Zubrus skeptisks par Lietuvas izredzēm uzņemt PČ hokejā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Daiņus Zubrus
Daiņus Zubrus Foto: Žygimanto Gedvilos/15min nuotr

Lietuvas izredzes uzņemt daļu no 2021.gada pasaules čempionāta hokejā nav lielas, uzskata Lietuvas Ledus hokeja federācijas (LLRF) prezidents Daiņus Zubrus.

Arī Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels uzsver, ka IIHF neizskata Lietuvas kandidatūru.

2021.gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču pirmdien IIHF Padomes sēdē Baltkrievijas galvaspilsētai tika atņemtas čempionāta rīkotāju tiesības.

Patlaban nav zināms, kurai valstij tiks uzticētas iepriekš Minskā paredzētās spēles, bet kā viens no variantiem tiek izskatīta visa čempionāta uzticēšana Latvijai. Tāpat daļu no čempionāta varētu pārņemt Slovākijas galvaspilsēta Bratislava vai Dānijas pilsēta Herninga.

Nedēļas sākumā negaidīti kā viena no kandidātēm uz vienas grupas spēļu uzņemšanu parādījās Lietuva. Ceturtdien Lietuvas premjerministrei Ingrīdai Šimonītei un Zubrum bija attālināta sanāksme kopā ar Fāzelu.

"Zinu, ka citi varianti tiek apsvērti vairāk, nekā mūsu kandidatūra. Nezinu, kāds lēmums tiks pieņemts, bet mēs neesam pirmajās rindās un uz mūsu piedāvājumu neskatās kā uz favorītu," ziņu aģentūra BNS citē Zubrus teikto.

Tikšanās laikā Šimonīte uzsvēra, ka Viļņa un Kauņa varētu uzņemt tās apakšgrupas spēles, kas bija paredzētas Minskā. Tikmēr Zubrus pauda gatavību palīdzēt čempionāta rīkošanā.

"Nezinām, kāds būs IIHF lēmums. Piedāvājām palīdzību un, ja tā būs nepieciešama, palīdzēsim," teica Lietuvas hokeja leģenda Zubrus.

Šimonīte sarunā Fāzelam apstiprināja, ka Lietuva atbalsta IIHF lēmumu pārcelt spēles uz citu norises vietu, piebilstot, ka to vajadzēja darīt ātrāk.

"Lietuva ir spējīga organizēt augsta līmeņa sporta pasākumus un iepriekš to vairākas reizes ir pierādījusi. Pandēmijas laikā būtu daudz ērtāk rīkot čempionātu kaimiņvalstīs," paziņojumā presei citēts Šimonītes teiktais.

Premjerministre arī uzsvērusi, ka Lietuvai ir visa nepieciešamā infrastruktūra.

"Tādējādi mēs Latvijas valdībai piedāvājām daļu no turnīra rīkot Viļņā un Kauņā, pārrunājot šo lietu arī ar IIHF prezidentu," saka Šimonīte.

Fāzels pēc tam sarunā ar Krievijas ziņu aģentūru TASS atklāja, ka šobrīd neredz jēgu uzrunāt vēl kādu kandidāti uz čempionāta rīkošanu, jo jau nākamajā nedēļā vajadzētu pieņemt lēmumu par Minskas spēļu uzticēšanu citai pilsētai.

"Zinām Slovākijas, Dānijas un Latvijas pieredzi čempionātu rīkošanā - tas dod lielu priekšrocību, ja salīdzina ar Lietuvu. Lietuvas premjerministre saprata mūsu pozīciju un pauda gatavību palīdzēt, ja IIHF būs kādas problēmas," TASS citē Fāzela teikto.

Tikmēr Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis Lietuvas raidsabiedrībai LRT apliecināja, ka pilsēta ir gatava pasaules čempionāta spēļu uzņemšanai, jo 2018.gadā "Žalgiris Arena" uzņēma pasaules čempionāta pirmās divīzijas B grupas turnīru. Pilsētā ir "Kaunas Ice Palace" ar diviem laukumā, kā arī renovētā "Baltu Ainiai" arēna.

Tāpat optimistiski noskaņota ir Lietuvas viesnīcu un restorānu asociācijas vadītāja Evalda Šiškauskiene, sarunā ar LRT apgalvojot, ka Kauņas un Viļņas viesnīcas būtu gatavas apkalpot čempionāta norisē iesaistītās personas.

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Pirms pirmdienas lēmuma bija plānots, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Iepriekš arī Latvijas valdība nevēlējās rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

Maijā IIHF lēma, ka Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet otrā čempionāta norises vietā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu