Vai čehu talants Hertls ierādīja vietu Girgensonam? (59)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc aizvadītās nakts Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Sanhosē «Sharks» uzbrucēja, 19 gadus vecā čeha Tomaša Hertla sensacionālā sezonas starta (4 vārti vienā spēlē) Latvijas līdzjutēji sāka apspriest viņa vienaudža, latvieša Zemgus Girgensona (Bufalo «Sabres») varēšanu atkārtot Čehijas brīnumbērna iespēto. Lielākā daļa fanu bija negatīvi noskaņota, sakot, ka Girgensons neko tādu tuvākajā laikā nepaveiks un viņam līdz Hertla līmenim vēl esot jāaug. Manuprāt, salīdzināt kaut ko tādu ir pilnīgs absurdi.

Atgādināšu, ka pirms nepilnas nedēļas slavas dziesmas tika dziedātas latviešu hokejistam, kurš savā debijas NHL cīņā ar pirmo metienu guva savus pirmos vārtus pasaules spēcīgākajā līgā. Girgensona uzvārds visas nedēļas garumā tika locīts visā Latvijā, liekot sajūsmināties ikvienam hokeja fanam.

Uz zemes mēs nolaidāmies trešdienas rītā, kad «Sabres» piedzīvoja jau ceturto neveiksmi pirmajās četrās sezonas spēlēs, bet 19 gadus vecais Girgensons jau trešo maču palika bez punktiem. Savukārt pamatīgu nokdaunu Latvijas hokeja fani saņēma, uzzinot, ka Girgensona vienaudzis Hertls mačā pret Ņujorkas «Rangers» guvis četrus vārtus vienā cīņā. Šobrīd jaunais Jaromirs Jāgrs (Hertla iemantotā iesauka) ar 6 precīziem metieniem un 1 piespēli atrodas NHL rezultatīvāko spēlētāju saraksta galvgalī.

Pēc šāda precedenta hokeja faniem radās jautājums: «Vai Girgensonam samazinājušās izredzes kļūt par NHL sezonas labāko debitantu?» Tāpat daudzi uzskatīja, ka Hertls ierādījis latvietim viņa īsto vietu.

Divi dažādi spēlētāji

Pirmkārt jau gribētos teikt, ka Girgensons un Hertls ir pavisam dažāda stila spēlētāji. Čehs tiek uzskatīts par ļoti meistarīgu uzbrucēju ar lielisku nūjas tehniku. Hertla galvenais trumpis ir uzbrukums, tādēļ, spēlējot vairākumā, viņš ir ļoti bīstams. Hertls, visticamāk, savas karjeras lielāko daļu pavadīs, spēlējot pirmajās divās maiņās, regulāri piedaloties arī vairākuma izspēlē. Šo visu summējot, varam nonākt pie pavisam vienkārša secinājuma - Hertls noteikti būs laba punktu mašīna.

Savukārt Girgensons ir divpusējs uzbrucējs, kas labi spēlē aizsardzībā un uzbrukumā. Tāpat Zemgus ir ļoti noderīgs mazākumā un cīņā pie apmalēm. Vairāki NHL skauti, eksperti atzinuši, ka latviešu uzbrucēja galvenā vājā vieta esot uzbrukums un noslēguma fāze. Pie šīm divām niansēm arī šovasar Girgensons esot smagi strādājis.

Pretējas lomas. Dažādas komandas

Kā zināms, ļoti svarīgs faktors hokejista produktivitātei ir spēles laiks vairākumā un trenera uzticība. Hertls pirmās trīs cīņas pavadīja pirmajā uzbrucēju virknējumā kopā ar Džo Torntonu un Bretu Bērnsu, regulāri doties arī vairākumā. Girgensons, kurš visas cīņas aizvadīja trešajā maiņā, nevienā no mačiem nespēlēja vairākumā, bet epizodiski devās laukumā mazākumā.

Esmu arī pārliecināts, ka arī Girgensonam būtu krietni produktīvāks sniegums pirmajās četrās spēles, ja viņš atrastos Hertla kurpēs.

Jāatzīst, ka šobrīd Hertls un Girgensons atrodas arī divās dažādās komandās. «Sabres» šajā sezonā veic sastāva atjaunināšanu, tādēļ vienība uz iekļūšanu «play off» necer. Pavisam pretējā situācijā atrodas «Sharks» klubs, kas arī šajā sezonā vēlas pacīnīties par Stenlija kausu.

Stabilitāte un veiksme

Nenoliegšu, ka visos Hertla vārtu guvumos, izņemot ceturtos, klāt stāvēja arī pamatīga veiksme. Taču atrasties īstajā vietā īstajā laikā ir jāmāk. Čehijas hokeja uzbrucējs pēdējā mačā pierādīja, ka nekaunības un meistarības viņam netrūkst.

Tomēr aizvadītas ir tikai pirmās trīs, četras jaunās NHL sezonas spēles, tādēļ emocijas jānoliek malā un jādomā par stabilu sniegumu visas sezonas garumā. Nav izslēgts, ka Girgensons pēc vēl dažām NHL spēlēm varētu tikt nosūtīts uz Amerikas hokeja līgas (AHL) fārmklubu Ročesteras «Americans». Tas noteikti nebūtu pasaules gals, jo latvietis AHL spēlētu pirmajās maiņās un viņam tiktu dota iespēja sevi pilnveidot un uzlabot sniegumu uzbrukumā.

Bufalo «Sabres» organizācija nākotnē uz Girgensonu liek lielas cerības. Attīstības procesu nevajag sasteigt. Lai arī kādu ceļu «Sabres» komandas treneri liks iet Girgensonam, tas būs pareizs.

Nepelsim savu vienīgo šā brīža latviešu pārstāvi pasaules spēcīgākajā hokeja līgā, bet gan dosim iespēju laikam visu salikt pa plauktiņiem. Esmu pārliecināts, ka Zemgus savas karjeras laikā izgriezīs pogas Hertlam un, iespējams, uz Latviju atvedīs slavenāko trofeju - Stenlija kausu. Kā zināms, sportista panākumus mēra pēc izcīnītajām trofejām.

Komentāri (59)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu