Vai esam gatavi uzvarām pasaules hokeja čempionātā? (70)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ragavas jātaisa vasarā, rati - ziemā. Pasaules hokeja čempionāta kontekstā, kas Latvijas izlasei Somijā sāksies jau šonedēļ, 4.maijā, tas nozīmē iepriekšēju pamatīgu gatavošanos un spēlētāju sastāva savlaicīgu izvēli. Vai jau esam gatavi uzvarām ikgadējā milžu cīņā, kuru hokeja fani gadu no gada gaida ar nepacietību?

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta A grupā kopā ar visām planētas spēcīgākajām valstsvienībām pirmo turnīru aizvadīja 1997. gadā Somijā. Mūsējie pārsteidza pasauli, debitējot ar 7. vietu, 8 spēlēs izcīnot 4 uzvaras, 2 sensacionālus neizšķirtus ar Kanādu un Zviedriju un piedzīvojot divus zaudējumus ar vienu vārtu starpību.

Kopš tā brīža sitam pie sirds un sakām – esam pasaules hokeja lielvalsts. Septīto vietu vēlāk izdevās izcīnīt arī 2004. un 2009. gadā, bet daudzi līdzjutēji tieši pirmo čempionātu joprojām sauc par labāko. Šogad pasaules čempionāts vienlaicīgi risināsies Zviedrijā un mums tradicionāli veiksmīgajā Somijā.

Latvijas izlase pavasarī vienu mērķi jau sasniedza – kvalificējās nākamā gada Soču olimpiskajām spēlēm, tomēr čempionātā olimpiskā turnīra dalībniekiem nekādu privilēģiju nebūs.

«Čempionāts ir čempionāts, tur atkal viss sāksies no nulles, nav svarīgi, kā mēs nospēlējām iepriekš, kā mēs nospēlējām olimpisko kvalifikāciju,» sacīja Latvijas izlases centra uzbrucējs Jānis Sprukts.

Vienota komanda

«Mēs esam vienā laivā gan treneri, gan spēlētāji, mēs esam komanda. Protams, mēs trenerus respektējam, mēs klausāmies, ko viņi saka, bet mēs esam visi vienā laivā, mēs viņiem pieslīpējamies, viņi mums, un ar laiku tā sadarbība nes augļus. Tas visur pierādās ka treneru raustīšana ne pie kā laba nenoved. Olimpiskajā kvalifikācijā pierādījās, ka esam uz pareizā ceļa, uzņēmuši labu kursu un tas tikai jāturpina,» izteicās Lauris Dārziņš.

Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans gan apzinās, ka uz pasaules čempionātu viņš principā vedīs pavisam citu komandu, nekā mēs redzējām olimpiskajā turnīrā, un sastāva izmaiņas ir krietni būtiskās par Sanda Ozoliņa spēlēšanu vai nespēlēšanu.

Salīdzinot ar olimpisko kvalifikāciju - cita izlase

«Šogad būs jāspēlē kā komandai; ja paskatāmies uz olimpisko spēļu kvalifikācijas komandu, šī ir pilnīgi cita komanda. Bija maģiski skatīties to komandu, kad Karsums spēlēja ar Spruktu un Lauri. Spēlēja Ozoliņš, Reķis, bija Kulda un Bārtulis, tā bija pilnīga cita komanda, un mums nebūs kādu 7-8 spēlētāju no tā sastāva,» skaidro Nolans.

Visdažādāko iemeslu dēļ šo spēlētāju izlasē šogad nebūs, bet tas savukārt dod iespēju iemirdzēties jaunām zvaigznēm, un kandidāti jau ir.

«Viņš šodien bija izšķirošais posms. Viņš ir liels, konkurētspējīgs, un viņš nespēlē, lai uzspēlētu, viņš spēlē, lai uzvarētu, kas ir atšķirība, uz mani atstāja iespaidu viņa konkurētspēja,» tāds bija galvenā trenera komentārs par vārtsargu Kristeru Gudļevski, kuram pārbaudes spēle pret Baltkrieviju bija tikai otrais mačs lielās izlases sastāvā.

Pagājušajā gadā uzmirdzēja Indraša zvaigzne. Šogad Gudļevskis?

«Mēs runājām par Indraša parādīšanos no nekurienes pagājušajā gadā, Gudļevskis varētu būt sižeta zvaigzne šogad. No otras puses, viņš ir jauns puika un nevajag uzkraut viņam pārāk daudz cerību, tomēr šodien viņš visu izdarīja labi,» jauno vārtsargu paslavēja Nolans.

Hokeja komandā vārtsargam vienmēr bijusi īpaša loma, šogad par izlases vārtsargu treneri kļuva cilvēks, kura nozīmi Latvijas hokejā nevar pārvērtēt, – Artūrs Irbe.

Līdzjutēju prātus nemierīgus darīja pārbaudes spēļu rezultāti, kur līdz pirmajai uzvarai bija jāgaida ilgi. Tomēr hokeja eksperti, sevišķi pats treneris, trauksmes zvanus gan vēl nezvana.

«Latvijas izlases sakarā gan vienmēr ir tā – jo sliktāki rezultāti pārbaudes spēles, jo komanda labāk spēlē pasaules čempionātā, gribētos ticēt, ka šī reize nebūs izņēmums, bet ir arī jāņem vērā, kāpēc tas tā ir bijis iepriekš,» izteicās laikraksta «Diena» žurnālists Māris Zembergs.

Latvijas valstsvienība pārbaudes spēlēs

DatumsLaiksSpēleVieta
3. aprīlis17.30Čehija - Latvija 4:3Jindričkov Hradeca
4. aprīlis18.15Čehija - Latvija 1:0Jindričkov Hradeca
7. aprīlis17.00Latvija - Zviedrija 1:2«Arēna Rīga»
8. aprīlis19.30Latvija - Zviedrija 0:6«Arēna Rīga»
19. aprīlis19.30Latvija - Baltkrievija 0:3«Arēna Rīga»
20. aprīlis17.00Latvija - Baltkrievija 4:1«Arēna Rīga»
28. aprīlis17.00Francija - Latvija 3:1Ruāna

Spēlētājiem jātic saviem spēkiem

«Mans personīgais mērķis vienmēr ir uzvarēt. Ja tu nespēlē, lai uzvarētu, tu esi nepareizajā sporta veidā, tev jāspēlē kaut kas cits. Es neticu teorijai, ka mazas komandas spēlē pret lielām, brīnumi notiek katru dienu, lieli notikumi rodas no lieliskām izdevībām, un mums ir lieliska izdevība. Mēs iesim un centīsimies uzvarēt. Ja tu netiecies pēc zvaigznēm un virsotnēm, tu nekad tur nenonāc. Es gribu ielikt savu spēlētāju apziņā domu, ka lielas lietas notiek ar parastiem cilvēkiem, mums tikai jāstrādā,» pastāstīja Nolans.

Latvijas valstsvienības sastāvs dalībai pasaules čempionātā tiks nosaukts 30. aprīlī.

Latvijas izlasei Helsinkos 7 spēļu maratons Helsinkos sāksies 4. maijā pret Krieviju, kam sekos ASV, Austrija, Slovākija, Vācija, Francija un Somija. Ja pēc šīm spēlēm būsim grupas četru labāko komandu starpā, varēsim sākt gatavoties ceturtdaļfinālam.

TVNET Helsinkos!

Uz Helsinkiem dosies arī «TVNET Sports» komanda Edgara Garosa un Gata Krecera personā. TVNET operatīvi nodrošinās informāciju par Latvijas hokejistu sekmēm, kā arī par visu pārējo izlašu veikumu. Tas viss būs atrodams «TVNET Hokejs 2013».

<b>TVNET Hokejs 2013</b>

Komentāri (70)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu