Basketbola izlase ar diviem debitantiem Somijā sāks pārbaudes spēļu ciklu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: basket.lv / Romans Kokšarovs, f64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība piektdien un sestdien Tamperē aizvadīs pārbaudes spēles pret Somiju, turpinot gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram. 11 spēlētāju sastāvā šīm spēlēm iekļauti divi debitanti - Artūrs Ausējs un Iļja Gromovs, kuri līdz šim pieaugušo izlases kreklā vēl nav spēlējuši. Somija sporta aprindās vairāk pazīstama kā hokeja zeme, taču izlasē ir kandidāti ar Eirolīgas un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pieredzi.

Latvijas vīriešu valstsvienība pabeigusi pirmo treniņu ciklu deviņu dienu garumā, pamatā strādājot pie fiziskās sagatavotības Rīgā un Ventspilī.

Piektdien notiks neoficiāla treniņspēle, bet sestdien plkst.20 Tamperē komandas tiksies skatītāju un televīzijas kameru priekšā (spēli translēs Latvijas Televīzijas 7. kanāls).

Debija valstsvienības rindās gaidāma 26 gadus vecajam Ausējam un 22 gadus vecajam Gromovam, kuri pagājušajā sezonā attiecīgi pārstāvēja «Liepāja»/«Triobet» komandu un Latvijas čempionvienību «VEF Rīga».

Savukārt cits debitants, 21 gadu vecais Klāvs Čavars, kurš jūlija sākumā vienojās par karjeras turpināšanu «VEF Rīga» komandā, sadursmē izlases treniņā savainojis seju un valstsvienības darbā piedalīties vairs nevarēs.

Somijā pieredzējušākais Latvijas izlases spēlētājs būs 34 gadus vecais Kristaps Janičenoks, kurš valstsvienības kreklā līdz šim aizvadījis 131 spēli. Viņš gatavojas savam sestajam Eiropas čempionātam, kas būs pēdējais turnīrs izlases rindās spēlētāja karjerā.

No 14 basketbolistiem, kuri piedalījās pirmajos treniņos, uz Somiju nav devies komandas kapteinis Jānis Blūms, kurš otrdien sastiepa muguru. Tāpat līdz debijai pieaugušo valstsvienībā jāpagaida Kristapam Porziņģim, kurš līdz 7. augustam būs aizņemts iepriekš plānotajā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) delegācijas vizītē Dienvidāfrikā, kur paredzēta zvaigžņu spēle labdarības un basketbola popularizēšanas nolūkos.

Komandu sporta veidos Somijai daudz lielāki panākumi gūti hokejā, taču arī basketbola valstsvienība ir likusi par sevi runāt. 2011. un 2013. gada Eiropas čempionātos ieguva 9. vietu, bet pirms diviem gadiem vien 16. pozīciju. 2014.gadā Somijas valstsvienība ieguva «wild card» jeb īpašo ielūgumu dalībai Pasaules kausā.

Somijas izlases kandidātos dalībai šā gada Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļauti vairāki visai augsta līmeņa spēlētāji. Viens no komandas potenciālajiem līderiem ir Peteri Koponens, kurš pagājušajā sezonā spēlēja titulētajā Spānijas klubā «Barcelona», kuru pārstāv arī talantīgais Latvijas basketbolists Rodions Kurucs.

Uz vietu komandas sastāvā pretendē arī 20 gadus vecais Lauri Markkanens. 213 centimetrus garo basketbolistu šā gada NBA draftā ar augsto 7.numuru izvēlējās Minesotas «Timberwolves» komanda, kas pēc tam talantīgo centra spēlētāju aizmainīja uz Čikāgas «Bulls» vienību. Viņš iepriekš bijis Eiropas U-18 un U-20 čempionātu rezultatīvākais spēlētājs.

Somijas kandidātos ir arī amerikāņu izcelsmes spēlētājs Ēriks Mērfijs, kurš 2013./14. gada sezonu pavadīja NBA komandā «Bulls». Tāpat izlasē par vietu cīnās Sausu Salins, kurš pagājušajā sezonā kopā ar Anžeju Pasečņiku spēlēja Spānijas klubā Grankanārijas «Herbalife».

Tiesa, tāpat kā Latvijas izlasei, gaidāmajās pārbaudes spēlēs arī Somijas valstsvienībai nepalīdzēs vairāki komandas līderi.

Pēc atgriešanās no Somijas valstsvienībai pievienosies vairāki potenciālie izlases līderi - Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Jānis Timma.

«Divos mačos Somijā viens no mērķiem ir nospēlēt disciplinēti, stabili un bez kritumiem. Paskatīsimies, kuri spēj to izdarīt. Nākamnedēļ komandai pievienosies trīs spēlētāji, bet dažiem, visticamāk, teiksim paldies. Mūs, trenerus, gaida sarežģīta izvēle,» norādīja izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.
«Ventspilī aizvadījām pilnvērtīgu treniņu nedēļu, strādājot gan pie fiziskās bāzes, gan komandas taktikas pamatiem. Spēlētāji saņēmuši lielu informācijas apjomu, kas pakāpeniski jāpārstrādā. Pašatdeves ziņā visi treniņi bija vienlīdz labi - soli pa solim ejam uz priekšu. Patīkami, ka kvalitātes ziņā neviens nekrita ārā no kopējās ainas,» piebilda treneris.

Nākamās pārbaudes spēles būs turnīrā Klaipēdā - 4. augustā pusfināla spēle ar Gruzijas izlasi, bet dienu vēlāk paredzēts mačs par 1. vai 3. vietu ar mājinieku Lietuvas vai arī Polijas izlasi.

Pēc tam paredzētas četras pārbaudes spēles «Arēnā Rīga», kur valstsvienība būs pilnā sastāvā, ieskaitot NBA komandu spēlētājus Dāvi Bertānu un Kristapu Porziņģi.

Portālā TVNET var iegādāties biļetes uz visām četrām valstsvienības pārbaudes spēlēm Rīgā - ar Polijas (11.augustā), Lietuvas (19.), Rumānijas (20.) un Čehijas (24.) izlasēm.

Pārbaudes spēļu grafiks

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi
  • 29. jūlijā 20:00 Tamperē ar Somijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 4. augustā 16:45 Klaipēdā ar Gruzijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 5. augustā Klaipēdā turnīra finālspēle (LTV7 tiešraide)
  • 11. augustā 19:30 Arēnā ar Polijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 19. augustā 19:30 Arēnā ar Lietuvas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 20. augustā 19:30 Arēnā ar Rumānijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 24. augustā 19:30 Arēnā ar Čehijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 25. augustā slēgtā treniņspēle ar Čehijas izlasi

Eiropas čempionāta finālturnīrs risināsies no 31. augusta līdz 17. septembrim. Latvija grupu turnīrā Stambulā spēkiem mērosies ar Lielbritāniju, Beļģiju, Krieviju, pērnā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni Serbiju un mājinieci Turciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu