Mūsu basketbolisti svarīgā spēlē sagrauj Ukrainu (46)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ar ļoti pārliecinošu uzvaru Eiropas čempionāta (EČ) otro posmu (E grupa) trešdien sāka Latvijas nacionālā basketbola komanda, kas Ļubļanā (Slovēnija) ar rezultātu 85:51 (24:11, 18:11, 23:10, 21:19) sagrāva Ukrainas valstsvienību. Šis ir svarīgs panākums mūsu komandai, uzlabojot situāciju turnīra tabulā, lai turpinātu cīņu par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Latvijas izlases sākuma piecnieks: Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Andrejs Šeļakovs.

Šī mača rezultatīvākais basketbolists Latvijas izlases rindās bija Kristaps Janičenoks, kura kontā 14 punkti, bet par vienu mazāk guva Rihards Kuksiks, savukārt Mārtiņš Meieris tika pie «double double» - 11 punkti un desmit atlēkušās bumbas. Tikmēr debitants Jānis Bērziņš guva savus pirmos punktus šajā Eiropas čempionātā, bet vienīgais, kurš šajā mačā punktus neguva, bija Rolands Freimanis.

Ukrainas valstsvienības sastāvā pamanāmākais bija Serhijs Gladirs, kuram 12 punkti.

Zīmīgi, ka šajā mačā Latvija trāpīja 15 no 29 tālmetieniem, kas ļāva tai izcīnīt pārliecinošāko uzvaru savā finālturnīru vēsturē.

Maz apmeklētā spēle iesākās mazrezultatīvi, jo komandas vairākkārt apmainījās nesekmīgiem metieniem. Tomēr pēc vairāk nekā vienas aizvadītas minūtes rezultātu ar precīzu divpunktnieku atklāja Ukraina, taču mirkli vēlāk ar precīzu tālmetienu izcēlās Dairis Bertāns. Pēcāk ukraiņi kļūdījās savā uzbrukumā, kā rezultātā Kaspars Bērziņš guva divus punktus, izvirzot Latviju vadībā ar 5:2.

Pēcāk Latvija un Ukraina darbojās produktīvāk, jo pēc sešām minūtēm rezultāts vēstīja 14:7 latviešu labā - ar precīziem trīspunktniekiem izcēlās valstsvienības rezultatīvākais spēlētājs Kristaps Janičenoks, Jānis Strēlnieks, kā arī Andrejs Šeļakovs un Mārtiņš Meieris.

Latvijas izlases basketbolisti turpināja veiksmīgi mest no trīspunktu metienu līnijas - precīzi bija Jānis Blūms un Rihards Kuksiks, turklāt piebalsojot Armandam Šķēlem, izdevās panākt vadību ar 22:11. Tikmēr ukraiņi turpināja nesekmīgi, bet līdz ar beigu signālu 24:11 Latvijas labā panāca Meiers.

Otrās ceturtdaļas ievadā Ukrainas basketbolistiem izdevās divus punktus atgūt, taču nākamajā uzbrukumā Meierim pēc neveiksmīgiem Blūma metieniem izdevās izcīnīt divas atlēkušās bumbas, atjaunot 13 punktu pārsvaru.

Turpinājumā vēl joprojām Meieris lieliski kolekcionēja atlēkušās bumbas uzbrukumā, ko pats pārvērta precīzā metienā no groza apakšas, bet pēc tam pretinieki kārtējo reizi izcēlās ar nesekmīgu metienu, kā rezultātā Kuksikam izdevās panākt jau 15 punktu starpību (30:15).

Otrais ceturksnis vēl nebija pat pusē, kad Latvijas izlase bija jau sapelnījusi piezīmju normu. Tomēr tas netraucēja latviešiem uguņot no tālmetienu līnijas - Janičenoks ar diviem precīziem raidījumiem pēc kārtas panāca jau 36:19 Latvijas labā, bet pēc tam Ukrainai neveicās uzbrukumā, kā rezultātā Janičenokam izdevās precīzs pustālais metiens. Īsā laikā Janičenoks bija guvis astoņus punktus pēc kārtas, piespiežot Ukrainu pieprasīt minūtes pārtraukumu.

Pēc minūtes pārtraukuma precīzu divpunktnieku realizēja Strēlnieks, izvirzot Latviju vadībā jau ar 21 punkta starpību, bet ukraiņiem tikmēr metienu precizitāte bija neapskaužami zema. Latviešiem atkal bija iespēja ceturtdaļu ar uzbrukumu, taču to neizdevās realizēt, jo Bērziņa tālmetiens bija neprecīzs. Pirmais puslaiks noslēdzās ar 42:22.

Tik liels pārsvars Latvijas izlasei pēc pirmā puslaika šajā čempionātā vēl nav bijis.

Otro puslaiku ar trim punktiem iesāka Ukraina, kuriem izcēlās naturalizētais Jūdžins Džeters, bet Latvija atbildēja ar Andreja Šeļakova diviem punktiem un pēc tam ar vēl vienu Blūma tālmetienu, panākot 47:25. Pēcāk latviešiem bija iespēja gūt vēl divus punktus ātrajā uzbrukumā, taču, piespēlējot Blūmam, sodu uzbrukumā nopelnīja Janičenoks.

Turpinājumā abas komandas apmainījās sekmīgiem uzbrukumiem, kā rezultātā ceturtdaļas vidē rezultāta starpība vēl joprojām bija 24 punkti (54:30), tomēr pēc Ukrainas paņemtā minūtes pārtraukuma ar kārtējo precīzo tālmetienu izcēlās Janičenoks, bet ukraiņi nākamajā uzbrukumā atbildēja ar diviem punktiem.

Foto: AFP/LETA

Noslēdzošā ceturkšņa sākumā Latvijas izlases galvenais treneris par pārlieku emocionalitāti saņēma tehnisko piezīmi, un pretiniekiem ar trim precīziem soda metieniem un divpunktnieku izdevās pietuvoties.

Turpinājumā Latvijas izlasei nevedās ar punktu gūšanu, kur kā iemesls varētu traucēt zemais noskaņošanās līmenis, esot tik lielai rezultāta starpībai. Pirmos punktus latvieši guva vien ceturtās ceturtdaļas ceturtajā minūtē, kad pirmos punktus ar tālmetienu guva Mareks Mejeris, panākot 68:38 Latvijas labā.

Turpinājumā abas komandas spēlēja visnotaļ atbrīvoti, turklāt Latvija lieliski uzbrukuma no tālmetienu līnijas. Nedaudz vairāk kā trīs minūtes pirms spēles beigām gan Ukraina, gan Latvija bija izmantojušas visus 12 basketbolistus. Pēdējās trīs minūtes pirmos punktus Eiropas čempionātā guva arī nesen laukumā uznākušais debitants Jānis Bērziņš. Pēdējo mača minūti latvieši iesāka ar 35 punktu pārsvaru (81:46), bet pēc tam abas komandas apmainījās precīziem uzbrukumiem, bet mačs noslēdzās ar 85:51.

Vēl šodien E grupas mačus aizvadīs Serbija ar Beļģiju (pl. 18.45) un Lietuva ar Franciju (pl. 22).

Ukrainas izlase teicami aizvadīja apakšgrupu turnīru, piedzīvojot tikai vienu zaudējumu, kad ar 71:77 piekāpās vienai no sacensību galvenajām favorītēm Francijai. Līdz ar to E grupas mačus ukraiņi sāka ar līdzi paņemto vienu uzvaru - trīs punktiem.

Tikmēr Ainara Bagatska vadītā Latvijas komanda otro posmu sasniedza ar izcīnītām trīs uzvarām, bet, tā kā nākamajai kārtai kvalificējās Serbija un Lietuva, kurām mūsu komanda piekāpās, Latvijas valstsvienība otro kārtu sāks bez uzvarām jeb diviem punktiem.

Nākamajā mačā Latvijas komanda tiksies ar Francijas valstsvienību. Šī spēle paredzēta piektdien pulksten 22 pēc Latvijas laika.

Latvijas basketbola valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātam

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Klubs 2013
Jānis Strēlnieks1.1901989Budiveļņik
Jānis Blūms1./2.1901982Astana
Dairis Bertāns1./2.1931989Bilbao Uxue
Armands Šķēle2.1921983Kalev/Cramo
Kristaps Janičenoks2./3.1961983VEF Rīga
Rihards Kuksiks2./3.1981988Budiveļņik
Jānis Bērziņš3.2011993VEF Rīga
Mareks Mejeris3./4.2071991Fuenlabrada
Rolands Freimanis4./52081988Južnijas Himik
Kaspars Bērziņš4./5.2131985VEF Rīga
Mārtiņš Meiers5.2081991Mitteldeutscher BC
Andrejs Šeļakovs5.2081988Club Melilla

Eiropas čempionāta pirmais posms risinās no 4. līdz 9. septembrim, otrais no 11. līdz 16. septembrim, izslēgšanas mači no 18. līdz 22. septembrim.

Pa četrām labākajām komandām no E un F grupas kvalificēsies turnīra ceturtdaļfinālam.

E grupaF grupa
FrancijaSpānija
SerbijaGrieķija
LietuvaHorvātija
LatvijaSlovēnija
BeļģijaSomija
UkrainaItālija
Komentāri (46)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu