Latvijas basketbolisti Klaipēdā piekāpjas Gruzijas izlasei

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Zaudējumu pārbaudes turnīrā Klaipēdā (Lietuva) piektdien piedzīvoja Latvijas nacionālā basketbola komanda, kas pusfināla mačā ar rezultātu 69:73 (17:15, 22:18, 13:22, 17:18) saspringtā galotnē piekāpās Gruzijas valstsvienībai. Abas izlases gatavojas Eiropas čempionātam (EČ), un spēli neaizvadīja labākajos sastāvos.

Latvijas komandā rezultatīvākais spēlētājs ar gūtiem 23 punktiem bija Dairis Bertāns, 11 punktus iemeta pieredzējušais Kristaps Janičenoks, 8 punktus pievienoja Mārtiņš Meiers, bet pa 5 punktiem Andreja Gražuļa un Rolanda Šmita kontā.

Tikmēr Gruzijas sastāvā 20 punkti un 13 atlējušās bumbas Giorgijam Šermadini.

Ainara Bagatska trenētā komanda pēc pirmā puslaika bija vadībā ar 39:33, tomēr pēc tam sekoja neveiksmīga trešā ceturtdaļa, kurā gruzīni pārņēma iniciatīvu, pēc tam sīvā cīņā nosargājot pārsvaru.

Spēle bija ļoti līdzīga, pirmajā puslaikā nedaudz labākiem esot latviešiem. Otrās ceturtdaļas vidū Latvija bija vadībā ar 33:21, bet pēc puslaika saglabāja sešu punktu pārsvaru. Tomēr pēc atpūtas gruzīni spēja veikt deviņu punktu izrāvienu, no 35:41 panākot 44:41 savā labā. Latvija pēc tam gan vēl spēja panākt izlīdzinājumu 44:44, taču turpinājumā Gruzija ilgu laiku bija pāris punktu vadībā.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā Dairis Bertāns ar diviem precīziem tālmetieniem panāca Latvijai viena punkta pārsvaru 59:58, tomēr pēc tam vadību atguva pretinieki, to saspringtā galotnē nosargājot. Pirms pēdējās minūtes Latvija zaudēja ar 66:68, savukārt sešas sekundes pirms pamatlaika beigām, kad latviešiem bija trīs punktu deficīts (68:71), Dairis Bertāns ieguva iespēju izpildīt trīs soda metienus. Tomēr pirmais lidoja secen grozam, nākamie divi bija precīzi, bet beigās, cenšoties izglābties, tika pārkāpti noteikumi, taču Šengelija no soda metienu līnijas bija precīzs, nodrošinot savai komandai uzvaru.

«Katrā spēles statistikas ailē izpaudās tas, ka visi kopā esam bijuši tikai dažus treniņus. Nav nekādu šaubu par spēlētāju labo fizisko formu, bet vajadzīgs laiks, lai atrastu spēles ritmu un saspēlētos. Tāpēc bija pārāk daudz nesaprašanās brīžu, tāpēc bija slikta metienu precizitāte, arī nepareizi lēmumi.

Spēles intrigu varējām atrisināt jau pirmajā puslaikā – ja brīdī, kad jau bijām panākuši lielu pārsvaru, neuzdāvinātu pretiniekiem punktus ar paviršībām aizsardzībā un paši neizjauktu vairākus uzbrukumus ar nepārdomātiem lēmumiem. Gruzijas komandas pieredzējušie pamatpiecnieka vīri aukstasinīgi to izmantoja. Trešajā ceturtdaļā pie mūsu groza zaudējām 9 atlēkušās bumbas – tam nav attaisnojuma.

Uzbrukumā jāatrod līdzsvars starp tālmetieniem un aktīvu darbību pretinieku soda laukumā. Jā, daudzi trīspunktnieki bija pamatoti un, uzlabojoties basketbolistu spēles kondīcijai, tie būs precīzāki. Tomēr kaut kas jāgūst arī no groza apakšas. Spēles beigās, tiklīdz Dairis (Bertāns) sāka saasināt spēli ar gārāmgājieniem, tas uzreiz deva rezultātu.

Mūsu darbībās joprojām ir par daudz emociju. Jānomierinās un jācenšas darīt to, ko protam. Žēl, ka neizdosies vēlreiz uzspēlēt ar Lietuvas komandu, taču zaudējumi labi izgaismo lietas, pie kurām jāstrādā. Mēnesi pirms Eiropas čempionāta tas ir ļoti svarīgi,» Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā citēts Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Pēc piedzīvotā zaudējuma Latvijas izlase sestdien pārbaudes turnīra spēlē par trešo vietu tiksies ar Poliju, kas ļoti sīvā un mazrezultatīvā cīņā ar 58:59 (10:18, 16:16, 15:11, 17:14) zaudēja mājiniecei Lietuvai. Uzvarētājiem 14 punktus guva Jons Valančūns, bet zaudētājiem ar tikpat punktiem izcēlās Damjans Kuligs.

Gruzijas izlasei šajā pārbaudes turnīrā vēl nevar palīdzēt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) basketbolista Zaza Pačulija, kurš šogad ar Goldensteitas «Warriors» komandu kļuva par līgas čempionu. Tāpat Gruzijas izlasē nav Grieķijas klubā Saloniku «Aris» sezonu aizvadījušais Viktors Sanikidze, kurš guvis traumu, tāpēc nepiedalīsies arī Eiropas čempionātā.

Gruzijas izlase līdz šim bija aizvadījusi divas pārbaudes spēles, vispirms ar 97:86 uzvarot Krievijas studentu izlasi, bet tad ar 77:87 zaudējot Austrijas valstsvienībai.

Pārbaudes spēļu grafiks

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā 20:00 Tamperē ar Somijas izlasi (LTV7 tiešraide) 85:81
  • 4. augustā 16:45 Klaipēdā ar Gruzijas izlasi (LTV7 tiešraide) 69:73
  • 5. augustā Klaipēdā turnīra finālspēle (LTV7 tiešraide)
  • 11. augustā 19:30 Arēnā ar Polijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 19. augustā 19:30 Arēnā ar Lietuvas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 20. augustā 19:30 Arēnā ar Rumānijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 24. augustā 19:30 Arēnā ar Čehijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 25. augustā slēgtā treniņspēle ar Čehijas izlasi

Veiksmīgo pārbaudes spēļu cikla sākumu aizēnoja Jāņa Bērziņa trauma, kuram būs nepieciešama operācija, tāpēc izlasei viņš Eiropas čempionāta finālturnīrā palīdzēt nevarēs. Tāpat pagājušajā nedēļā savainojuma dēļ vasara izlasē noslēdzās Klāvam Čavaram.

Mačos ar Somijas izlasi valstsvienības rindās debitēja Iļja Gromovs un Artūrs Ausējs, kuri arī devušies uz Klaipēdu.

Eiropas čempionāta finālturnīrs risināsies no 31. augusta līdz 17. septembrim. Latvija grupu turnīrā Stambulā spēkiem mērosies ar Lielbritāniju, Beļģiju, Krieviju, pērnā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni Serbiju un mājinieci Turciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu