Vai Merzļkins pārcelsies uz citu NHL komandu? (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Elvis Merzļikins (pa kreisi) un Jonass Korpisalo.
Elvis Merzļikins (pa kreisi) un Jonass Korpisalo. Foto: AFP/SCANPIX

Pēc nepilnām divām nedēļām (12. aprīlī) noslēgsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) šis sezonas maiņas darījumu periods. Iespējamo darījumu sakarā salīdzinoši klusi, taču ir piesaukts arī latviešu vārtsarga Elvja Merzļikina vārds.

Komandu sagaida atbildīgi lēmumi

Kolumbusas "Blue Jackets" komandai šī sezona līdz šim nav sevišķi izdevusies - 36 spēlēs izcīnītas 13 uzvaras. Tomēr 34 izcīnītie punkti vienībai šobrīd dod 6. vietu Austrumu divīzijā, no "play-off" zonas jeb ceturtās pozīcijas "zilās žaketes" atpaliek vien trīs punktus.

"Blue Jackets" iepriekšējos četrus gadus pēc kārtas kvalificējās Stenlija kausa izcīņai, un šosezon mērķi nav mainījušies. Centrālajā divīzijā čempione Tampabejas "Lightning", Karolīnas "Hurricanes" un Floridas "Panthers" ir atrāvušās no pārējām komandām. Par ceturto un pēdējo ceļazīmi uz "play-off" Kolumbusa spēkojas ar Čikāgas "Blackhawks", Nešvilas "Predators", Dalasas "Stars" un Detroitas "Red Wings".

Traumas dēļ vairākus mačus šosezon izlaidis Merzļikins, kurš NHL spēlē otro gadu, bet savainojumu tagad dziedē Somijas vārtsargs Jonass Korpisalo, kurš jau sesto sezonu ir "Blue Jackets" spēlētājs. Abi ir vienaudži - 26 gadus veci. Un abiem ir spēkā līgums arī uz nākamo sezonu.

Vidēji spēlē uzrādītie statistikas rādītāji gan šosezon, gan iepriekšējā sezonā Merzļikinam ir nedaudz labāki nekā Korpisalo, bet soms aizvadījis vairāk spēļu. Latvijas hokejists pēc iepriekšējās spēles norādīja, ka viņš nejūtas kā komandas pirmais vārtsargs.

 

"NBC Sports" pagājušajā nedēļā izveidoja sarakstu ar Top 10 spēlētājiem, kuri varētu tikt aizmanīti uz citu komandu līdz 12. aprīlim. Šajā sarakstā ierindojas arī Latvijas hokeja vārtsargs.

"Merzļikinam ir lielisks NHL karjeras sākums. Viņam ir tikai 26 gadi un spēkā līgums uz vēl nākamo sezonu," norādīts "NBC Sports" apskatā.

Divās NHL sezonās 47 spēlēs regulārajā čempionātā Merzļikins ticis pie 18 uzvarām, vidēji ielaidis 2,49 ripas un atvairījis 92,0% pretinieku metienu, turklāt sešos mačos palicis "sausā". Korpisalo sešās sezonās ir tikai trīs "sausie" mači.

"NBC Sports" apskatā starp Top 10 spēlētājiem, kuri varētu tikt aizmainīti uz citu komandu, ierindoti vēl divi "Blue Jackets" hokejisti - Kolumbusas vienības kapteinis amerikānis Niks Foliņo un kanādietis Davids Savārds.

No malas šķiet, ka Merzļikinam ar Foliņo ir lieliska sapratne, jo pēc uzvarētas spēles par tradīciju kļuvusi vārtsarga ieskriešanās un palēkšanās, komandas kapteinim latvieti gaisā noķerot.

Elvis Merzļikins un Niks Folino
Elvis Merzļikins un Niks Folino Foto: Reuters/ScanPix

Foliņo kopš 2012. gada pārstāv "Blue Jackets", un sesto sezonu viņš ir kapteinis. Pēc šīs sezonas noslēgsies sešu gadu un 33 miljonu ASV dolāru līgums, uzbrucējam kļūstot par neierobežotu brīvo aģentu.

Šosezon 36 mačos 33 gadus vecais Foliņo atzīmējies ar 13 rezultativitātes punktiem (6 vārti + 7 piespēles).

"Foliņo nav vairs tas spēlētājs, kāds viņš bija agrāk. Tomēr viņš joprojām var būt efektīvs pirmo trīs maiņu uzbrucējs kādai no čempiona titula pretendentēm, palīdzot ar veterāna klātbūtni ģērbtuvē," raksta "NBC Sports".

30 gadus vecais aizsargs Savārds šosezon 35 mačos vārtus nav guvis, bet ir veicis piecas rezultatīvas piespēles. Viņam ar rādītāju -15 ir sliktākais lietderības koeficients šosezon "Blue Jackets" komandā.

Savārds pārstāv "Blue Jackets" visu savu NHL spēlētāja karjeru, kas ilgst 10. sezonu. Viņam pēc šīs sezonas noslēgsies piecu gadu un 21,25 miljonu ASV dolāru līgums, hokejistam kļūstot par neierobežotu brīvo aģentu.

"Savārds nav guvis vārtus jau divas sezonas, bet viņš ir zināms kā sīksts aizsargs, kurš ir metienu bloķēšanas mašīna un var spēlēt ļoti daudz minūšu," raksta "NBC Sports".

"Blue Jackets" galvenais treneris Džons Tortorella ir prasīgs pret visiem spēlētājiem, neatkarīgi no tā, hokejists ir vai nav NHL zvaigzne. Šosezon komandu atstāja iepriekšējās sezonas rezultatīvākais spēlētājs kanādietis Pjērs Liks Dibuā, kurš tikai aizmainīts uz Vinipegas "Jets" pret Somijas uzbrucēju Patriku Laini.

Tortorella uz rezervistu soliņa sezonas sākumā atļāvās apsēdināt Dibuā, bet sezonas turpinājumā šādu likteni piedzīvoja arī komandas jaunieguvums Laine, kurš 26 mačos atzīmējies ar 14 rezultativitātes punktiem (7+7), kas potenciālajam uzbrukuma līderim ir nepietiekams sniegums. Laine pēc šīs sezonas kļūs par ierobežotu brīvo aģentu.

"Blue Jackets" sagaida lieli lēmumi, tuvojoties maiņas darījumu beigām - šāds virsraksts rotā NHL apskatnieka Džefa Svobodas apskatu Kolumbusas kluba mājaslapā. Raksta titulbildē redzams kluba ģenerālmenedžeris soms Jarmo Kekalainens, kurš lielā mērā būs galvenais lēmumu pieņēmējs.

"Ģenerālmenedžerim Jarmo Kekalainenam ir jāpieņem svarīgi lēmumi attiecībā gan uz tagadni, gan uz komandas nākotni," raksta NHL apskatnieks Svoboda.

Elvis Merzļikins un Jonass Korpisalo
Elvis Merzļikins un Jonass Korpisalo Foto: Reuters/ScanPix

Merzļikins vai Korpisalo?

NHL hokeja apskatnieks Pjērs Lebrans no "The Athletic" un TSN raksta, ka abi "Blue Jackets" vārtsargi Merzļikins un Korpisalo pieejami maiņas darījumiem jau ilgāku laiku.

"Viens vai otrs ir pieejams jau kopš starpsezonas - "Blue Jackets" nevarēs abus nr. 1 vārtsargus paturēt mūžīgi.

Abiem ir līgums arī uz nākamo sezonu. Tas [aizmainīt vienu no vārtsargiem] var kļūt par darījumu, ko varbūt nevar gaidīt līdz vasarai," norāda Lebrans.

"The Athletic" apskatnieks uzskata, ka divām komandām šobrīd pastiprināti jāmeklē papildinājums vārtsargu līnijā - Kolorādo "Avalanche" un Zemgus Girgensona pārstāvētajai Bufalo "Sabres".

"Avalanche" ir viena no spēcīgākajām NHL komandām un daudzu ekspertu vērtējumā pirms sezonas tika vērtēta kā galvenā favorīte cīņā par Stenlija kausu. Kolorādo vienības pirmais vārtsargs šosezon ir vācietis Filips Grubauers, kurš nospēlējis lauvas tiesu no mačiem, jo čehs Pavels Francouzs ir traumēts.

Grubauers pēc šīs sezonas kļūs par neierobežotu brīvo aģentu, noslēdzoties trīs gadu un 10 miljonu ASV dolāru līgumam, savukārt Francouzam ir spēkā kontrakts uz šo un nākamo sezonu summā par četriem miljoniem dolāru.

"Ņemot vērtā Francouza traumu un Grubauera iespēju kļūt par neierobežotu brīvo aģentu, līgums ar vārtsargu uz nākamo sezonu garantētu drošību. Tāpēc piesaistīt Merzļikinu vai Korpisalo būtu izdevīgi gan īstermiņā, gan ilgtermiņā," uzskata Lebrans.

29 gadus vecais Grubauers šosezon 28 mačos palīdzējis komandai izcīnīt 20 uzvaras, vidēji mačā ielaižot tikai 1,73 ripas un atvairot 93,0% metienu. Vācijas hokejists aizvadījis piecus "sausos" mačus, kas ir labākais rādītājs līgā.

Savukārt "Sabres" komandai vienkārši nepieciešams labāks vārtsargs, un Merzļikins vai Korpisalo noteikti pastiprinātu Bufalo sastāvu.

NHL apskatnieks gan norāda, ka "Sabres" var sagaidīt vasaru, lai veiktu izmaiņas vārtsargu līnijā. Kā zināms, Bufalo vienībai ir gara zaudējumu sērija un kopvērtējumā tā šobrīd ir vājākā komanda NHL. 

Lebrans atzīmē, ka viņa kolēģis Ārons Porclains nesen atgādinājis, ka noteikumi paredz, ka NHL jaunpienācēja Sietlas "Kraken" starpsezonā nevarēs iegūt Merzļikinu līgas paplašināšanas draftā. Līdz ar to "Blue Jackets" var no drafta pasargāt Korpisalo, neriskējot pazaudēt Merzļikinu.

"Tomēr līdz tam [NHL paplašināšanās draftam] Korpisalo var aizmainīt. Ja tas būtu atkarīgs no manis, es paturētu Merzļikinu, kurš, pēc manām sajūtām, vēl nav sasniedzis griestus. Korpisalo ir labs vārtsargs, bet nekas vairāk," uzskata Lebrans.

Merzļikins uz "Oilers" vai "Bruins"?

NHL apskatnieks Eliots Frīdmens no "Sportsnet" jau marta sākumā vēstīja, ka Edmontonas "Oilers" komanda varētu izskatīt opciju piesaistīt Merzļikinu. 

"Tas varētu nenotikt līdz pat starpsezonai, bet Elvis Merzļikins ir tāda tipa vārtsargs, kāds ilgtermiņā būtu loģisks Edmontonai," rakstīja Frīdmens.

"Oilers" komandā spēlē NHL šīs sezonas divi rezultatīvākie spēlētāji - kanādietis Konors Makdeivids un vācietis Leons Draizaitls, kuri katrs šī raksta tapšanas brīdi bija guvuši attiecīgi 62 (21+41) un 53 (19+34) punktus.

Šosezon par Edmontonas vienības vārtu drošību atbild Miko Koskinens (32 gadi) un Maiks Simts (39 gadi). Somijas hokejistam ir spēkā līgums arī uz nākamo sezonu par 4,5 miljoniem dolāru, bet Smits pēc šīs sezonas kļūs par brīvo aģentu.

Koskinens šosezon piedalījies 19 mačos, izcīnījis deviņas uzvaras, vidēji ielaidis 3,11 vārtus un atvairījis 90,3% metienu. Statistikas rādītājus kluba vadība droši vien no pirmā vārtsarga gaida labākus.

NHL veterāns Smits spēlējis labāk nekā Koskinens - 17 mačos 11 uzvaras, vidēji zaudētas 2,44 ripas un atvairīti 91,8% metienu.

Savukārt "The Hockey Writers" apskatā izskanējusi tēze, ka Merzļikins varētu būt labs papildinājums spēcīgajai Bostonas "Bruins" komandai, kuras ilggadējais vārtsargs soms Tūka Rasks pēc šīs sezonas kļūs par neierobežotu brīvo aģentu.

34 gadus vecais Rasks šosezon saņem septiņus miljonus ASV dolāru lielu algu, kas ir par četriem miljoniem lielāks atalgojums, nekā šosezon saņem Merzļikins, kuram samaksa par darbu nākamajā sezonā pieaugs līdz pieciem miljoniem.

Rasks šosezon līdzvērtīgi dalījis spēles laiku ar 35 gadus veco slovāku vārtsargu Jaroslavu Halāku, kurš pēc sezonas arī kļūs par neierobežotu brīvo aģentu, noslēdzoties divu gadu un 5,5 miljonu līgumam.

Halāka rādītāji ir nedaudz labāki nekā Raskam, katram izejot laukumā 15 mačos - vidēji ielaistās ripas 2,17 pret 2,40, atvairīto metienu rādītājs 91,9% pret 90,7%, "sausie" mači 2 pret 0.

Rasks palīdzēja "Bruins" izcīnīt Stenlija kausu 2011. gadā un 2014. gadā viņu atzina par NHL sezonas labāko vārtsargu, tomēr Bostonas klubs, iespējams, vairs nerēķinās ar Vezina balvas laureātu. 

Tiesa, nesen teicami NHL debitējis 23 gadus vecais Čehijas vārtsargs Dans Vladars, kurš "Bruins" rindās divās spēlēs palīdzējis komandai tikt pie uzvarām, vidēji mačā ielaižot tikai 1,50 ripas un atvairot 95,2% metienu.

Līdz ar to laiks rādīs, vai Merzļikins paliks "Blue Jackets" komandā. Katrā ziņā Kolumbusas vienībai vārtsargu pietiek, jo kluba sistēmā savu iespēju cer iegūt arī latvietis Matīss Kivlenieks un krievs Daniils Tarasovs.

Vēsture rāda, ka "Blue Jackets" komandai neizdodas noturēt sastāvā spilgtus spēlētājus - agrāk vai vēlāk Kolumbusu atstāja Artemijs Panarins, Sergejs Bobrovskis, Riks Nešs, Jakūbs Vorāčeks un citi. Protams, Merzļikinu ielikt šo spēlētāju kategorijā karjeras otrajā NHL sezonā, iespējams, būtu pāragri.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu