Federers cīnīsies par savu astoto Vimbldonas čempiona titulu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Šveices tenisists piektdien Londonā savā karjerā 11.reizi iekļuva Vimbldonas čempionāta finālā un svētdien cīnīsies par astoto šī turnīra uzvarētāja titulu.

Pasaules piektā rakete Federers piektdien pusfinālā ar rezultātu 7-6 (7:4), 7-6 (7:4), 6:4 pārspēja Čehijas tenisistu Tomāšu Berdihu, kurš reitingā ieņem 15.pozīciju.

Vimbldonas čempionāta finālā Federers iekļuvis 11.reizi, kas ir jauns viena turnīra rekords. Šveicietis apsteidzis spāni Rafaelu Nadalu, kurš desmit reizes spēlējis Francijas atklātā čempionāta finālā.

Pirmajā setā Federers nespēja noturēt breika pārsvaru, astotajā geimā ļaujot Berdiham panākt izlīdzinājumu 4-4. Viss izšķīrās taibreikā, kurā šveicietis panāca 4:2, pēc tam droši uzvarot setu. Savukārt otrajā setā Federers neizmantoja divas breikbumbas, bet Berdihs vienu, atkal abiem spēlējot taibreiku, kurā šveicietis bija vēl labāks, uzvarot četrās izspēlēs pēc kārtas un panākot 5:1, kas ļāva triumfēt arī otrajā setā.

Visbeidzot trešajā setā izšķirošais bija septītais geims, kurā Federers guva punktu pretinieka servē, pēc tam droši novadot maču līdz uzvarai.

Abiem tenisistiem šī bija 25 savstarpējā spēle karjerā un Federers svinēja 19.uzvaru.

«Jūtos priviliģēts, ka atkal varēšu spēlēt «Grand Slam» turnīra finālā un izjust prieku no atmosfēras Centrālajā kortā,» pēc uzvaras sacīja Federers, kurš šosezon janvārī triumfēja arī Austrālijas atklātajā čempionātā, bet piektdien aizvadīja jau savu 42.«Grand Slam» turnīru pusfinālu karjerā.

Patlaban 35 gadus vecais šveicietis pēdējo reizi Vimbldonā triumfēja 2012.gadā, pēc tam divas reizes 2014. un 2015.gadā zaudēja finālā, bet pērn izstājās pusfinālā.

Federers var kļūt par visu laiku vecāko Vimbldonas čempionu, jo 1975.gadā amerikānis Artūrs Ešs triumfēja būdams gandrīz 32 gadus vecs. Tāpat Federers būs otrs vecākais Vimbldonas fināla dalībnieks, jo 1974.gadā austrālietis Kens Rosevels finālā spēlēja 39 gadu vecumā, taču cieta neveiksmi.

Savulaik atklātā ēras laikā septiņus titulus Vimbldonā izcīnīja amerikānis Pīts Samprass, bet vēl pirms tam, 19.gadsimta nogalē septiņas reizes turnīrā uzvarēja arī Viljamss Renšovs no Lielbritānijas.

Berdiham neizdevās atkārtot 2010.gada panākumu, kad viņš sasniedza Vimbldonas finālu, taču tajā zaudēja.

Svētdien turnīra finālā Federers spēlēs pret Horvātijas tenisistu Marinu Čiliču, kurš piektdien iepriekš pusfinālā ar 6-7 (6:8), 6-4, 7-6 (7:3), 7-5 uzvarēja amerikāni Semu Kveriju.

Turnīrā ar septīto numuru izliktais Čiličs 2014.gadā triumfēja ASV atklātajā čempionātā, kas ir viņa līdz šim nozīmīgākais panākums, savukārt Vimbldonas finālā viņš spēlēs pirmo reizi.

Federers uzvarējis sešus no septiņiem savstarpējiem mačiem pret Čiliču, tostarp arī pērn Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā, taču horvātam tajā spēlē bija trīs mačbumbas.

Jau ziņots, ka dāmu vienspēļu finālā iekļuva pieredzējusī amerikāniete Venusa Viljamsa un spāniete Garvinje Mugurusa, kuras par titulu spēkosies sestdien. Viljamsa ir pieckārtēja Vimbldonas čempione. Viņa šī turnīra finālā spēlēs devīto reizi karjerā.

Vimbldonas turnīra ceturtdaļfinālu dāmu vienspēlēs sasniedza Latvijas tenisa sensācija Aļona Ostapenko, kura otrdien cieta neveiksmi tieši pret Venusu Viljamsu. Tikmēr Anastasija Sevastova aizkļuva līdz otrajai kārtai, kamēr Latvijas vīru tenisa līderis Ernests Gulbis negaidīti sasniedza trešo kārtu, kurā zaudēja serbam Novākam Džokovičam.

Sezonas trešā «Grand Slam» turnīrā kopējais prēmiju fonds ir 31 600 000 sterliņu mārciņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu