Isinbajeva: Ceru, Krievijas diskvalifikācijā necietīs «nevainīgie»

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Slavenā Krievijas kārtslēcēja Jeļena Isinbajeva cer, ka Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) biedri rūpīgāk izvērtēs pašreizējo situāciju saistībā ar milzīgo dopinga skandālu un viņu lēmumu piešķirt pagaidu diskvalifikāciju Krievijas Vieglatlētikas federācijai, jo šādi var ciest arī nevainīgi sportisti.

Tieši pirms nedēļas atklātībā nonāca Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā bija teikts, ka sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ IAAF būtu jādiskvalificē Krievijas Vieglatlētikas federācija un jāliedz tās atlētiem dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Piektdien Krievijai tika piespriesta pagaidu diskvalifikācija, bet par pilnīgu liegumu IAAF vēl tikai lems.

Līdz ar to Krievijas vieglatlēti un arī viņu apkalpojošais personāls šobrīd nav tiesīgi piedalīties jebkādās starptautiska mēroga sacensībās, ieskaitot olimpiskās spēles. Tāpat šai valstij atņemtas tiesības rīkot nākamā gada pasaules junioru čempionātu vieglatlētikā, kā arī Pasaules kausa izcīņu soļošanā. Tiesa, pašlaik aktīvā vieglatlētikas sezona ir noslēgusies.

Nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs plānojusi piedalīties arī divkārtējā olimpiskā čempione Isinbajeva, kurai tā būtu piektā un, visticamāk, pēdējā Olimpiāde sportistes karjerā.

«Gribētu lūgt visus IAAF biedrus rūpīgāk izvērtēt pašreizējo situāciju, lai neciestu dopinga skandālos neiesaistītie sportisti - mēs, precīzāk, es,» Isinbajeva citēta portālā «sovsport.ru».

«Pēc meitiņas piedzimšanas ieguldīju daudz spēka, lai atgrieztos lielajā sportā, mani visi atbalstīja - vīrs, līdzjutēji, federācija. Mani līdzjutēji sociālajos portālos lūdza, lai atgriežos sportā, viņi man ticēja,» pauda vieglatlēte. «Pirmajos mēnešos bija ļoti grūti, tomēr es ar to tiku galā un atguvu lielisku fizisko formu. Esmu gatava cīnīties par uzvarām, taču nu man šāda iespēja ir liegta. Ļoti cerēju uz piedalīšanos pasaules čempionātā telpās, kas paredzēts ASV pilsētā Portlendā, un, iespējams, jauna rekorda uzstādīšanu, bet nu šāda iespēja liegta. Kam no tā paliks vieglāk? Vai tiešām 20 savas karjeras gados esmu pelnījusi tādu attieksmi?»

Zīmīgi, ka Isinbajeva augustā pat atteikusies no viešņas statusa Pekinā notikušajā pasaules čempionātā vieglatlētikā, jo gatavojās Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Pašlaik noris pārrunas par to, lai «nevainīgie» sportisti varētu startēt Olimpiādē zem Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) karoga. Tomēr skaidrības šajā jautājumā vēl nav.

«Ticu, ka Krievijas Vieglatlētikas federācija (VFLA) veic visai iespaidīgu darbu, lai atrisinātu šo problēmu un IAAF lēmums tiktu mainīts. Mums ir svarīgi Olimpiādē piedalīties zem Krievijas karoga un, esot uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, dzirdēt tieši Krievijas himnu,» atzina Isinbajeva. «WADA pārstāvji izteica nožēlu, ka esmu šīs sistēmas upuris. Taču es neesmu šo sankciju upuris. Esmu ārpus tās sistēmas.»

Arī krievu sportists Sergejs Šubenkovs, kurš pasaules čempionātā Pekinā kļuva par čempionu 110 metru barjerskrējienā, pirmoreiz karjerā izskrienot no 13 sekundēm, pauda savu šoku par IAAF lēmumu: «Ko es esmu izdarījis?»

Isinbajeva, kura par olimpisko čempioni kļuva 2004.gadā Atēnās un 2008.gadā Pekinā, par karjeras atsākšanu oficiāli nebija pavēstījusi, izsakoties, ka to darīs vien ar tādu nosacījumu, ja viņa būs pārliecināta, ka uzvarēs Riodežaneiro.

Pēc nesekmīgā snieguma 2010.gadā pasaules vieglatlētikas čempionātā telpās Isinbajeva «uz nenoteiktu laiku» aizgāja no sporta, atgriežoties gadu vēlāk. Savukārt par karjeras beigām viņa koķetēja kopš 2012.gada, regulāri mainot domas, cik ilgi vēl startēs.

Tiesa, nu Isinbajeva vēlas piedalīties 2016.gada vasaras olimpiskajās spēlēs, pie tam cer sasniegt jaunu pasaules rekordu. Isinbajeva, kura savas karjeras laikā ir 28 reizes labojusi pasaules rekordu kārtslēkšanā, savas līdz šim pēdējās sacensības aizvadīja 2013.gada pasaules čempionātā, kad Maskavā tika pie zelta.

Isinbajeva ir izbijusi vingrotāja, kura kārtslēkšanai pievērsusies, leģendārā ukraiņa Sergeja Bubkas sasniegumu iedvesmota. Viņa sasniegusi 28 pasaules rekordus, tajā skaitā pārvarot piecu metru un sešu centimetru augstumu, ko nevienai citai sportistei vēl nav izdevies sasniegt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu