēlēs Polijas klubam ir divas uzvaras un astoņi zaudējumi, kas ļauj atrasties 13.vietā, kamēr "VEF Rīga" ar trim uzvarām un 11 zaudējumiem ir 12.pozīcijā 14 komandu konkurencē.

Kopvērtējuma līderpozīciju joprojām saglabā Maskavas CSKA, kas uzvarējusi visās 12 aizvadītajās spēlēs.

"VEF Rīga" šīs dienas pretinieki "Stelmet" bāzējas Zelona Guras pilsētā Polijas rietumu daļā, atrodoties netālu no Vācijas-Polijas robežas, bet klubs dibināts tālajā 1946. gadā. Savukārt Polijas basketbola elites līgā tas pirmoreiz nonāca 1984.gadā, bet lielākos panākumus guvis pēdējos gados.

Vēl 2013.gadā "Stelmet" uzvarēja Polijas līgā, aizsākot piecu sezonu ciklu, kura laikā četras reizes izdevās kļūt par savas valsts čempioniem. Divas sezonas laika posmā no 2013. līdz 2016.gadam komanda piedalījās arī kontinenta spēcīgākajā basketbola turnīrā ULEB Eirolīgā. Pagājušajā sezonā komanda kļuva par Polijas līgas vicečempioni, kā arī sacentās FIBA Čempionu līgā. Šosezon četrkārtējie Polijas čempioni nolēma šī turnīra vietā startēt Vienotajā līgā.

Pēdējās nedēļas laikā "Stelmet" ir bijušas divas spēles - 6.janvārī Vienotajā līgā zaudējums viesos ar 41:73 pret ULEB Eirokausa komandu Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", bet 9.janvārī komanda guva uzvaru vietējā Polijas līgā, ar 87:73 apspēlējot Krosno "Miasto Szkla". Kopumā Polijas čempionātā "Stelmet" ir pirmajā vietā ar 13 uzvarām 16 spēlēs. Zīmīgi, ka Polijas basketbola pieredze ir "VEF Rīga" centram Stīvam Zekam, kurš pērnajā sezonā spēlēja citā poļu klubā Sopotas "Trefl".

Savukārt "VEF Rīga" trešdien guva svarīgu uzvaru "OlyBet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā pār Tallinas "Kalev"/"Cramo", kas bija rīdzinieku 14.uzvara 16 spēlēs un ļāva pakāpties uz otro vietu kopvērtējumā). Pēdējos mačos Latvijas komandas sastāvā atgriezušies Andrejs Gražulis un Artis Ate.

Kopš sezonas sākuma "VEF Rīga" sastāvā jau notikušas vairākas izmaiņas, jo rudenī nolīgti amerikāņu aizsargi Endrū Endrūss, Beidens Džeksens un Džebrils Durems, bet pārtrauktas līgumattiecības ar spēka uzbrucēju Artjomu Butjankovu, kā arī amerikāņu saspēles vadītājiem Vinsentu Konsilu un Ostinu Lūku.

Šajā Vienotās līgas sezonā regulārajā turnīrā startē 14 komandas, aizvadot divu apļu turnīru un pēc tam astoņām labākajām kvalificējoties "play-off" cīņām. Turnīrā startē deviņas Krievijas komandas, kā arī pa vienai vienībai no Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas, Kazahstānas un Polijas.

Iepriekšējā sezonā par čempioniem tika kronēti Maskavas CSKA basketbolisti, kuri finālsērijā ar 3-0 pārspēja Maskavas apgabala "Himki" vienību.

"VEF Rīga" pagājušās sezonas Vienotās līgas turnīrā ceturtdaļfināla sērijā ar 0-3 zaudēja CSKA basketbolistiem, bet Latvijas čempionātā ieguva sudrabu, finālsērijā ar 2-4 zaudējot "Ventspilij".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu