FIBA varētu piešķirt atzinību Latvijas Basketbola savienībai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Kaspars Cipruss un Raimonds Vējonis
Kaspars Cipruss un Raimonds Vējonis Foto: Zane Bitere/LETA

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgā aizvadītais 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs sievietēm kalpojis par labu piemēru, ka arī Covid-19 pandēmijas laikā sporta dzīvei nav jāapstājas, pirmdien sarunā ar aģentūru LETA pauda Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Aizvadītajā nedēļā Rīgā notika 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs divās apakšgrupās. Latvijas izlase I apakšgrupā spēles aizvadīja pret Horvātiju un Vāciju, grupas spēlēs piedaloties arī Ziemeļmaķedonijai, bet vēl četri mači notika D apakšgrupā, kur spēkus samēroja Čehijas, Dānijas, Rumānijas un Itālijas valstsvienības.

Cipruss sarunā ar LETA atklāja, ka gan Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA), gan kvalifikācijas turnīrā spēlējušās izlases bijušas pateicīgas par lieliskajiem apstākļiem Rīgā. Turnīra laikā netika konstatēts neviens Covid-19 gadījums.

"Lai arī atsauksmes no FIBA vēl neesam saņēmuši, dzirdējām, ka mums, iespējams, piešķirs kādu pateicību. Tā, protams, nebūs naudas izteiksmē, taču atzinība no FIBA būtu kas tāds, ko mēs varam parādīt valdībai. Galvenais mērķis bija parādīt, ka Latvija spēj uzņemt ne četras, bet pat astoņas izlases šajā laikā, aizvadot turnīru visaugstākajā līmenī," par veiksmīgo "burbuļa" pieredzi Rīgā stāsta Cipruss.

"Organizējot un visu kontrolējot, sports nav tas, kā dēļ viss būtu jāslēdz ciet. Tieši to ar šo turnīru mēs vēlējāmies pierādīt, bet nedrīkstam arī aizmirst Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), kā arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas cilvēku ieguldīto darbu. "Burbulis" Rīgā dažas dienas pirms turnīra sākuma varēja aiziet pa burbuli."

Turnīra veiksmīgu norisi veicināja LBS un FIBA striktie noteikumi, paralēli ievērojot arī Latvijā noteiktos ierobežojumus. Visas izlases viesnīcā dzīvoja nošķirti viena no otras, ēst devās atsevišķos laikos, tāpat trenējās, nevienai no grupām nepārklājoties ar otru, un arī transports tika nodrošināts no durvīm līdz durvīm.

Februārī Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles paredzētas gan vīriešu, gan sieviešu izlasēm. Jau septembrī LBS sarunā ar FIBA pauda gatavību uzņemt arī šos "burbuļus", taču basketbola jumtorganizācijas gala lēmums būs zināms pēc decembrī plānotās valdes sēdes.

"Par februāra spēlēm ar FIBA jau esam runājuši un noteikti iesniegsim savu kandidatūru," skaidro Cipruss, norādot, ka vēl gan ir pāragri prognozēt, kāda pasaulē būs situācija pēc trim mēnešiem. "Mēs esam gatavi uzņemt abus turnīrus, taču galavārds piederēs FIBA valdei."

Pēdējā spēle Rīgā notika svētdien starp Čehijas un Itālijas valstsvienībām, bet pēc mača organizatoriem nācies ātri nodrošināt Covid-19 testēšanu, jo Čehija pirms tam pieņēma stingrākus ieceļošanas/izceļošanas pasākumus, kas spēkā stājās jau no pirmdienas.

"Sākumā varbūt likās, kā mēs to izdarīsim, bet vēlāk sākām strādāt, un darbi vedās no rokas," darba gaitu kvalifikācijas turnīrā apraksta Cipruss. "Bija gadījumi, kad nācās pieņemt ātrus lēmumus. Piemēram, svētdien pēc Čehijas mača ātri meklējām iespēju veikt Covid-19 testus, kuru rezultātiem angļu valodā jau bija jābūt gataviem šodien (pirmdien)."

Covid-19 pandēmijas laikā ne viens vien sporta līdzjutējs ir apšaubījis sporta funkcionāru lēmumus par izlašu nepieciešamību piedalīties starptautiskos turnīros. Nereti tiek piesaukti veselības riski, kā arī nepamatotā nepieciešamība pēc sacensībām, kuras šajos apstākļos neveic pilnvērtīgu reklāmas funkciju, kā tas bijis iepriekš.

Cipruss gan skaidroja, ka arī "burbuļa" uzņemšanai Covid-19 apstākļos ir sava pievienotā vērtība.

"Arī šajos apstākļos mums ir iespēja parādīt, ka Latvija var noorganizēt starptautiskas sacensības. Tāpat uzskatu, ka tā ir reklāma valstij, jo mūs šobrīd pozicionē kā valsti, kas šajos apstākļos spēj uzņemt turnīrus," pauž bijušais Latvijas izlases basketbolists. "Skaidrs, ka arī basketbolisti dod priekšroku "burbulim" Latvijā, nevis, piemēram, Bosnijā un Hercegovinā."

"Tāpat nedrīkst aizmirst mājas sienu un basketbolistēm pazīstamas vides faktoru un izmaksas. Zinot, cik lielas izmaksas prasa čārterreisi, atšķirība, turnīru organizējot, ir niecīga. Pandēmijas laikā ceļot citādi kā ar čārterreisiem nav iespējams, bet loģistikas dēļ summas pieaugušas teju katrā pozīcijā."

Ceturtdien Latvija ar 67:73 piekāpās Vācijai, bet sestdien ar 83:69 uzvarēja Horvātiju.

Pēc četrām kārtām pa trim uzvarām ir Vācijai un Horvātijai, divi panākumi ir Latvijai, bet bez uzvarām ir Ziemeļmaķedonija.

Divas pēdējās kārtas paredzēts izspēlēt sabraukumā februāra sākumā (rīkotājus nosauks decembrī).

2021.gada jūnijā Spānijā un Francijā par medaļām un ceļazīmēm uz Pasaules kausa izcīņu varēs cīnīties deviņu kvalifikācijas grupu uzvarētājas un piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Šī gada beigās un nākamā gada sākumā valstsvienības FIBA rīkotās spēles aizvadīs vienā norises vietā, nevis mājās vai viesos, kā tas notika ierasti. Jaunie noteikumi paredz, ka spēles netiks aizvadītas viesos vai mājās, bet gan vienā norises vietā, par ko iepriekš FIBA būs jāvienojas ar konkrēto valsti, kas apņēmusies uzņemt mačus. Norises vietā būs jāveic Covid-19 testi, kā arī jāievēro strikts pārvietošanās režīms, jo komandas dzīvos "burbulī".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu