Izveidotas ultragarās velo sacensības, kuras apvedīs apkārt Latvijai

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Edgars Šulckis
Edgars Šulckis Foto: Krišjānis Ratiniks

Velomīlis Krišjānis Ratiniks izveidojis ultragarās velo sacensības, kas trīs gadu laikā pa plānotu, unikālu maršrutu dos iespēju ikvienam interesentam apbraukt apkārt Latvijai.

Maršruts sadalīts trīs līdzīgās daļās. Pirmais piedzīvojuma posms ir aptuveni 600 kilometru garš, un tas startēs 2021. gada 1. maijā. Piecu dienu laikā vidēji dienā jānobrauc aptuveni 120 kilometru gara distance. 

"Mūsu zeme – pasaules kartē tā iezīmē pavisam nelielu teritoriju ar robežu kopgarumu vien 1836 kilometri. Bet cik maza tā šķiet tad, kad apkārt Latvijai jāapbrauc ar velosipēdu? Kādam tas var būt nieks, kāds to paveicis pat 76 stundās, kādam tas ir īstens izaicinājums, bet ikvienam tas ir piedzīvojums – kas ļauj pārbaudīt sevi, izbaudīt ko nebijušu, iedvesmoties, iemīlēt un jaunatklāt Latviju atkal un atkal, un, protams, sajust savu zemi un uzdāvināt tai savu dāvanu – cieņu, cīņu, stāstus un nobrauktos kilometrus. Iztin un aptin apkārt Latvijai savu ceļu," vēsta Ratiniks. 

Piedzīvojumam sagatavots un izplānots konkrēts maršruts, kas ved tuvu Latvijas robežai, iekļaujot drošus, ainaviskus un baudāmus gan meža, gan grants ceļus. Dalībnieku uzdevums būs sekot līdzi iezīmētajam maršrutam navigācijas ierīcēs, taču līdzjutēji braucienam varēs sekot tiešsaistē Trackcourse.com, jo katrs dalībnieks tiks nodrošināts ar GPS raidītāju. Šīs ultragarās sacensības būs iekļautas oficiālajā Latvijas Riteņbraukšanas federācijas sacensību sarakstā.

Pirmā posma starts tiks dots 2021. gada 1. maija pusdienas laikā Rīgā. Sacensību dalībnieki virzīsies cauri Saulkrastiem, Ainažiem, Valkai, Kornetiem un Žīguriem, līdz sasniegs pirmā posma finišu Malnavā. Pirmā posma sacensību kontrollaiks ir 102 stundas – tieši tik gadu skaista un jauna ir mūsu Latvija, tātad finišs būs jāsasniedz līdz 5. maija 18.00.

Pieteikties sacensībām iespējams šeit

Pieci kontrolpunkti izvietoti publiskās vietās ar apkārtnē pieejamās naktsmītnēm, veikaliem.

Maršruts

Stingri noteikts, un novirzīšanās no tā nav vēlama. Galvenokārt maršruts ved pa Latvijas un Igaunijas valsts mežu ceļiem, būs arī takas, stigas, jūras krasts, pilsētu ielas, pļavas un bijušie dzelzceļi. Automašīnas ārpus pilsētām būs ļoti reta parādība. Būs vietas, kuras būs izaicinošākas un grūtāk izbraucamas, tādēļ, atkarībā no laika apstākļiem, dalībniekiem jābūt gataviem tam, ka spēkratu kādā no posmiem var nākties stumt, taču šādu iespējamo posmu kopgarums nebūs garāks par 1% no maršruta. Maršruts veidots tā, lai ne retāk kā pēc 100 kilometriem būtu pieejami veikali.

Nakšņošanas vietu dalībnieki varēs izraudzīties brīvi – tā var būt gan telts, gan sarunātas naktsmājas, gan viesnīcas vai viesu nami. Dalībnieki 10 dienas pirms starta saņems GPX failus ar maršrutu, ko varēs ielādēt savās viedierīcēs un/vai velodatoros.

Maršruts vedīs pa nelieliem ceļiem ar ļoti zemu satiksmes intensitāti. No 600 kilometriem lielākā daļa pa dažāda veida grants ceļiem,

- 10% pa asfaltu;

- 10% senie dzelzceļi;

- 20% meža ceļi;

- 10%, takas, stigas, pļavas;

- 2% jūras krasts.

Maršruts plānots, iekļaujot interesantākos vēsturiskos ceļus, apskates objektus pierobežā, kā arī pārtikas veikalus.

Maršruts nav dabā marķēts, sacensību laikā nav slēgta vai ierobežota satiksme.

Plānošana

Sacensības notiek no 1. maija 12:00 līdz 5. maija 18:00, kas nozīmē, ka 600 kilometriem ir atvēlētas 102 stundas. Lai iekļautos kontrollaikā, dalībniekam dienas laikā ir jāveic vismaz 120 kilometri, tātad vidējam ātrumam ir jābūt ap 10 km/h.

Kontrolpunktu atrašanās vietas, attālumi starp tiem ir zināmi, vēl ir noteikts, ka maršruts virzās gar Latvijas robežu, kas nozīmē, ka dalībnieki jau tagad var sākt plānot savas naktsmītnes.

Jo precīzāk katrs sagatavos savu plānu, jo vieglāk būs apbraukt pirmo posmu apkārt Latvijai.

Norise

Starts būs Rīgā, 1. maijā 12:00, bet finišs Malnavā. Virzoties tikai pa noteikto maršrutu, dalībniekiem jāapmeklē 5 kontrolpunkti, iekļaujoties kontrollaikā.

Sarežģītības pakāpe

Braucienam vispiemērotākais būtu kalnu vai gravel tipa velosipēds, jo maršruts ved pa visu veidu ceļiem un vietām, kur var pārvietoties. Gan pilsētu ielas, gan grants, arī pļavas un jūras krasts. Būs dažas vietas, kur nāksies nokāpt no velosipēda.

Balvas

Katrs dalībnieks finišā saņems finišētāja kreklu.

Uzvarētāji dāmu un kungu grupā saņems vērtīgas balvas no galvenā atbalstītāja Veloexpress.

Starp visiem finišētājiem tiks izlozētas 5 balvas no Veloexpress.

Kopējais balvu fonds 1000 EUR vērtībā.

Svarīgākais ekipējums:

  • velosipēds;
  • ķivere, lukturi;
  • pase vai ID karte;
  • viedtelefons, GPS ierīce vai velodators, kurā var ielādēt maršrutu un tam sekot;
  • organizatoru izsniegts GPS raidītājs;
  • instrumentu komplekts;
  • powerbank.

Dalības maksa 129 eiro.

Dalībnieks tiek iekļauts dalībnieku sarakstā pēc dalības maksas samaksāšanas.

Dalības maksā iekļauts:

  • GPS raidītājs uz brauciena laiku;
  • vērtīgas balvas uzvarētājiem un izlozes veiksminiekiem;
  • dalībnieka personalizētais numurs un kontrolkartīte;
  • laika kontrole;
  • pilnībā izplānoti maršruti;
  • finišētāja krekls;
  • lieliskas atlaides Veloexpress veikalā.

Maksimālais "Apkārt Latvijai" dalībnieku skaits ir 100 riteņbraucēji.

Sacensību nolikums šeit.

"Apkārt Latvijai" nākamie posmi gaidāmi 2022. un 2023. gadā, no 1. līdz 5. maijam, mērojot otro un trešo trešdaļu Latvijas robežas kopgaruma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu