Ainārs Dakša: Ceru, ka sacensību liegums nebūs ilgāks par trim mēnešiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" (LFV) izpilddirektors Ainārs Dakša
Biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" (LFV) izpilddirektors Ainārs Dakša Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas "Optibet" futbola virslīgas 2020. gada sezona varētu sākties maija beigās vai jūnija sākumā, sarunā ar TVNET cerību pauda biedrības "Latvijas Futbola Virslīga" (LFV) izpilddirektors Ainārs Dakša.

Virslīgas sezonas sākums bija paredzēts 13. martā, taču koronavīrusa pandēmijas dēļ čempionāta starts ir atlikts uz nenoteiktu laiku.

Daudzviet pasaulē tiek plānots drīzumā atsākt rīkot futbola spēles. Tuvu tam ir Latvijas kaimiņzeme Igaunija, kas grasās čempionātu sākt 19. maijā. 

Igaunijas premjerministrs Juri Ratass paziņojis, ka vietējās futbola virslīgas čempionāts varēs sākties, taču ar īpašiem ierobežojumiem.

Dakša apstiprināja, ka Igaunijas modelis ir labs piemērs, kuru varētu izmantot arī Latvijas futbolā.

"Mēs noteikti to varētu pārrunāt. Tur nav nekā tāda, par ko nebūtu mēs iepriekš runājuši. Saprotams, ka ir gan personāla, gan skatītāju ierobežojumi. Par to esam komunicējuši gan ar klubiem, gan ministrijas pārstāvjiem. Mēs rēķināmies ar šādiem ierobežojumiem. Varbūt personāla ziņā esam gatavi pat striktākiem ierobežojumiem."

Igaunijā nolemts, ka spēlē drīkstēs piedalīties ne vairāk par 98 personām:

  • abu komandu futbolisti (11 sākumsastāvā un 7 uz rezervistu soliņa), kopumā 36 futbolisti;
  • 12 personas klubu personālā (6 no katras komandas),
  • 4 tiesneši, 1 inspektors, 4 klubu delegāti (pa 2 no katras komandas),
  • 3 fotogrāfi, 4 žurnālisti, 4 pilngadīgi bumbu padevēji, maksimums 19 televīzijas darbinieki,
  • 5 apsargi, 3 ārsti un 2 laukuma uzkopēji.

"Skatoties, kādas ir vadlīnijas citās līgās, savu piedāvājumu vēl neesam izstrādājuši. Ja nekas nevirzīsies uz priekšu, mēs tad noteikti izstrādāsim savu modeli, ko prezentēt," sacīja Dakša.

"Ir iesaistītie dalībnieki, bez kuriem spēle nevar notikt. Ir kritiskais personāls - tiesneši, inspektori, online menedžeri, kas nodarbojas ar datu pārraidi. Tie, kas iesaistās produkta veidošanā," teica LFV izpilddirektors.

"Tad ir dalībnieki, kas teorētiski var būt un var arī nebūt spēlēs klāt. Igauņu piedāvājumā šis personāls ir iekļauts - fotogrāfi, žurnālisti un citi. Mēs priecātos, ja mums būtu iespēja saglabāt šo personālu, jo tas nodrošinātu labāku spēļu un līgas atspoguļojumu."

"Mēs būtu gatavi izveidot kritiskās zonas, lai šie personāli savā starpā nesastaptos. Esam gatavi strādāt arī pie šaurāka personāla. Mēs būtu priecīgi par igauņu modeli, ja varētu strādāt ar tik plašu personālu," turpināja Dakša.

Šosezon virslīgā paredzēts čempionāts ar 10 komandu dalību: "Riga FC", RFS, FK "Ventspils", "Valmiera FC", FK "Spartaks" (Jūrmala), FK "Liepāja", FK "Jelgava", BFC "Daugavpils", FK "Metta" un FK "Tukums 2000/TSS".

Pēdējie divi klubi, kam vēl ir grūtības atsākt treniņus, ir FK "Metta" un BFC "Daugavpils". Pārējās komandas jau aizvadījušas pirmo treniņus, ievērojot distancēšanās ierobežojumus.

Pagaidām ir atļauts trenēties tikai profesionāliem sportistiem, bet FK "Metta" sastāvā ir vairāki pusaudži, kuri skaitās amatieri. Līdzīgi ir arī "Daugavpils" komandā, kurā ir vairāki amatieri, turklāt tai ir leģionāri, kuri atrodas ārzemēs. Arī pašvaldība nav atļāvusi izmantot sporta bāzi āra treniņiem.

""Metta" mēģina saskaņot treniņu iespējas ārpus Rīga. Tas varētu būt Upesciema stadions, ko viņi bieži vasarā izmanto treniņiem. "Daugavpils" komandai šobrīd nav fundamentālu aizliegumu trenēties, taču ir jāiziet cauri dokumentu procesam pašvaldībā. Paies laiks, kamēr iesaistītās puses visu saskaņos," teica Dakša.

LFV izpilddirektors norādīja, ka nav liels skaits ārzemju futbolistu un treneru, kuri no Latvijas klubiem aizbraukuši prom un atgriezušies dzimtenē pārdzīvot koronavīrusa pandēmijas laiku.

"Šobrīd apkopojam informāciju un gatavosim no savas puses iesniegumu ar lūgumu atbildīgajām institūcijām atļaut leģionāriem atgriezties Latvijā. Runa ir par četriem klubiem un cilvēku skaitu, kas nav lielāks par desmit."

Optimistiskās prognozes liecina, ka Latvijas "Optibet" futbola virslīgas sezona varētu sākties līdz mēneša beigām. Skaidrs ir tas, ka būs vajadzīgs divu nedēļu sagatavošanās posms no brīža, kad valdība pieņems lēmumu atļaut rīkot spēles.

"Virslīgas orgkomitejā esam vienojušies, ka jābūt divu nedēļu periodam no brīža, kad tiek atļauts rīkot spēles, līdz laikam, kad notiek pirmā spēle. Ierobežojumu termiņš šobrīd ir 12. maijs, tātad divas nedēļas pēc šī datuma ir 26. maijs... Mēs no savas puses būtu gatavi darīt visu iespējamo, lai pēc lieguma atcelšanas pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties sacensību režīmā."

Daudziem sporta klubiem un komandām koronavīrusa pandēmijas laikā radušās finansiālas problēmas. LFV izpilddirektors neesot saņēmis signālus, ka kādam no Latvijas virslīgas klubiem finansiālu apsvērumu dēļ nebūs iespējams aizvadīt 2020. gada sezonu.

"Ir klubi, kurus ietekmēs šī krīze. Runāt par to, ka situācija ir kritiska, vēl nevar. Vismaz man tādas informācijas nav," sacīja LFV izpilddirektors.

"Šobrīd visi klubi gaida iespējamo sezonas atsākšanos. Ir klubi, kas apgalvo, ka viņus šī situācija neietekmē, vienīgi tik daudz, ka līdz šim nevarēja pilnvērtīgi trenēties un tas ir lielākais zaudējums," teica Dakša.

"Ir klubi, kas ir informējuši, ka dīkstāve ilgāka par trim mēnešiem var radīt problēmas. Šobrīd mēs tuvojamies otrā mēneša noslēgumam. Daudz kas liecina, ka situācija uzlabojas. Ceru, ka sacensību liegums tiešām nebūs ilgāks par trim mēnešiem, un ka maija beigās vai jūnija sākumā mēs varētu sākt čempionātu."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu