Dakāras pirmo posmu galvenie favorīti veic piesardzīgi (15)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ar svinīgo starta ceremoniju Argentīnas pilsētā Rozario un tam sekojošo pirmo sacensību posmu līdz Sanluisai svētdien startēja kārtējais Dakāras rallijreids.

Svētdienas notikumi Argentīnā liecina, ka galvenie favorīti visās klasēs pārlieku neriskē, lai jau pirmā diena nekļūtu par pēdējo. Tā motociklu ieskaitē uzvaras laurus 180 kilometrus garajā ātrumposmā svinēja spāņu sportists Žoans Barreda Borts, kurš distanci veica 2 stundās un 25 minūtēs un 31 sekundē. Viņam tikai 37 sekundes zaudēja cits spānis Marks Koma, kura kontā līdz šim uzvaras trīs Dakāras rallijreidos. Bet trešais, līderim zaudējot minūti un 40 sekundes, ātrumposma finišu sasniedza pieckārtējais Dakāras rallijreida uzvarētājs Sirils Desprē no Francijas. Viņš šogad spēkus izmēģina Yamaha komandas sastāvā.

Žoans Barreda Borts
Žoans Barreda Borts Foto: AFP/LETA

Automobiļu ieskaitē pirmajā dienā ātrākais bija Portugāles duets Karloss Susa un Migels Romaljo, kuri brauc ar Haval H8 automobili. Viņi pirmos 180 kilometrus sacensību režīmā veica 2 stundās 20 minūtēs un 36 sekundēs. Otrajā vietā pirmo ātrumposmu vien 11 sekundes vēlāk sasniedza argentīniešu sportists Orlando Teranova, kuram ALL4 Racing MINI kabīnē asistē portugāles pārstāvis Paolo Fiuza. Bet trešie vēl vienā ALL4 Racing MINI palika katarietis Nasers al Atija ar spāņu stūrmani Lukasu Kruzu. Viņi Susam zaudēja 47 sekundes.

Nepilnu minūti aiz al Atijas finišu sasniedza ALL4 Racing MINI ekipāža Nani Roma/Mišels Perins, bet piektie palika ar SMG bagiju braucošais divkārtējais pasaules rallija čempions un 2010.gada Dakāras rallijreida uzvarētājs, spānis Karloss Sainss ar vācu stūrmani Timo Gotšalku.

Karloss Sainss
Karloss Sainss Foto: AFP/LETA

Tikmēr franču meistars Stefans Peterhansesls, kura kontā veselas sešas uzvaras Dakāras rallijreidā motociklu ieskaitē un piecas automobiļu klasē, pirmo posmu pabeidza 6.pozīcijā, uzvarētājam zaudējot 4 minūtes un 21 sekundi.

Var atzīmēt, ka šā gada Dakāras rallijreidā startē arī divi Ogrē konstruētie OSCar, taču vienīgais Latvijas pārstāvis šogad ir Māris Saukāns, kurš pilda stūrmaņa pienākumus ekipāžā ar krievu Antonu Grigorovu. Otra OSCar ekipāža ir Benedikts Vanags no Lietuvas ar stūrmani Andreju Rudņitski no Baltkrievijas.

Pēc pirmā posma Grigorovs/Saukāns ieņem 56.vietu, Susam zaudējot 34 minūtes un 45 sekundes, bet Vanags ar Rudņitski atrodas 89.pozīcijā. Viņi līderim zaudēja 51 minūti un 31 sekundi.

Visnotaļ blīvi pēc pirmās rallijreida dienas ir izvietojies arī kravas auto ieskaites pirmais trijnieks. KAMAZ ekipāžai Airats Mardejevs/Aidars Beļajevs/Airats Israfilovs (RUS/RUS/RUS) tikai 10 sekundes zaudē Tatra braucēji Aless Loprē/Seržs Brinkens/Radims Pustejovskis (CZE/BEL/CZE). Trešais ātrākie svētdien tikmēr bija Marsels van Vlīts (NLD) ar asistentiem Marselu Pronku (NLD) un Artūru Kleinu (DEU). Viņi līderiem zaudēja 21 sekundi.

Pirmdien Dakāras rallijreida dalībniekiem jāveic ceļš no Sanluisas uz Sanrafaelu. Vispirms tas ietver 365 kilometrus garu pārbraucienu un pēc tam līdzīga garuma ātrumposmu. Motociklistiem tas šodien ir 359 km garš, automobiļu klasei - 433 km garš, bet kravas automobiļiem - 400 km garš.

Kopumā līdz finišam 18.janvārī Velparaiso Čīlē Dakāras rallijreida dalībnieki būs nobraukuši vairāk nekā 9000 kilometru un pārvarējuši Andu kalnu grādu vairāk nekā 4 kilometru augstumā. Tāpat šis gads ieies Dakāras rallijreida vēsturē kā pirmais, kad sacensības viesojušās Bolīvijā.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu