Foto LFF: Nacionālā stadiona atrašanās vieta Lucavsalā nav mūsu kaprīze (10)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Nacionālā stadiona projekts Lucavsalā
Nacionālā stadiona projekts Lucavsalā Foto: Latvijas Futbola federācija

Mūsdienīga multifunkcionāla nacionāla stadiona trūkums Latvijā ilgstoši bijis sasāpējis un risināms jautājums. Latvija ir vienīgā valsts Eiropā bez sava augstākajām UEFA prasībām atbilstoša futbola stadiona. Lai gan šobrīd Latvija ir tuvāk stadiona projekta īstenošanai kā jebkad, šauru interešu grupu centieni apturēt nacionālā stadiona projekta virzību draud ar projekta īstenošanas ievilkšanos par vēl vismaz desmit gadiem, informē Latvijas Futbola federācija (LFF).

LFF norāda, ka šāda liela mēroga projekta īstenošana vienmēr raisa diskusijas un ir dažādu, bieži vien diametrāli pretēju interešu objekts, kur saduras sporta un kultūras, dažādu grupu ekonomiskās un biznesa intereses, kā arī šauri personiskas intereses. LFF apsveic sabiedrības aktīvu iesaisti kvalitatīvā diskusijā, bet noraida nepamatotus un populistiskus argumentus, kas tiek piesaukti bez kompetentu ekspertu iesaistes un izvērtējuma.

LFF uzsver, ka tās interese šī projekta īstenošanā ir tikai viena – izkustināt šo projektu no nulles punkta un sākt šī projekta īstenošanu, beidzot nodrošinot, ka Latvijā ir Eiropas un UEFA standartiem atbilstošs multifunkcionāls objekts, kurā var norisināties gan augstākā līmeņa futbola spēles, gan pasaules līmeņa koncerti un dažādi kultūras pasākumi, tostarp Dziesmu un deju svētku koncerti.

LFF ieskatā šodien ir īstais brīdis atmest personīgās ambīcijas un šaurās biznesa intereses, un beidzot sākt šī projekta īstenošanu, pretējā gadījumā riskējam arī nākamos 10 gadus būt Eiropas vienīgā valsts bez multifunkcionāla stadiona. Šobrīd ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi – lieliska vieta stadionam ar pamatotu un argumentētu pilsētplānošanas ekspertu izvērtējumu, pašvaldības politiskais atbalsts, starptautisko futbola organizāciju FIFA un UEFA atbalsts, liela mēroga pasākumu organizatoru, tostarp Dziesmu un deju svētku organizatoru pozitīvs novērtējums, līdz ar ko esam tuvu nacionālā stadiona projekta īstenošanai.

"Šis stadions ir kritiski nepieciešams ne tikai Latvijas futbolam – tas ir nepieciešams Rīgai, Latvijai un visiem tās iedzīvotājiem – gan kā sporta, gan kultūras pasākumu norises vieta, kas Rīgu iezīmēs vienā līmenī ar Helsinkiem uz reģiona pasākumu norises vietu kartes. Šī ir mūsu visu iespēja beidzot sākt šī ilgi gaidītā projekta īstenošanu, apsteidzot mūsu Baltijas kaimiņus ar multifunkcionālu objektu, kur notiek augsta līmeņa futbols un ko ievēro arī lielāko kultūras un izklaides pasākumu organizētāji," norāda Latvijas Futbola federācijas prezidents Vadims Ļašenko. LFF atgādina, ka Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē nacionālā futbola stadiona projekts iekļauts sporta politikas plānā un atzīts par valstiski nozīmīgu projektu.

Lucavsalas kā labākās nacionālā multifunkcionālā stadiona atrašanās vietas izvēle nav LFF kaprīze vai kāda personīga ambīcija – tā ir balstīta kompetentu ekspertu vērtējumā un rekomendācijās. Izvērtējumu, vairākās kārtās vērtējot desmit potenciālās stadiona atrašanās vietas, ir veicis SIA "Grupa93" tā direktora Neila Balgaļa vadībā, kurš pats ir pilsētplānošanas eksperts ar darba pieredzi liela mēroga attīstības projektu realizācijā Rīgā, Latvijā un 10 Eiropas valstīs.

Turklāt Lucavsalu kā plaša mēroga pasākumiem atbilstošu vietu ir novērtējuši un pieņēmuši gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi, par ko liecina gan pagājušā gada festivāla Positivus apmeklējums, gan 2019. gada augustā Lucavsalā notikušais grupas Rammstein koncerts, kas pulcēja 45 000 skatītāju, gan daudzi citi kultūras un izklaides pasākumi.

2022. gada 22. septembrī Rīgā viesojās Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidents Aleksanders Čeferins, kura klātbūtnē LFF ar Rīgas domes tā brīža mēru Mārtiņu Staķi parakstīja nodomu protokolu par nacionāla mēroga futbola stadiona būvniecību galvaspilsētā. Vilcināšanās un neizlēmība var novest pie nacionālā stadiona projekta īstenošanas atlikšanas uz vismaz desmit gadiem, kad šāda stadiona izmaksas būs augušas.

"Viesojoties Latvijā, redzu uzlabojumus futbola infrastruktūrā, tomēr Latvijai ir nepieciešams savs nacionālais futbola stadions. Es tā nedomāju, es to zinu. Jūtu, ka starp lēmumu pieņēmējiem ir sapratne un pozitīva enerģija. Es to neuzskatu par politisku jautājumu, jo katram lielam politiskam spēkam būtu jāatbalsta šādas sporta infrastruktūras radīšana. Mēs esam gatavi iesaistīties šī projekta realizēšanā ar 30 līdz 40% finansējuma, tomēr visi izrietošie lēmumi un detaļas ir LFF, pašvaldības un citu potenciālo partneru pusē," toreiz norādīja A. Čeferins.

Nacionālā stadiona ieguvumi:

  • UEFA standartiem (4. kategorija) atbilstošs stadions, kur savas spēles aizvadītu Latvijas futbola izlases un mūsu klubi eirokausos un citos lielas nozīmes lokālos mačos;
  • apjumtas skatītāju sēdvietas un laba laukuma pārredzamība;
  • deju svētku un koncertu norises vieta;
  • daudzveidīga jaunuzceltā stadiona būves un apkārtējās teritorijas izmantošana radīs pozitīvu ietekmi no cilvēku/apmeklētāju perspektīvas, nodrošinot pilnvērtīgu izmantošanu visos gadalaikos;
  • atstās pozitīvu ietekmi uz biznesa modeli, būtiski palielinot ieņēmumus; sekmēs videi draudzīgu aktivitāšu kopumu (ilgtspējīga transporta infrastruktūra, u.c.);
  • futbols ir viens no spēcīgiem rīkiem, ar kuru palīdzību var pacelt valsts tēlu un nacionālo prestižu, nākotnē radot arvien lielāku pienesumu gan valsts ekonomikai, gan valstij kopumā (piemērs – tūrisma attīstība pateicoties lielmēroga futbola pasākumiem).

Esošā situācija ar futbola stadioniem Latvijā

Kādu laiku Latvijas izlases mājvieta bija 2000. gadā izbūvētais "Skonto" stadions, taču pēdējos desmit gados tas netika modernizēts atbilstoši starptautiskajām prasībām, un jau vairāk nekā piecus gadus UEFA sacensības tur iespējams aizvadīt tikai izņēmuma kārtā. UEFA ilgstoši bijusi pretimnākoša un līdz šim vēl nav likusi Latvijas izlasei mājas spēles aizvadīt ārpus Latvijas prom no saviem faniem un līdzjutējiem, bet pats fakts, ka Latvijai ilgtermiņā šādi reputācijas draudi pastāv, nav glaimojošs.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu