FIFA noraida Īrijas lūgumu pārspēlēt maču ar Franciju (13)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) piektdien noraidīja Īrijas lūgumu pārspēlēt trešdien notikušo 2010.gada Pasaules kausa izcīņas Eiropas zonas kvalifikācijas turnīra "play-off" atbildes spēli starp Īrijas un Francijas valstsvienībām.

"Spēles rezultāts nevar tikt mainīts, un to nevar pārspēlēt," teikts FIFA oficiālajā paziņojumā. "Noteikumi paredz, ka tiesneša lēmums ir negrozāms."

"Šis mačs nekādā gadījumā netiks pārspēlēts. Tas radītu haosu futbolā kā sporta veidā, un federācijas nostāja šajā sakarā ir pilnībā skaidra," jau iepriekš BBC citēja neoficiālu FIFA avotu.

Jau ziņots, ka Francijas galvaspilsētā Parīzē notiekošā mača papildlaikā izšķirošos vārtus guva Francijas izlases aizsargs Viljams Galā, kuram piespēli izdarīja valstsvienības kapteinis Tjerī Anrī, tomēr Anrī šajā epizodē nospēlēja ar roku. Īrijas spēlētāju protestus mača galvenais tiesnesis zviedrs Martins Hansons neuzklausīja, un vārti tika ieskaitīti, līdz ar to divu spēļu summā Francija uzvarēja ar 2:1, kvalificējoties Pasaules kausa finālturnīram.

Ceturtdien ar oficiālu aicinājumu aizvadīt pārspēli pie Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) vērsās Īrijas Futbola asociācija.

"Absolūti nepareizais tiesneša lēmums ieskaitīt Francijas izlases vārtus degradē ne tikai futbolu, bet visu sportu kopumā, tādēļ vēršamies pie FIFA, lai tā organizētu atkārtotu spēli," teikts Īrijas Futbola asociācijas izplatītajā paziņojumā.

To atbalstīja arī valsts premjerministrs Braiens Kovens, kurš izteicās, ka ceturtdien notiekošajā Eiropas Savienības (ES) līderu sanāksmē par šo jautājumu runās ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī.

"Mūsu sporta ministrs pat uzrakstīs FIFA vēstuli, vēloties panākt mača pārspēlēšanu," uzsvēra Kovens.

Pēc sarunas Sarkozī esot Kovenam atvainojies par notikušo incidentu.

"Mans uzskats ir tāds, ka šis mačs būtu jāpārspēlē. FIFA varbūt mūs neuztvers nopietni pasaules kontekstā, jo esam maza valsts, taču mēs viņus nostādīsim fakta priekšā," sacīja Īrijas tieslietu ministrs Dermots Aherns.

"Tas ir mazākais, ko varam darīt, lai kaut nedaudz parādītu cieņu daudzajiem izlases atbalstītājiem. Ja federācija mūs ignorēs un rezultāts paliks iepriekšējais, tas būs netiešs mājiens, ka jebkurš drīkst rīkoties pret noteikumiem un šādā veidā uzvarēt," piebilda Īrijas ministrs.

Tikmēr Francijas premjerministrs Fransuā Filons ceturtdien uzsvēra, ka futbols nedrīkst kļūt par politisku jautājumu. "Ne Īrijas, ne Francijas valdība nedrīkst iejaukties starptautisko federāciju jautājumos."

Īru plašsaziņas līdzekļi jau pielīdzinājuši šo gadījumu 1986.gadam, kad ar roku gūtie izcilā argentīniešu futbolista Djego Maradonas vārti palīdzēja Argentīnai Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā uzvarēt Angliju un iekļūt turnīra pusfinālā.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu