Tokijas olimpisko spēļu pārcelšana: kas maksās gigantiskos rēķinus? (6)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Nauda. Ilustratīvs attēls.
Nauda. Ilustratīvs attēls. Foto: pixabay.com

Tokijas olimpisko spēļu pārcelšana uz 2021. gadu mudina uzdot miljardiem vērto jautājumu - kurš maksās lielos rēķinus?

Vispārīga atbilde ir tāda, ka visupirms to darīs Japānas nodokļu maksātāji, vēsta "Associated Press".

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) lielāko daļu no olimpisko spēļu organizēšanas izmaksām atstāj uz rīkotājvalsts pleciem.

Lielākā daļa pasaules priecājas, ka koronavīrusa pandēmijas dēļ olimpiskās spēles šogad nenotiks, tomēr japāņiem varētu būt dalītas sajūtas.

Koronavīrusa uzliesmojuma sākumā Japāna bija viena no tām valstīm, kurās tobrīd bija visvairāk inficēto.

Savukārt tagad Japānā situācija stabilizējusies - inficēto skaits pieaug minimāli, salīdzinot ar ASV un vairākām Eiropas valstīm. 

"Protams, būs izmaksas," teica Tokijas olimpisko spēļu rīkotāju komitejas vadītājs Toširo Muto.

"Cik lielas būs izmaksas? Šobrīd mums nav precīzu aprēķinu. Uz kā pleciem tas viss gulsies? Nav vērts piebilst, ka diskusijas par to nebūs vieglas," turpināja Muto.

Japānas finanšu laikraksts "Nikkei" vēsta, ka olimpisko spēļu pārcelšana vietējiem izmaksās papildus 2,7 miljardus ASV dolāru (2,5 miljardi eiro).

Vēl pirms oficiālā paziņojuma par Olimpiādes pārcelšanu citi eksperti lēsa, ka papildu tēriņi pārsniegs pat 5 miljardus eiro.

Tokija vietējā tirgū vienojusies par sponsoru atbalstu 3,3 miljardu ASV dolāru apmērā (3 miljardi eiro). Šie zīmoli noteikti gribēs zināt, ko viņi saņems pretī par savu naudu - to atmaksās, būs izdevīgi piedāvājumi vai jauni līgumi?

Tokijas olimpisko spēļu organizatori un Japānas varasiestādes norāda - Olimpiādes rīkošanās tēriņi līdz šim bija 12,6 miljardi ASV dolāru (11,6 miljardi eiro).

Savukārt pērn decembrī auditā tika secināts, ka izmaksas esot pat 28 miljardi ASV dolāru (25,8 miljardi eiro). Līdz ar to precīza izmaksu summa nav skaidra.

5,6 miljardi ASV dolāru (5,2 miljardi eiro) šīsdienas budžetā ir piesaistīti no privātā sektora. Visa pārējā summa, lai kāda tā beigās būtu, ir no publiskā sektora.

2013. gadā, kad Tokija ieguva tiesības rīkot olimpiskās spēles, rīkošanas izmaksas tika plānotas 7,3 miljardu ASV dolāru apmērā (6,7 miljardi eiro)...

Lielas galvassāpes varētu sagādāt olimpiešu ciemats, kurā paredzēts izmitināt 11 000 sportistu un viņu apkalpojošo personālu. Šovasar pēc olimpiskajām spēlēm bija plānots pārdot 5632 dzīvokļu.

Aptuveni ceturtā daļa dzīvokļu jau ir pārdoti. Daži no tiem maksājuši vairāk nekā 1 miljons ASV dolāru (aptuveni 920 000 eiro). 

Viena no ciemata attīstīšanas kompānijām gan paziņojusi, ka tiek pārtraukta dzīvokļu tirdzniecība kompleksā, kurā ir 23 ēkas.

Saprotams, ka finansiālā ziņā būs arī daudzi citi zaudētāji, taču japāni noteikti cietīs visvairāk.

Pasaulē ar koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 440 000 cilvēku, turklāt vairāk nekā 19 000 cilvēku zaudējuši dzīvību. Šī statistika liecina, ka Tokijas olimpiskās spēles rīkot šogad būtu bijis milzu risks ar nezināmām sekām.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu