Sūri un grūti izkapātā uzvara (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

2007. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība sestdien Rīgā ar 71:63 uzvarēja Slovākiju. Šis panākums palielina mūsu komandas izredzes iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Latvijas izlases rindās Anete Jēkabsone-Žogota izcēlās ar 28 punktiem, četrām rezultatīvām piespēlēm, trīs atlēkušajām bumbām un trīs pārtvertām piespēlēm.

14 punkti un sešas atlēkušās bumbas Ievas Kubliņas kontā, bet Zane Teilāne guva astoņus punktus, savāca astoņas atlēkušās bumbas un pārtvēra trīs piespēles. Astoņi punkti, piecas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles Guntas Baško rēķinā.

Atlēkušās bumbas: Latvija - 37, Slovākija - 30.

20. septembrī kvalifikācijas cikla pēdējā mačā Latvijas izlase izbraukumā spēlēs ar Beļģiju. Uzvaras gadījumā mūsu basketbolistes garantēs pirmo vietu grupā un ceļazīmi uz finālturnīru. Cerības nebūs zaudētas arī minimāla zaudējuma gadījumā, jo finālturnīrā iekļūs arī četras labākās no piecām otro vietu ieguvējām.

Pa ceturtdaļām - 17:18, 16:21, 13:9, 25:15.

Spēles sākumā Latvijas izlasei neveicās uzbrukumā, kādēļ slovakietes, kuras spēlēja precīzāk, izvirzījās vadībā ar dažu punktu pārsvaru. Spēles raksturs nemainījās līdz pat pirmā puslaika beigām, un līdz pārtraukumam Slovākijas izlase savu pārsvaru palielināja līdz sešiem punktiem. Otrajā puslaikā Latvijas komanda sāka ievērojami labāk spēlēt aizsardzībā un līdz trešās ceturtdaļas beigām deficītu samazināja līdz diviem punktiem. Pēdējā ceturtdaļā Latvijas izlase veiksmīgi nospēlēja uzbrukumā un aizsardzībā, kas ļāva izcīnīt uzvaru.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolistes savā pirmajā spēlē izbraukumā dramatiskā cīņā ar 72:73 zaudēja Slovākijai, bet pēc tam Rīgā sīvā cīņā ar 71:67 pārspēja Beļģiju. Latvijas izlasei trijās spēlēs ir divas uzvaras un viens zaudējums.

Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļūs piecu kvalifikācijas grupu uzvarētājas, kā arī četras labākās otro vietu ieguvējas. Pārējās izlases papildu turnīrā neilgi pirms Eiropas čempionāta finālturnīra cīnīsies vēl par pēdējo ceļazīmi uz Eiropas čempionātu.

2007. gada Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīrs notiks Itālijā.

Uzreiz pēc spēles vienīgā Latvijas basketboliste Sieviešu Nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA) Zane Teilāne vairākas minūtes pavadīja, sniedzot autogrāfus jaunajiem līdzjutējiem. Viņa atzina, ka šāds darbs nav nogurdinošs un laukumā ir daudz grūtāk.

Meitenes uzlabo izredzes uz iekļūšanu finālturnīrā!
Meitenes uzlabo izredzes uz iekļūšanu finālturnīrā! Foto: AFI

"Bija grūta spēle, īpaši tās sākums. Beigās saņēmāmies un apturējām viņu līderi Zuzanu Žirkovu," atzina Teilāne. "Lielas problēmas mums sagādāja uzbrukumu noslēgums, tāpēc arī vairākus uzbrukumus neizdevās noslēgt 24 atvēlēto sekunžu laikā, bet vēl vairākās epizodēs nācās uzbrukt sasteigti. Tas notika labās pretinieču aizsardzības dēļ."

"Pati varēju nospēlēt labāk, bet centos. Tomēr galvenais, ka komanda uzvarēja, un tāpēc esmu ļoti priecīga. Nākamā spēle būs izšķirošā. Domāju, ka Annu Votersu varam apturēt, neļaujot viņai saņemt bumbu."

Pēc spēles Latvijas izlases kapteine Anete Jēkabsone atzina, ka iekšējā balss pirms spēles teica, ka uzvara tiks izcīnīta, tomēr tas notiks grūtā cīņā. Beigās izrādījās, ka tā arī bija.

"Beidzot man krita metieni, un domāju, ka nospēlēju diezgan normāli. Spēles beigās Zane Teilāne izcīnīja vairākas svarīgas bumbas zem groziem, tā sakot, izcīnījām bumbas, kuras neieguvām pirmajā spēlē Slovākijā. Lielākoties pateicoties veiksmīgai darbībai aizsardzībā, pēdējā, izšķirošajā ceturtdaļā uzvarējām ar desmit punktu pārsvaru."

Grozā mērķē pagaidām vienīgā latviete sieviešu NBA - Zane Teilāne.
Grozā mērķē pagaidām vienīgā latviete sieviešu NBA - Zane Teilāne. Foto: AFI

Jēkabsone uzskata, ka pēdējā desmitminūtē slovāku līdere Suzana Žirkova pagura un, arī ja nebūtu tā, tad viena nevar pavilkt visu komandu.

Latvijas izlases galvenais treneris Ainārs Čukste domā, ka pirmajā spēles pusē uztraukums komandu ietekmēja ļoti spēcīgi.

"Pārtraukumā kārtējo reizi uzsvēru, ka jācīnās par bumbām un aizsardzībā. Turpinājumā nemaz nenospēlējām pārāk labi, tomēr labi, ka ar to pietika uzvarai."

"Anete gan teica, ka izšķirīgais pārsvars tika iegūts, pateicoties darbībai aizsardzībā, bet es domāju, ka tieši veiksmīgi nospēlējām uzbrukumā."

Runājot par atlases turnīra izšķirošo spēli izbraukumā pret Beļģiju, kas notiks nākamajā trešdienā, treneris Čukste pastāstīja, ka, iespējams, iekļūšanai Eiropas čempionāta finālturnīrā pietiks arī ar zaudējumu, bet tomēr komanda izdarīs visu, ko varēs, lai rezultāts būtu veiksmīgs.

Lieliska cīņā zem groziem bija Ieva Kubliņa (no labās), kas guva 14 punktus, izcīnīja sešas atlēkušās bumbas un divreiz rezultatīvi piespēlēja.
Lieliska cīņā zem groziem bija Ieva Kubliņa (no labās), kas guva 14 punktus, izcīnīja sešas atlēkušās bumbas un divreiz rezultatīvi piespēlēja. Foto: AFI

Slovākijas izlases spēlētāja Barbora Fabianova: "Sākumā mūsu komanda veiksmīgi nospēlēja gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Veiksmīgi apturējām Latvijas izlasi, tomēr otrajā puslaikā neizdevās turpināt veiksmīgo spēli un apturēt Jēkabsoni."

Slovākijas izlases galvenā trenera palīgs Stefans Sviteks atzina, ka spēles svarīgumu saprata abas izlases un tāpēc spēles sākums bija nervozs.

Gan Fabianova, gan Sviteks īpaši uzsvēra to, ka jau ceturtās ceturtdaļas sākumā viņu izlase zaudēja savu pieredzējušāko centra spēlētāju Alenu Kovačovu. Tāpēc spēles beigas Slovākijai nācās aizvadīt ar vienu centru un četrām mazajām spēlētājām, kas Latvijai deva lielas priekšrocības cīņā par atlēkušajām bumbām.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs: Zane Eglīte, Santa Dreimane, Ilze Ose-Hlebovicka, Anete Jēkabsone, Elīna Zīke, Gunta Baško, Zane Teilāne, Anita Teilāne, Liene Jansone, Ieva Kubliņa, Lāsma Jēkabsone, Aija Brumermane.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu