Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Juceklis turnīra tabulā jeb virslīgas dubultgrāmatvedība (442)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Raimonds Krollis un Ibrahima Sovs
Raimonds Krollis un Ibrahima Sovs Foto: Jānis Līgats (Valmiera FC/Facebook)

Lai labāk saprastu situāciju Latvijas "Optibet" futbola virslīgas turnīra tabulā, ir jānodarbojas ar dubultgrāmatvedību - proti, jāskatās ne tikai komandu gūtie punkti, bet arī aizvadīto spēļu skaits. Nerēķināsim tā sauktos virtuālos vai vēl neiegūtos punktus (kā var rēķināt to, kā nav?!), taču atšķirīgais spēļu skaits, it īpaši starp pirmā trijnieka komandām, rudenī var būtiski ietekmēt medaļu sadali un spēkošanos par titulu - vienam otram var nākties saraut kā rudens talkā, lai raža (medaļas vai tituls) nepaliek uz lauka.

Jucekli turnīra tabulā un spēļu kalendārā radīja gan FK "Ventspils" un "Noah Jūrmala" izstāšanās no turnīra, gan mūsu labāko klubu sekmīgais sniegums Eiropas kausu izcīņā. Otrais iemesls ir tikai apsveicams, un tas var radīt vēl jaunus pavērsienus - proti, "Riga FC" ir reāli iekļūt UEFA Konferences līgas grupu turnīrā (to arī novēlam!) un tad spēļu kalendārā droši vien atkal būs nepieciešamas korekcijas.

Tagad, piemēram, līderis ir "Valmiera FK", par vienu punktu atpaliek RFS, taču tam ir par trim aizvadītām spēlēm mazāk, bet čempionam "Riga FC" ir par diviem punktiem un par divām aizvadītām spēlēm mazāk nekā valmieriešiem. Valmieras komanda Eiropas kausos vairs nespēlē, un tai tagad jācenšas sakrāt pēc iespējas vairāk punktu, lai tad sekotāji dzenas pakaļ, lai viņi uztraucas un uzvar pārceltajās spēlēs, lai nodarbojas ar rēķināšanu. To Valmieras komanda arī dara - tikai viens zaudējums pēdējās 7 spēlēs valmieriešiem ļauj palikt starp trim pretendentiem uz titulu. Pēdējā spēlē Rīgā ar 4:0 tika pārspēta FK "Metta" komanda.

Trīs vārtus guva un uz čempionāta labākā vārtu guvēja titulu pieteicās 20 gadus vecais senegālietis Ibrahima Sovs - viņa rēķinā tagad ir 10 vārtu, un viņš panāca bijušo "Riga FC" uzbrucēju melnkalnieti Stefanu Miloševiču (turpmāk spēlēs Izraēlas komandā "Ironi Kiryat Shmona"). Iespējams, ka tieši Sovs kļūs par valmieriešu nākamo veiksmīgo darījumu futbola tirgū.

Četras rezultatīvas piespēles mačā ar savu bijušo komandu veica Raimonds Krollis - mūsu pašu 19 gadus vecajam uzbrucējam šosezon virslīgā ir 8 vārti un 7 rezultatīvas piespēles. Pirmajā sezonā sev jaunā komandā - vairāk nekā atzīstams sniegums. Arī nākamais valmieriešu veiksmīgais darījums futbola tirgū? Cerams.

Mačā ar metiešiem Valmieras komandas rindās pirmo reizi šosezon spēlēja 20 gadus vecais uzbrucējs Ingars Pūliņš, tikai otro reizi šosezon devās laukumā 20 gadus vecais pussargs Vladimirs Stepanovs. Treneris Tamazs Pertija varēja atļauties ļaut jaunajiem spēlēt attiecīgi 19 un 15 minūtes, jo 4:0 bija jau pēc pirmā puslaika. Arī tas ir ieguvums. Valmieras komanda ir papildinājusi sastāvu ar 23 gadus veco vārtsargu Vjačeslavu Kudrjavcevu, kuru nedaudz atceramies no spēlēm FK "Ventspils" rindās 2019. gada sezonā (pēc tam bija Polijas 1. līgas klubos no Olštinas un Lodzas), 20 gadus veco ukraiņu centra aizsargu Romānu Jakubu (Doņeckas "Šahtar" audzēknis, 3 spēles Ukrainas U19 izlasē) un ar 20 gadus veco japāņu pussargu Rjugu Nakamuru (spēlēja J-2 līgā, viena spēle Japānas U18 izlasē). Acīmredzot pamazām jau tiek veidots sastāvs un tā rezerves nākamajai sezonai - rēķinoties arī ar iespējamajām aktivitātēm futbola tirgū.

Trīs svarīgas spēles cīņā par ceturto vietu, kas var dot vietu Eiropas kausu izcīņā nākamajā sezonā, aizvadīja FK "Liepāja", un tieši liepājnieki ir tie, kuri sagādāja Valmieras komandai vienīgo zaudējumu pēdējās 7 spēlēs - 2:1. Pirms šīs spēles valmieriešiem bija 6 uzvaras pēc kārtas. Liepājas komanda nezaudēja 10. spēli pēc kārtas, bet jau nākamajā mačā - 1:2 savā laukumā ar Jūrmalas "Spartaku". Abas komandas šosezon savstarpējās spēlēs turpina uzvarēt viesos. Likās, ka pēc šīs uzvaras spartakieši "ar zobiem" ieķersies iespējā spēkoties par 4. vietu, bet…

Zviedrijas virslīgas komandai no Erebrū tika izīrēts viens no komandas līderiem Fraidejs. Vai tas nozīmē padošanos? Visas sezonas laikā tā arī nav izdevies saprast, kādi ir "Spartaka" sportiskie mērķi un vai tādi vispār ir. Ja pareizi sarēķināju, tad šosezon ir nomainījušies (prom devušies un klāt nākuši) jau 11 (!) spēlētāji - kā lai ar šādu vai kaut vai tamlīdzīgu sastāva jaukšanu ir iespējams cīnīties par augstu vietu, kā var veidot komandas spēli un kaut kādus stabilus taktiskos zīmējumus? Laikam jau tomēr nav iespējams. Mačā Liepājā divus vārtus spartakiešu labā guva 18 gadus vecais kamerūnietis Leonels Vamba, kura rēķinā tagad ir 7 vārti. Vai viņš paliks līdz čempionāta beigām? Redzot, cik biežas un masveidīgas ir pārmaiņas spartakiešu rindās sezonas laikā, ne par ko nevar būt drošs…

Trešajā spēlē liepājnieki nospēlēja 1:1 viesos ar BFC "Daugavpils". Liepājnieki tagad apsteidz Daugavpils komandu par 7 punktiem, viņiem gan ir arī par vienu aizvadītu spēli vairāk, taču ceturtajā vietā Liepājas komanda tik un tā ir diezgan stabili. Starp citu, abas šīs komandas tagad tiksies savā starpā Latvijas kausa izcīņas ¼ finālā, un tas ir otrs ceļš uz Eiropas kausiem… "Spartaks" atpaliek no Daugavpils komandas par vienu punktu, spartakiešiem ir arī par divām aizvadītām spēlēm vairāk, un nākamās spēles parādīs, kādi ir un vai vēl ir spartakiešu mērķi šosezon.

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
Komentāri (442)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu