Latvijas izlasei EČ nepalīdzēs Janičenoks un Biedriņš

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas basketbola izlasei gaidāmajā Eiropas čempionāta finālturnīrā nepalīdzēs Kristaps Janičenoks un Andris Biedriņš, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Janičenoks un Biedriņš nav iekļauti to 15 spēlētāju pulkā, kas 20. jūlijā sāks gatavošanos Eiropas čempionātam.

Janičenoks gribējis palīdzēt

"Pavasarī savainotā potīte joprojām ir ļoti vārīga. Ķirurģiska iejaukšanās nav nepieciešama, taču vajadzīgs laiks un fizioterapeitiskās procedūras, lai locītava pilnībā atgūtu darba spējas. Ārsts prognozē, ka kāju pakāpeniski varēšu sākt noslogot tikai augustā," citēts Janičenoks. "Žēl, jo pats ļoti gribēju spēlēt Eiropas čempionātā. Taču nav jēgas darīt to ar pusslodzi, bez kārtīgas sagatavošanās. Tādā stāvoklī tik un tā nevarēšu pienācīgi palīdzēt komandai, tāpēc labāk sāpīgu lēmumu pieņemt laikus."

Arī Biedriņa nepalīdzēšana izlasei tiek skaidrota ar basketbolista veselības stāvokli.

"Biedriņš mani informēja, ka nevar spēlēt veselības problēmu dēļ. Es viņa lēmumu esmu pieņēmis zināšanai," izteicies izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Pasaules U-19 čempionāta laikā Latvijā viesojās Biedriņa pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācija (NBA) kluba Goldensteitas "Warriors" sporta direktors Kirks Leikobs. Viņš atzina, ka "Warriors" interesēs būtu Biedriņa spēlēšana Eiropas čempionātā, lai uzturētu sportisko formu un atgūtu pārliecību. Taču NBA lokauta laikā ir aizliegti jebkādi kontakti ar spēlētājiem, tāpēc klubam nav iespēju ietekmēt Biedriņa lēmumu.

Spēlēs tie, kuri grib

"Valstsvienībā spēlē tie, kuri grib to darīt, un tieši augstam motivācijas līmenim jākļūst par vienu no mūsu komandas galvenajiem ieročiem cīņās ar Eiropas basketbola lielvalstīm. Koncentrēšos darbam ar tiem spēlētājiem, kuri atsaukušies uzaicinājumam un grib piedalīties basketbola svētkos, par kādiem kļūs Eiropas čempionāts Lietuvā. Ja labi sagatavosimies, būsim neērti pretinieki ikvienai komandai un varam nospēlēt ne sliktāk kā iepriekšējos čempionātos," vērtē Bagatskis.

Valstsvienības pirmie treniņi nākamnedēļ notiks Rīgā. Tajos nepiedalīsies Dāvis Bertāns, kuram paredzēts ārstniecības kurss. Jūlija pēdējā nedēļā treniņnometnē Valmierā viņš būs ierindā.

Valmierā valstsvienībai varētu pievienoties arī kāds Latvijas U-20 izlases dalībnieks. Šā vecuma izlašu Eiropas čempionāts beigsies 24.jūlijā.

Vērtēs arī U-20 izlases kandidātu iespējamo palīdzību

"Izvērtēsim nepieciešamību un uzklausīsim trenera Agra Galvanovska viedokli. Kā U-20 izlases vadītājs viņš būs ļoti labi informēts par jauno spēlētāju iespējām palīdzēt valstsvienībai," norāda Bagatskis.

Kā zināms, Kristapam Valteram un Armandam Šķēlem vēl nav beigušies diskvalifikācijas termiņi, tāpēc viņi kandidātu sarakstā nav iekļauti, kamēr Sandis Valters publiski paziņojis, ka vairs nespēlēs izlasē, bet Gatis Jahovičs cīnās ar savainojumiem.

Savukārt Kaspars Kambala, kurš iepriekš tikai devis mājienus par nespēlēšanu izlasē, jūnijā nosauktajā kandidātu lokā netika iekļauts ar mērķi atjaunināt izlases sastāvu.

Sastāvā nav arī vairāku spēlētāju, kas Latvijas izlasei palīdzēja kvalifikācijas turnīrā.

Salīdzinot ar jūnijā nosaukto paplašināto kandidātu sastāvu, jaunajā izlases spēlētāju sarakstā nav iekļauti Rinalds Sirsniņš, Raitis Grafs un Dāvis Rozītis.

Kā ziņots, Latvijas izlases treneru korpusam šogad varēs palīdzēt arī Roberts Štelmahers, kurš strādās kopā ar Galvanovski un fiziskās sagatavotības treneri Viktoru Lāci.

Pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta 2. un 3.augustā Klaipēdā Latvijas izlase spēkosies ar Lietuvas studentu izlasi un Slovēnijas komandu, 12. un 13.augustā Rīgā un kādā citā pilsētā ar Krievijas izlasi, 20.augustā Panevežā ar Lietuvu, 22. un 24.augustā Latvijas vienība Rīgā un Ventspilī spēlēs ar Gruzijas izlasi, bet 27.augustā ar Lielbritānijas komandu.

Kā ziņots, Latvijas izlase šā gada Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs vienā apakšgrupā ar Serbijas, Vācijas, Francijas, Izraēlas un Itālijas valstsvienībām.

Pagājušajā gadā notikušajā 2011.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase A apakšgrupā izcīnīja ceturto vietu, nekvalificējoties finālturnīram un pat ne papildu kvalifikācijas turnīram.

Tomēr Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") izpildkomitejas sēdē negaidīti tika nolemts paplašināt Eiropas čempionāta dalībkomandu skaitu no 16 līdz 24 jau no šogad Lietuvā paredzētā turnīra. Līdz ar to sacensībām kā pēdējā kvalificējās arī Latvija.

Jau vēstīts, ka kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlasei nepalīdzēja daudzi pēdējos gados vadošie spēlētāji, bet laukumā devās salīdzinoši ļoti jauna komanda. Tomēr Bagatskis vairākas reizes ir uzsvēris, ka Eiropas čempionāta finālturnīrā komandas kodolu veidos tie spēlētāji, kas izcīnīja vietu izlasē.

Eiropas čempionāts Lietuvā risināsies no 31. augusta līdz 18. septembrim.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidātu sastāvs: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Edgars Jeromanovs, Mareks Jurevičus, Akselis Vairogs, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Artūrs Bērziņš, Ivars Timermanis, Kaspars Bērziņš, Rolands Freimanis, Pāvels Veselovs, Andrejs Šeļakovs, Lauris Blaus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu