Čakša: Turpinām gaidīt Ukrainas lēmumu par dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs

CopyDraugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša Foto: Zane Bitere/LETA

Joprojām nav skaidrs, vai Latvijas sportisti piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs, ja tajās startēs arī Krievijas un Baltkrievijas sportisti, tomēr visa pasaule joprojām gaida Ukrainas lēmumu šajā jautājumā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Vaicāta, kad būs skaidrība par Latvijas sportistu dalību Olimpiādē, viņa atbildēja, ka tas ir "ļoti garš un komplicēts stāsts". Lai gan lēmumu varot pieņemt tikai dienu pirms pašām spēlēm, šinī gadījumā tas nebūšot politisks lēmums.

"Manā skatījumā, sportistiem, kas ir visu dzīvi gājuši uz Olimpiādi, ir jāpiedalās Olimpiādē," sacīja Čakša, piebilstot, ka viņa un citi Latvijas politiķi ir darījuši daudz, lai panāktu, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) tomēr neļauj gaidāmajās olimpiskajās spēlēs piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, pat ja tie startēs neitrālā statusā.

Čakša uzsvēra, ka, viņasprāt, Latvijas sportistiem ir jāpiedalās Parīzes olimpiskajās spēlēs, jo nevajadzētu pieļaut, ka tie cieš no šīs situācijas. Vienlaikus Latvijai būtu jāpauž politisks viedoklis par to, uzskata ministre.

Politiķe piebilda, ka "Olimpiāde vienmēr ir bijusi par taisnīgu spēli un godīgu situāciju, kas šobrīd neieskicējas tādā lielā bildē".

Vaicāta, vai Latvijai vēl ir rezervē kādi manevri vai paņēmieni, lai panāktu, ka SOK neļauj Olimpiādē piedalīties agresorvalstu sportistiem, Čakša atbildēja, ka šobrīd faktiski visi pieejamie instrumenti jau ir izmantoti.

SOK nolēmusi Ukrainā karojošās agresorvalsts Krievijas un to atbalstošās Baltkrievijas sportistiem ļaut piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs neitrālā statusā, tomēr Latvija vēlas panākt, lai šo valstu sportistiem dalība Olimpiādē tiek liegta pavisam. Vairāki Latvijas sportisti paziņojuši, ka nestartēs Olimpiādē kopā ar agresorvalstu sportistiem.

Latvija pagaidām nav izlēmusi, kā rīkoties, ja SOK savu lēmumu nemainīs, taču pirms gala lēmuma pieņemšanas tiek gaidīta Ukrainas nostāja šajā jautājumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu