Zubkovs noliedz iespējamo dopinga lietošanu; WADA veiks izmeklēšanu

LETA/AP/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Olimpiskais čempions bobslejā Aleksandrs Zubkovs noliedz Maskavas antidopinga laboratorijas bijušā vadītāja Grigorija Rodčenkova izteikumus, ka viņš un vēl vairāki Krievijas sportisti 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā būtu lietojuši aizliegtās vielas, tikmēr Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pēc publiskotās informācijas sāks izmeklēšanu.

Rodčenkovs laikrakstam «New York Times» atklāja, ka viņš esot izstrādājis dzērienam piejaucamu kokteili, kura sastāvā bijušas trīs aizliegtās vielas. Pagatavoto kokteili lietojuši daudzi Krievijas sportisti, tostarp 15 medaļu ieguvēji, kuru vidū ir arī olimpiskie čempioni Zubkovs, skeletonists Aleksandrs Tretjakovs un distanču slēpotājs Aleksandrs Ļegkovs.

Kā atklāj Rodčenkovs, speciālas operācijas laikā antidopinga laboratorijas darbinieki kopā ar izlūkdienestiem samainījuši urīna analīzes ar aizliegtajām vielām pret tādām, kas ņemtas dažus mēnešus pirms spēlēm. Spēļu laikā samainīti esot apmēram simt urīna paraugi.

«Rakstītā informācija ir neslavas celšana. Es vairākus gadus strādāju sportā, esmu piedalījies olimpiskajās spēlēs un zinu, ar kādu atbildību sportisti izturas pret šāda līmeņa sacensībām,» krievu medijiem teica Zubkovs, piebilstot, ka viņam regulāri ņemtas dopinga analīzes.

Zubkovs un Tretjakovs olimpiskajās spēlēs aiz muguras atstāja latviešus bobslejistu Oskaru Melbārdi un skeletonistu Martinu Dukuru.

Tāpat savu vainu noliedz Ļegkovs, kurš Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļu 50 kilometru distancē.

«Nesaprotu, kā tādai personai kā Rodčenkovs var ticēt un uzticēties,» komentēja Ļegkovs.

Sportistus aizstāv arī Krievijas amatpersonas, piemēram, Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atzīmēja, ka Rodčenkova teiktais «nav balstīts uz ticamu informāciju».

Turpretī WADA paziņojusi, ka sāks izmeklēšanu šajā lietā. Rodčenkovs WADA un Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) rakstījis un piedāvājis organizācijām sniegt informāciju šajā lietā.

Jau nedēļas sākumā bijušais Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbinieks Vitālijs Stepanovs atklāja, ka RUSADA un Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) falsificējuši vismaz četru 2014.gada Soču olimpisko spēļu čempionu analīzes. Intervijā Stepanovs izteicās, ka viņam ir aptuveni 15 stundu ilgi sarunu ieraksti ar Rodčenkovu, kurā viņš atklāj, ka FSB pārstāvji Sočos kontrolējuši katru antidopinga soli.

Pēc tam WADA pārstāvji izteicās, ka par izskanējušajiem Stepanova izteikumiem tiks veikta padziļināta izmeklēšana.

Kā zināms, sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Krievijas vieglatlēti šobrīd ir diskvalificēti no starptautiskām sacensībām un pastāv liela varbūtība, ka viņi nepiedalīsies šī gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Tieši Stepanova izteikumi Vācijas televīzijā kalpoja par iemeslu plašai izmeklēšanai, kas noveda pie Krievijas Vieglatlētikas federācijas diskvalifikācijas.

Jūnijā par to, vai Krievijas vieglatlēti drīkstēs piedalīties olimpiskajās spēlēs, lems Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu